Ons advies. Gebruik voor kinderen jonger dan 2 jaar geen kussen. Ook kussentjes die een plat of scheef hoofd van je baby tot 18 maanden zouden tegengaan of kussens die reflux voorkomen worden afgeraden. Het is niet aangetoond dat ze werken.
Heeft een baby een kussen nodig? Om daar maar eens mee te beginnen: nee, een baby heeft geen kussen nodig om lekker te kunnen slapen. Het hoofd van een baby is relatief groot, waardoor het niet ondersteund hoeft te worden om de nek te ontlasten. Baby's liggen prima in een slaapzak op een matras.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, is het verstandig om je kind een hoofdkussen te geven. Je kind begint de ondersteuning nodig te hebben. Sommige kinderen leunen tijdens het slapen met het hoofd op de arm, een knuffel of frommelen het dekbed onder hun hoofd.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is.
Buikligging en zijligging
Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding is het risico op wiegendood groter. Ook ontstaat na enkele weken de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt. Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is.
Kinderen onder de 2 jaar hebben niet veel ondersteuning aan het hoofd nodig tijdens het slapen, omdat hun hoofd nog relatief groot is. Ze kunnen bovendien het kussen zelf niet altijd wegduwen, of hun hoofdje draaien of oprichten, waardoor verstikkingsgevaar ontstaat als het kind met het gezichtje in het kussen ligt.
Voor kinderen die onrustige slapers zijn, is het het beste om de slaapzak aan te houden tot ze 2 jaar oud zijn. Met een dekbed zal uw kind, als het veel beweegt, de neiging hebben om zich af te dekken en het 's nachts koud te krijgen.
Kort opmaken
Maak het bedje kort en strak op, anders kan je baby onder de dekens terechtkomen. Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om.
Dekbed vanaf 2 jaar
Aangeraden wordt om je kind tot 2 jaar niet onder een dekbed te leggen. Na z'n tweede verjaardag kun je wel kiezen voor een dekbed. Tegen die tijd is je kind misschien ook uit zijn ledikant en slaapzak gegroeid en is hij toe aan een groter (peuter)bed.
De leeftijd van 2 jaar is natuurlijk slechts een indicatie; je kunt zelf het beste inschatten wanneer jouw kind toe is aan een dekbed. Sommige peuters slapen in hun ledikantje al onder een dekbed, terwijl andere kinderen een dekbed krijgen wanneer ze ook de overstap naar een groot peuterbed maken.
Voor de juiste ondersteuning op maat is het belangrijk dat je een speciaal kinderkussen neemt. Omdat je kind nou eenmaal minder zwaar is dan jij, is een relatief plat en zacht kussen ideaal. Een typisch kinderkussen is goed ademend, heeft een zachte katoenen tijk en een anti-allergische synthetische vulling.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
En ook al is het buiten voor ons warm, een pasgeboren baby heeft soms moeite om zich warm te houden. Dit kost energie en daar moeten zij zuinig mee om gaan. Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik.
Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Een dekbed kan veel te warm worden. Daarbij kan een dekbed ook niet goed worden ingestopt. Tevens kunnen kinderen door hun getrappel en gewoel in de hoes terechtkomen.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes.
Kinderen van 2 en 3 jaar
Vanaf 2 jaar kan je kindje veilig op een hoofdkussen liggen. Dit betekent niet dat het ook echt nodig is. Misschien vindt jouw peuter het nog niet nodig om op een kussen te slapen. Laat het dan voorlopig nog weg.
Een wieg kun je zeker tot de eerste 3 maanden gebruiken, en misschien zelfs tot 6 maanden. Daarna is het oppassen geblazen, want je kindje wordt steeds beweeglijker en kan op de zij gaan rollen. Zodra je kindje zich omrolt, zich kan optrekken of gaat zitten, is het verstandig over te stappen naar een ledikant.
Hoe werkt een zijligkussen
Door de vorm van het kussen helpt het je kindje in een zijdelingse positie te slapen. Een zijslaapkussen klemt de baby tussen twee kussens waardoor rollen niet mogelijk is. Door steeds van kant te wisselen voorkom je een vervormd hoofdje. .
Een onrustige en overprikkelde baby kan je herkennen aan verschillende zaken. Vaak valt een gedragsverandering de ouders meteen op: de baby is schrikachtig en extreem alert, hij vindt moeilijk zijn slaap of wordt van elk geluidje terug wakker.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.