Een mergpijpje is een cilinder- of balkvormig gebakje op basis van crème, marsepein en chocolade. Het bestaat in twee varianten. Bij een (crème)mergpijpje omhult een laag marsepein een zoete crèmevulling. Bij een reuzemergpijp bestaat de vulling uit biscuit en crème en eventueel een laagje bessenmoes.
Mergpijp is een bron van collageen, gelatine en mineralen. Dat is niet alleen goed voor sterke botten, maar het gaat ook huidveroudering tegen. Maar dat zijn niet de enige redenen waarom je het vaker op het menu zou moeten zetten.
Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren. Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA.
De mergpijpjes zijn afkomstig van de bovenpoot van het rund. Vroeger was merg een echte delicatesse en het gebruik ervan stamt af vanuit de Middeleeuwse keuken. Merg is rijk aan ijzer, fosfor, vitamine A en je maakt er een overheerlijke bouillon mee!
Beenmerg is rijk aan vetten. Voor bevolkingen die maar beperkt toegang hebben tot koolhydraten en van wie de voeding grotendeels afhankelijk is van dierlijke producten, zijn ze een belangrijke bron van voedingsstoffen.
Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Er zitten 251 kilocalorieën in 1 groot (55 gram) mergpijpje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mergpijpje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Riskant is echter alleen merg dat bestaat uit zenuwweefsel (hersenmerg en ruggenmerg). Het merg in mergpijpen bestaat uit botweefsel en dat is niet riskant. Ga dus gerust door met het trekken van bouillon, het eten van ossobuco en zelfs met het eten van merg op een geroosterde boterham, als u daar dol op bent.
Hoe eet je mergpijp? Beenmerg is een delicatesse, waar je niet teveel mee moet doen. Veel mensen vinden 't het lekkerst als het is geroosterd, met wat grof zout erbovenop. Eventueel met toast erbij.
Er zit 11,9 gram vet in 1 groot (55 gram) mergpijpje, waarvan 6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Aan de buitenzijde zit een stuk bot en deze is gevuld met merg. Een smakelijke, vetrijke substantie waar veel honden gek op zijn. Het geven van een mergpijp is echter niet geheel zonder gevaar. Het betreft namelijk een sterk bot en tijdens het kluiven en kauwen kunnen er scherpe botsplinters loskomen.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Bewaar de mergpijpjes in de koelkast op maximaal 4 graden celsius of vries ze in op de dag van aankoop. Na invriezen wel binnen 3 maanden gebruiken. Voor gebruik ontdooien.
Zelf trekken is het best
Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties.
Heilzame stoffen
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Een mergpijpje is een cilinder- of balkvormig gebakje op basis van crème, marsepein en chocolade. Het bestaat in twee varianten. Bij een (crème)mergpijpje omhult een laag marsepein een zoete crèmevulling. Bij een reuzemergpijp bestaat de vulling uit biscuit en crème en eventueel een laagje bessenmoes.
Merg zit in de botten van de poten van het rund. Door het op laag vuur koken breekt het beenmerg af en komt de smaak vrij. Tegenwoordig kom je steeds vaker recepten tegen om het beenmerg uit het bot lepelen. Deze manier van mergpijp serveren kijkt men in New York en London niet meer van op.
Schenkel is zeer smaakvol stoofvlees met been en merg, gesneden uit het bovenste deel van de poot. De runderschenkel heeft een ovale vorm en een duidelijk zichtbaar bot. Dit bot zit boordevol fantastische smaakmakers zoals been, merg, zenen en vlees.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Maak je geen zorgen, je hoeft het niet te gaan drinken in plaats van water. Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken.
Bij overmatig zweten en diarree kan er sprake zijn van een verlies aan mineralen. Bouillon is naast natrium ook een goede bron van de mogelijk verloren mineralen kalium en magnesium. Daarnaast heeft de stoom van hete bouillon ook de eigenschap om de verstopte neus te openen.
Mergpijpjes zijn botten waarin zich beenmerg bevindt en zit voornamelijk in de beenderen van bekken, ribben, borstbeen en rugwervels. In de holte van de merg zitten bloedvaten waartussen cellen liggen die het beenmerg vormen. Dit is wat rood van kleur. Een meer gelige kleur hebben de tevens aanwezige vetcellen.
Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron.
In een Amerikaanse studie is bewezen dat kippensoep de ontsteking van de bovenste luchtwegen kan verlichten, wat ervoor zorgt dat je plots minder last zult hebben van een verstopte neus, hoesten en andere verkoudheidskwaaltjes.