KETTINGSTEEK RAND
De kettingrand vormt een heel mooie zelfkant, met een perfecte rand voor het opnemen van steken of voor het omstikken van naden. Maar als je een onzichtbare naad wil is deze manier niet ideaal. Goede kant: haal de eerste steek recht af zonder te breien en brei de laatste steek van de rij recht.
De eerste manier om patentsteek te breien is de manier waarbij je afwisselend 1 steek recht breit, en 1 steek recht maar dan in de lus van de steek van de naald eronder breit. Je breit als het ware een dubbele steek. Zet een oneven aantal steken op en brei de kantsteken (eerste en laatste steek) van elke naald recht.
De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien. Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten. Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen.
Zijkanten van een sjaal krullen om? Bij het breien van een sjaal in tricotsteek zullen de zijkanten vaak omkrullen. Om dit te voorkomen kun je de eerste 3 tot 5 steken van de naald recht breien op zowel de rechte als de averechte kant. Hoe breder de sjaal, dan 5 steken recht breien.
Voorkant: dit is de kant van je breiwerk die je kunt zien als je breit. Voorpootje: rechterkant van de steek. Werkdraad: de draad die van de bol naar je breiwerk loopt.
Tricotsteek breien
Je breit tricot door rechte steken heen en averechte steken terug breien. Dus de ene naald brei je helemaal met rechte steken, dan keer je je breiwerk om en breit de hele naald averechte steken. Bij de averechte steek houd je de draad tussen het brei werk en jezelf.
Als je nog niet zo lang breit kun je het beste beginnen met een tamelijk kleine sjaal, groot genoeg om je warm te houden maar niet zo breed dat het breien eindeloos gaat duren. Als je breit met dik garen en naalden van US 8-10 (5 – 6 mm) moet je voor een leuke maat ongeveer 30 tot 40 steken opzetten.
Voor een volwassen sjaal worden er 41 of 42 steken opgezet, afhankelijk van de gekozen steek. De sjaal wordt dan ongeveer 23 cm breed als, deze met naalden 4 wordt gebreid.
1 rechte dubbele steek wordt gemaakt als volgt: brei 1 rechte steek door de rechternaald niet in de volgende steek van de linker breinaald in te steken, maar in de steek die er juist onder ligt in de vorige naald. Brei deze steek en laat hierbij de steek van de linkernaald afglijden.
Ajour breien wordt ook wel 'gaatjes breien' of kantbreien genoemd. Zonder steken te laten vallen creëer je een patroon van gaatjes. Dit patroon kan uit allerlei vormen bestaan. Van eenvoudige verticale strepen tot een elegant bloemendetail.
Voor een "Kettingrand" haal je de eerste steek van de naald averecht af en de laatste steek van de naald brei je steeds recht. Deze kantsteek gebruik wanneer je later de steken van deze rand moet gaan opnemen.
Kantsteken: In de patroontekeningen zie je pijltjes staan aan het begin en einde van elke toer. Dit zijn de kantsteken. De kantsteek aan het begin van elke toer in elk patroon haak je door een staande-vaste te haken door beiden lussen in de eerste vaste van de vorige toer (wat dus ook een kantsteek is).
Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het 'bobbeltje' dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo'n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.
De rechte steek is de steek die iedere breister als eerste leert breien. Wanneer je deze steek onder de knie hebt, heb je de basis van het breien te pakken. Daarna kun je de volgende breisteken leren.
Wikkel de draad om de naald zo vaak als het aantal steken dat u op wilt zetten. Houd ongeveer 10 cm draad over aan het begin (we zetten er tevens een knoop in om te markeren hoeveel draad er over is wanneer u klaar bent met opzetten).
De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
De breedte van een sjaal is redelijk standaard met 30–40 cm. Dit is breed genoeg om je nek warm te houden, zonder dat je je gezicht bedekt. Als hij breder zou zijn, zou je eruitzien alsof je een winkel ging beroven.
Een sjaal voor volwassenen is 25 cm breed en ongeveer 2 meter lang. Wil wat meer precies aanwijzingen en draagtips dan is dit een informatief blog. Voor een baby'tje moet een sjaal natuurlijk kleiner zijn dan voor een kind. Brei dan een sjaal van ongeveer 10 cm breed en 65 cm lang.
Blocken met een vochtige doek. Leg een natte doek op het opgespannen breiwerk. Soms is dit voldoende om het breiwerk mooi in vorm te krijgen. Ook kun je een droge doek over het opgespannen breiwerk leggen en het dan vochtig maken met een plantenspuit.
De patentsteek, ook wel buissteek genoemd, is een variatie op het boordpatroon. Het is een breisteek waarmee je een mooi dik en elastisch breiwerk krijgt die er aan de voor- en de achterkant hetzelfde uitziet. De patentsteek wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor sjaals en mutsen.