Vissen verkleuren om een helehoop redenen bv. stress, als het tijd is om eitjes af te zetten, verkeerde of juist goede voeding, temperatuur, de aanwezigheid van rivalen/soortgenoten, belichting, kleur van de bodem en de omgeving, enz enz.
Neontetra ziekte wordt verspreid via nieuwe vissen of via levend voer. De vissen krijgen last van vervagende kleuren, rusteloosheid, bobbels op het lichaam, kunnen niet meer goed zwemmen, het lichaam kan krom groeien en uiteindelijk gaat de vis dood. Er is geen genezing mogelijk.
Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze nog een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze groter worden, verandert de kleur in oranje. Zelden of nooit is de kleurverandering het gevolg van een ziekte bij de vis.
Verandering van kleur komt bij goudvissen vaak voor. Meestal is dit genetisch vastgelegd en kan een goudvis door leeftijd verkleuren. Kleurverandering kan ook optreden als gevolg van het dieet, de leefomgeving en eventuele ziektes. Of de goudvis zijn kleur terugkrijgt ligt aan de oorzaak en verschilt van vis tot vis.
In principe is er niets ergs aan de hand. Deze depigmentatie is alleen een gevolg van het ouder worden. Een goudvis kan overigens makkelijk 15 tot 20 jaar oud worden. Bij verkleuring moet je wel de vorm van de vis in het oog houden.
'Gewone' goudvissen tolereren watertemperaturen van 2 graden Celsius (°C) tot 28°C, maar een temperatuur tussen 10°C en 21 °C is het meest gunstig. In warm water zijn de vissen actiever dan in koud water.
Algemene achtergrond van de goudvis
Sommige soorten worden wel 50 cm lang en leven zelfs 30 jaar. Bovendien is dit geen vis die je alleen hoort te houden. Het is een sociale soort die behoefte heeft aan gezelschap. Goudvissen houden overigens van licht, lampen kunnen dus zeker 10-12 uur aanstaan.
Een andere oorzaak voor een zwarte verkleuring is de aanwezigheid van ammoniak in het water. Dit is een giftige chemische stof waar vissen zeer slecht tegen kunnen. Ammonia ontstaat door de aanwezigheid van rottende planten en overtollig voedsel. Door regelmatig het water te verversen houd je het ammoniakgehalte laag.
Goudvissen worden inderdaad zwart geboren en gaan na een aantal weken/maanden (dat is heel verschillend) langzaam verkleuren naar hun oranje-achtige kleur. De goudvis die u gekocht heeft was dus al met het verkleuringsproces bezig. Oranje en gele goudvissen zijn in hun eerste levensjaar donkerbruin gekleurd.
Vinrot kan prima behandeld worden, mits de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt. Er zijn hiervoor speciale bacteriedodende medicijnen te verkrijgen. Verstandig is het om de zieke vis in quarantaine te plaatsen buiten de vijver. Het is beter vinrot te voorkomen dan het te moeten behandelen.
Van kameleons tot inktvissen: deze dieren kunnen de kleur van hun uiterlijk aanpassen om zich voor roofdieren te verschuilen, rivalen te intimideren of partners te lokken. De panterkameleon is inheems op Madagaskar en kan een regenboog van kleurtinten aannemen.
Kleurveranderingen bij goudvissen komen wel vaker voor. Vooral goudkleurige komeetstaarten (de "normale" goudvis) verkleuren soms wel naar wit of geel. Eén van de meest voor de hand liggende redenen is dat de goudvis binnenshuis wordt gehouden en geen rechtstreeks zonlicht krijgt.
Hoewel er een aantal speciale gevallen bestaan, zijn oranje-rood en zwart de 2 meest typische kleuren bij goudvissen. De oranje-rode kleur is het gevolg van een opstapeling van carotenoïden in de schubben, waarbij een verandering van bijvoorbeeld wit naar fel oranje-rood kan optreden in maar een paar maanden tijd.
Het allerbelangrijkste is, dat je de zieke vis zo snel mogelijk in een aparte bak zet (quarantaine). Veel visziekten zijn besmettelijk. Doordat je de zieke vis apart zet, voorkom je dat andere vissen in je vijver dezelfde aandoening krijgen.
Een vis die scheef (op zijn zij) of ondersteboven zwemt, heeft normaal gesproken last van een zwemblaas aandoening of zwemblaas probleem. Een zwemblaas is een met gas en soms met olie gevulde blaas in de vis. Het orgaan helpt de vis om de juiste diepte in het water te behouden en is te vinden in de meeste vissen.
Parasitaire plagen zijn ziekten en het schuren is een reactie daarop om de parasieten van de huid af te schuren. De aangedane vis schuurt veelvuldig langs bodem- en/of plantmateriaal. Een andere oorzaak voor schuurgedrag kan een slechte waterkwaliteit zijn.
Dat is niets ernstigs. Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze groter worden, verandert de kleur in oranje.
Buikwaterzucht bij koi, goudvissen of andere vijvervissen is te herkennen aan de opgeblazen buik. Daarnaast gaan de schubben van de vis uitstaan, krijgt de vis evenwichtsproblemen en kunnen de ogen uit gaan puilen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, een tumor of nierfalen.
Jonge goudvissen zijn bij de geboorte bijna allemaal zwart van kleur. Geleidelijk krijgen de vissen een oranje kleur. Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje. Na een jaar is 80% oranje.
Goudvis zwart €5,75.
Door op de bodem te gaan liggen proberen ze hun territorium af te bakenen. Territoriaal gedrag van vissen die onderin het aquarium zwemmen kan opgelost worden door de bodem in denkbeeldige vakken op te splitsen. Dat kun je op een natuurlijke manier doen door een aantal grote planten erin te zetten.
In Nederland leeft de goudvis vaak in een aquarium of vijver. Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden.