Hoe beter koffie gefilterd is, hoe minder cafestol en hoe gezonder deze is. Koffie kan op verschillende manieren gezet worden. De meeste koffie staat in de Schijf van Vijf. In sommige soorten zit meer van het stofje cafestol dan in andere soorten.
Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen. In de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan producten die je helpen gezond te blijven.
Oploskoffie levert gemiddeld zo'n 0,2 mg cafestol per kopje. Dat is vrij weinig als we het bijvoorbeeld tegenover een bakje koffie automaten-koffie zetten met maar liefst 1 mg. In dat daglicht gezet is oploskoffie een betere keuze, maar ook hier geldt dat je liever niet de vier kopjes per dag moet overschrijden.
Ongefilterde koffie is koffie die niet is gefilterd en dan kun je denken aan Espresso, Turkse koffie of koffie die bestaat uit poeder met kokend water (oploskoffie). Bij ongefilterde koffie is het zo dat de oliën niet weg gefilterd worden. De vetten hebben hierdoor invloed op je totale cholesterolwaarden.
Ja, filterkoffie is inderdaad gezonder dan bijvoorbeeld een espresso, en dat komt omdat het filter de cafestol en kahweol uit de koffie haalt.
Filterkoffie filtreert verzadigde vetten (cholesterol)
In vergelijking met onder andere oploskoffie is filterkoffie een stuk gezonder. Filterkoffie bestaat namelijk voor 98,8 procent uit water, dus geen calorieën. Bovendien bevat koffie geen suikers, koolhydraten, eiwitten en vetten.
In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol.
Cafeïne heeft invloed op je nieren. Door een kopje koffie te drinken ga je meer urine produceren, want de filters van je nieren komen onder meer druk te staan. Maar geen nood, want je droogt zeker niet uit van koffie. Koffie zorgt er bovendien voor dat je darmen en maag actiever worden.
Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie.
Tot drie kopjes koffie per dag drinken vermindert risico op hart- en vaatziekten. Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
Dat maakt de kans op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie kleiner. Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Tegelijkertijd activeert magnesium speciale enzymen die zorgen voor de afbraak van het slechte LDL-cholesterol en in te hoge hoeveelheden bloedvetten. Daarnaast zorgt magnesium zelfs voor het opbouwen van de goede HDL cholesterol. Magnesium heeft een uiterst positief effect op de bloedsamenstelling.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Om je cholesterol te verlagen, is het verstandig minder verzadigde vetten te eten, meer onverzadigde vetten te eten en helemaal te stoppen met transvetten. Verzadigde vetten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Het zit veel in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten.