Zeker geen komkommer koken, krijg je alleen maar een brij van, en gaat hierdoor je water te zwaar bgelasten. Gewoon een klein koffielepeltje erdoor steken is voldoende.
Geef ze voor een gezond en gevariëerd voedingspatroon eens een stukje komkommer te eten of een andere groentesoort. De tropische vissen zullen in het begin niet snel reageren wanneer het voedsel in de bak wordt gedaan. Alles wat nieuw is moeten ze leren eten en dat heeft enige tijd nodig.
Verse groenten en fruit
De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.
Over het algemeen zijn de groene bladgroenten ook nitraatrijk en in combi met vis ontstaan nitrosmines en dit zijn wel schadelijke stoffen. Daarom worden ook vaak worteltjes als groente gegeten, zij bevatten geen nitraat.
Guppy's houden het zo'n 3 dagen uit zonder voeding, maar ze zijn heel inventief en eten van alles wat ze in je tank kunnen vinden. Denk aan algen, kleine delen van planten of oud voer wat op de bodem ligt (mocht je dat niet weggehaald hebben).
De meest voorkomende vijvervissen zijn omnivoor en eten een behoorlijk – misschien wel onverwacht – scala aan voedsel, indien ze worden verstrekt. Koi en goudvissen eten bijvoorbeeld graag erwten, citrusvruchten, pompoen, spinazie, tarwekiemen, plankton, bloedwormen, garnalen en zelfs algen!
Een volwassen vis kan makkelijk 3 dagen zonder eten, maar daarna begint die toch echt honger te krijgen. Na 7 dagen beginnen de meeste vissen verhongerd te raken en het liefst geef je ze dan wat te eten. Hoelang ze daadwerkelijk zonder eten kunnen test je liever niet uit, dat is een eenrichtingsweg.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
In een aquarium heb je voldoende ruimte om decoratie te plaatsen. Vaak zorgt decoratie ook voor schuilplaatsen voor de vissen. Denk hierbij aan leuke beeldjes, planten een mooie achterwand, of driftwood en wortel voor een natuurlijke uitstraling.
Wanneer u erg veel slakken heeft kunt u een schotel met stukje komkommer op de bodem van aquarium plaatsen. Zet het licht daarna uit zodat het helemaal donker is. De slakken worden dan actief en kruipen naar het schoteltje. Na één uur of wat langer kunt u eenvoudig het schoteltje met slakken uit aquarium verwijderen.
als je de hele bak goed schoonmaakt gaan de vissen alleen maar eerder dood doordat ze zo´n klap krijgen van het nieuwe water. De bak is te klein en er moet zeker een filter en warmte element in. Guppen zijn drukke zwemmers en hebben veel ruimte nodig, 15 liter is voor geen één vis geschikt. Ververs je vaak water?
Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding. Een dag per week zonder voeren wordt aanbevolen bij volwassen guppen.
Een guppy aquarium vereist een minimale inhoud van 50 liter met een breedte van ten minste 60 centimeter. Voor elke extra guppy is 6 liter water nodig. De ideale watertemperatuur voor guppy's ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius, maar ze kunnen een bereik van 15 tot 30 graden Celsius tolereren.
Nitraat in spinazie
Nitraat zelf is relatief ongevaarlijk, maar het kan door de aanwezigheid van bacteriën omgezet worden in nitriet en vervolgens in giftige nitrosamines. De laatstgenoemde stof werd voorheen aangeduid als 'mogelijk kankerverwekkend'.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Het nitraat in spinazie kan in combinatie met vis ongezonde stoffen vrijmaken. Deze stoffen kunnen bij grote hoeveelheden op den duur kankerverwekkend zijn. De schadelijkheid van de combinatie is bij dieren aangetoond; bij mensen is nog niet zeker wat het gevaar is.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Hoeveel visvoer? Een stelregel is dat vissen, dagelijks, 1% van hun totale lichaamsgewicht aan voer moeten eten.