Lyocell, ook wel Tencel genaamd, is een kunstmatige vezel gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is net zo sterk als polyester, en kan water nog beter absorberen dan katoen. Lyocell kan daarom ook gewoon in de wasmachine tot 40 graden en mag in de droogkast.
Je kunt Tencel op dezelfde manier als katoen wassen; heel gemakkelijk, dus. Was het niet te warm (30-40 graden), dan heeft het de neiging om te krimpen. Sommige Tencel-varianten kunnen na het wassen een beetje stug aanvoelen, maar als je het laat drogen, wordt het vanzelf weer zacht.
Tencel stof wordt beschreven als een 'natuurlijke kunstvezel'. Het wordt gemaakt van houtpulp afkomstig van eucalyptusbomen. Wat begint als pulp, eindigt als een gladde vezel die soepel valt en heel zacht aanvoelt.
Polyester in de droger? Je mag polyester in de droger doen op een lage temperatuur. Ons advies is echter om kleding niet in de droger te doen maar hangend te laten drogen. De stof droogt super snel, en als je kleding ophangt komen er minder kreukels in.
Doe polyester liever niet in de droger, dan kan het krimpen. Daarna is het niet nodig om het polyester textiel te strijken. Strijken is namelijk dit is niet erg goed voor polyester. Wanneer je polyester wel wilt strijken, doe dit dan op een lage temperatuur.
Om welke stoffen gaat het dan? 'Dat zijn er best veel. Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm. Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
Stop je fleece niet in de droger, maar hang 'm aan de waslijn te drogen.
Hiervoor een aantal tips: Was polyester op maximaal 40 graden, bij voorkeur 30 graden! Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch!
De stof is zo zacht als zijde, zo soepel als viscose en zo sterk als polyester. Waar katoen je soms in de steek laat wanneer je er flink in hebt lopen zweten, reguleert Tencel de lichaamstemperatuur en neemt het veel beter vocht op dan katoen. De stof voelt bovendien net zo luchtig aan als linnen.
De stof is een mengsel van lyocell met katoen en een beetje elastaan, waardoor het niet zijdeachtig maar juist heel dik, stevig en rekbaar is. Het is een grote bonus dat het nauwelijks kreukt en de stof lijkt voorlopig behoorlijk kleurvast.
TENCEL™ scoort het hoogst op het gebied van algemeen welzijn wanneer het wordt vergeleken met synthetische stoffen en katoen, niet alleen omdat het zacht is en zeer ademend, maar ook omdat TENCEL™ 50% meer vocht absorbeert dan katoen en bacterievorming op zeer effectieve, natuurlijke wijze tegengaat.
Lyocell, ook wel Tencel genaamd, is een kunstmatige vezel gemaakt van cellulose uit houtsnippers. Het is net zo sterk als polyester, en kan water nog beter absorberen dan katoen. Lyocell kan daarom ook gewoon in de wasmachine tot 40 graden en mag in de droogkast.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Nog meer dan katoen is lyocell gericht op het doorlaten van lucht en het reguleren van temperatuur. In de winter is het dus lekker warm, maar niet zweterig. En in de zomer is de stof heerlijk koel. Lyocell absorbeert vocht nog beter dan katoen.
Je plaid drogen
Als je honderd procent zeker wilt zijn dat het deken z'n vorm behoudt en mooi blijft, laat je het beter drogen op een wasrek. En als je toch liever een droger gebruikt, laat je de droogkast best draaien tot jouw plaid voor tachtig procent droog is, om te voorkomen dat ie krimpt.
Was fleece kleding samen met synthetische kleding van polyester en nylon. Check het waslabel voor de juiste temperatuur (best niet meer dan 30° of 40°). Was de fleece kleding met een mild wasmiddel en gebruik geen wasverzachter. Droog je jas op een sportkleding- of synthetisch programma.
Kleedje in de droger: doen of niet? Je zou het kleedje in de droger kunnen drogen, maar je moet het wel voorzichtig doen. Het is belangrijk om wat vocht in het deken te laten zitten tijdens het drogen, zegt Mahdessian. Anders bestaat er de kans dat de vezels samentrekken en het kleedje krimpt.
Polyester is gevoelig en kun je daardoor beter niet gebruiken zonder wasverzachter. De stof kan namelijk statisch worden wanneer lichte en kleine voorwerpen zich vastklampen aan grotere voorwerpen.
Vlekken van olie, smeer en modder gaan er niet zo maar uit. De meeste dweilen en doekjes mogen op 90 graden gewassen worden. 90-95 graden is het heetste dat een wasmachine kan draaien en wordt ook wel de kookwas genoemd. Kookwas kan door de hitte van het water de meest hardnekkige vlekken verwijderen.
Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine. Toch betekent dit niet dat je synthetische stoffen altijd automatisch heet kan wassen. Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.