Langdurig gebruik kan leiden tot lichamelijke en geestelijke achteruitgang. Bij langdurig chronisch gebruik kan absint hersenbeschadiging, psychoses, hallucinaties en intellectuele aftakeling veroorzaken. Deze hersenbeschadiging is voor een belangrijk deel te wijten aan het zeer hoge alcoholgehalte.
Gelukkig is het idee dat absint hersenschade zou veroorzaken, inmiddels ontkracht: er blijkt veel minder thujon in de drank te zitten dan eerder werd gedacht. Te veel absint drinken is nog steeds slecht – maar zorgt niet voor andere effecten dan te veel alcohol drinken in het algemeen.
Met alcoholpercentages van 50% tot meer dan 90% is absint gerust een alcoholische krachtpatser te noemen. De sterkste absint is de King of Absinthe extra strong met een percentage van maar liefst 92%! Om de alcohol van absint te verlichten, wordt de drank veelal vermengd met water.
Absint is van oorsprong een Frans drankje en wordt veel gebruikt als welkomstdrankje om de sfeer er bij een feestje er goed in te brengen. Jongeren kopen absint ook dikwijls om te mixen met andere dranken of om te shotten. Het mixen met zoetere drank is niet ongewoon, aangezien absint zelf een bitter smaak heeft.
Eén van de meest bekende manieren is het mixen met gekoeld water. Begin met het vullen van een glas met de drank. Vervolgens plaats je een absintlepel met een suikerklontje over het glas. Het is dan de bedoeling om het water op het suikerklontje te druppelen, zodat dit uit elkaar valt en oplost.
Langdurig gebruik kan leiden tot lichamelijke en geestelijke achteruitgang. Bij langdurig chronisch gebruik kan absint hersenbeschadiging, psychoses, hallucinaties en intellectuele aftakeling veroorzaken. Deze hersenbeschadiging is voor een belangrijk deel te wijten aan het zeer hoge alcoholgehalte.
Het verbod op absint duurde bijna een eeuw, tot het in 1988 wettelijk weer was toegestaan om extracten van absint alsem te gebruiken voor het maken van drank. In Frankrijk en Duitsland wordt de drank sinds de jaren '90 weer gemaakt. In Nederland is absint sinds 2005 weer legaal door het vervallen van de Absintwet.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Eind 19e eeuw was het een van de populairste dranken van Europa. Vanwege de vermeende hallucinerende werking, werd deze drank begin 20e eeuw verboden. Maar na herzien inzicht, is Absinth sinds 2005 weer gewoon verkrijgbaar.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
Absint is verboden in Belgie.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Absint is een sterkedrank op basis van anijs, absintalsem (Artemisia absinthium), venkel en een aantal aanvullende kruiden. In Europa was het een van de populairste alcoholische dranken van de late 19e eeuw.
Wodka is een goede drank om absint mee te maken. Doe de alsembladeren uit de kit in de wodka (of een andere sterke drank) en laat deze 24 uur intrekken. Daarna haal je de bladeren uit de drank en laat de rest van de bij de absint kit geleverde kruiden 5 tot 7 dagen in de drank weken.
In de volgende landen kan je wel nog enkele euro's op zo'n fles witte rum van Bacardi besparen: Italië (13,25 euro), Zwitserland (13,65 euro), Oostenrijk (14,49 euro), Verenigd Koninkrijk (14,83 euro) en Portugal (14,99 euro).
Prijs € 17,25.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).
Alcoholhallucinose is een zeldzame complicatie van de diagnose 'stoornis in alcoholgebruik', gekenmerkt door acuut ontstane hallucinaties tijdens of na een periode van alcoholge- bruik. De hallucinaties kunnen lang aanhouden, waardoor het beeld kan worden verward met een schizofreniespectrumstoornis.
Mooie groene kleur
Hij lengde zijn absint soms aan met zwarte inkt en kopersulfaat, het eerste voor de smaak, het tweede om een mooiere groene kleur te krijgen. Daarmee werd het drankje alleen maar nog gevaarlijker, nog los van het hoge alcoholpercentage van absint, dat kan oplopen tot wel 70 procent!
In veel van onze favoriete cocktails wordt likeur gebruikt maar puur, met koffie of on the rocks is het ook lekker.