Voordelen: Voordeel om een klopboormachine te gebruiken is dat u ook nauwkeurig in hout en metaal kunt boren. De snelle rotatie zorgt voor een zeer sterke vibratie, die in staat is zachte steen te verpulveren. Door de hoge wrijving binnen de machine reduceert de prestatie effectiviteit tot nul.
Een klopboormachine is krachtiger dan een gewone schroefboormachine, maar minder krachtig dan een boorhamer. Je gebruikt een klopboormachine voor het boren in hout, metaal en zachte steensoorten. Dit type boormachine is minder geschikt voor harde steensoorten en beton.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Dankzij de klopfunctie van een klopboormachine kan je makkelijk schroeven en boren in stevige materialen zoals houten planken, staal en metselwerk. Een juiste instelling van de klopfunctie, het koppel en de versnellingen en een aangepaste keuze van bits en boren zijn ook hier belangrijk.
Bij klopboormachines met snoer moet je vooral kijken naar het vermogen in watt (W). Over het algemeen geldt dat de klopboormachines voor het zwaardere werk een vermogen van 900 W of hoger hebben. Ook de grootte van het gat dat je kunt boren zegt iets over de kracht van een klopboormachine.
Zo volstaan accuschroefboormachines tot 12V voor lichte klussen zoals schroeven en kleine gaten boren in hout. Maar voor zwaardere klussen, bijvoorbeeld schroeven in hout én staal, heb je een toestel van 18V - 20V nodig. Bij een accuboorhamer ligt het voltage het best rond 40V.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Met de knop op 'boren', werkt de machine hetzelfde als een gewone schroefboormachine, zet je hem op 'kloppen', dan draait de boor niet alleen rond, maar beweegt ook krachtig op en neer. Ongeveer zoals een hamer die de steen verpulvert. Klopboormachines zijn er zowel op netstroom als met een accu.
Wat veel mensen niet weten is dat je met een slagschroevendraaier ook prima kan boren. Je moet er wel voor zorgen dat de boor klein genoeg is om het slagmechanisme niet in werking te stellen. Cilindrische houtboren tot 10 mm en metaalboren tot 6 mm zijn meestal prima te gebruiken.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Boren in steen of beton
De meeste muren zijn van steen of beton. Je kunt dan een steenboor of een betonboor gebruiken.
Een boorhamer is de aangewezen machine voor boren in beton. Met een gewone boormachine of een klopboormachine lukt dat niet of nauwelijks. Boren in baksteen, hout en metaal daarentegen gaat prima met een klopboormachine, terwijl een boorhamer met zijn veel grotere kracht zachtere materialen snel kan beschadigen.
Wanneer je toch per se in (zacht) beton wilt boren, zorg dan dat je in ieder geval de juiste boren gebruikt. Er bestaan speciale betonboren, die je ook op je accuboormachine of klopboormachine kunt monteren. Daarnaast is het zaak dat je machine een zo hoog mogelijk voltage heeft.
Voor regelmatiger gebruik, en het boren van grotere gaten kun je het beste kiezen voor een klopboormachine met een vermogen tussen de 600 en 900 W. Boormachines met een vermogen van 900 W of meer zijn geschikt voor de grotere, zwaardere boorklussen.
Maak de boorkop los.
Neem de boorkop in één hand vast terwijl je met je andere hand het handvat vasthoudt. Draai de boorkop tegen de klok in om hem los te draaien. Je kunt ook lichtjes de trekker induwen terwijl je de boorkop vasthoudt. Het losdraaien van de boorkop opent de kaken die op de boorbit geklemd zijn.
Q: Kan ik ook gewone boortjes gebruiken in combinatie met een boorhamer? A: In een SDS boorkop passen alleen special SDS boren. Er zijn echter machines waar een 2e boorkop bijgeleverd wordt, dit is dan een gewone snelspan boorhouder, deze 2 boorkoppen zijn dus verwisselbaar.
Boor je - uiteraard met een boorhamer - in beton, gebruik dan niets anders dan een echte betonboor. De verschillen tussen boren zitten aan de opnamezijde - een SDS-variatie of snelspan - en aan de kop. Steen- en betonboren hebben een stompe kop die fungeert als een soort beitel die het materiaal wegslaat.
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
Als best Getest én Beste Koop!
Het merk Parkside biedt namelijk het beste van beide werelden. En van een heel goede kwaliteit: de Consumentenbond beoordeelde de boormachine van het Parkside als allerbest! Makita en Bosch, eat your heart out!
Je gebruikt een kolomboormachine alleen om gaten te boren in materialen die je er naartoe kunt brengen. Erg mobiel ben je dus niet met dit type boormachine. Daarnaast neemt een kolomboormachine meer ruimte in beslag dan een accuboormachine, die je gemakkelijk in een koffer stopt en in de bezemkast legt.
Schroefmachines hebben echter, zelfs met een boorfunctie, niet dezelfde kracht als boormachines. Let daarom op dat je de motor niet verbrandt als je de schroefmachine op een ongeschikte manier gebruikt om te boren. Een van de belangrijkste onderdelen van een schroefmachine is de kracht van de motor.
Alleen wanneer je gaat werken met een gatzaag, kun je beter kiezen voor een boorhamer. Voor de veiligheid is het namelijk beter om dan een snelle slipkoppeling te hebben.