Het lijkt wel alsof er nergens in huis zoveel stof tevoorschijn komt als in de slaapkamer. Of lijkt dat niet alleen zo? Dat dus, want in de slaapkamer ontstaat doorgaans meer stof dan elders in het huis. Dat komt omdat stof deels van je (gedragen) kleding afkomt en het bed vaak ook een grote bron van stof is.
Een plumeau met struisvogelveren is wat je moet uitproberen! De struisvogelveren trekken de meest minuscule stofdeeltjes aan, houden deze vast en laten geen krassen achter. Kortom, perfect om je kostbare verzameling mee af te stoffen. Het materiaal is zeer licht en daardoor erg makkelijk in het gebruik.
Een plumeau met natuurlijke veren – doorgaans struisvogelveren vanwege hun kwaliteit – kan je na gebruik gemakkelijk wassen in een sopje: lauw water met een beetje allesreiniger. Na deze wasbeurt mag je niet vergeten om de stofkwast goed na te spoelen in zuiver water.
Hoe vaak en waarom moet je afstoffen? Voor een fris huis moet je elke week afstoffen. Als je wekelijks overal de Swiffer even overheen haalt, neemt je kans op astmatische verschijnselen of allergische reacties, zoals niezen en hoesten, aanzienlijk af.
“Gewoon” stof is geen probleem voor gezonde mensen. Als ruimtes echt extreem stoffig zijn en u daar veel tijd doorbrengt, is het mogelijk dat het lichaam dit niet meer goed kan verwerken. Astma of allergieën liggen dan op de loer. Teveel stof kan zulke(long)aandoeningen ook verslechteren.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Ook onder het bed stofzuigen is een must. Heb jij opbergboxen of weekendtassen onder je bed liggen die je amper gebruikt of eronder vandaan haalt? Haal deze dan bij het stofzuigen er ook onder vandaan en stof ze af met een vochtige microvezeldoek. Je zult schrikken hoeveel stof erop deze spullen zit.
Stof komt sneller tot ontwikkeling bij (te) droge lucht. Verminder stof van buiten. Bijvoorbeeld met borstels onder de deur en een goede droogloopmat, voorkomt u veel stof in huis. Borstel huisdieren regelmatig en probeer ze zo min mogelijk zand en vuil mee naar binnen te laten nemen.
Hoe ontstaat stof in huis? Stof bestaat uit allerlei kleine deeltjes dat voornamelijk in huis ontstaat vanuit dode huidcellen, (dieren)haren, pollen, kruimels, textielvezels van je kleding, tapijt, meubels en andere stoffen materialen, zand en deeltjes die bij het koken of bij roken vrijkomen.
U kunt stof uit de lucht halen door het gebruik van een goede luchtreiniger. Deze zorgt voor een schone en gezonde lucht. Luchtreinigers filteren door geavanceerde filtertechnieken het stof uit de lucht, waardoor u weer rustig kunt ademhalen. Onze luchtreinigers zijn uitgerust met een ionisator en HEPA filter.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Gooi de gebruikte pad weg en plaats een nieuwe op de Swiffer WetJet. Je kunt de vloerdoekjes niet wassen.
Ultrafijnstof en roet zijn het meest schadelijk voor de gezondheid. Deze dringen het makkelijkst door tot diep in de longen, blijven daar zitten en richten schade aan. Dit is een gevaar voor gezonde en ongezonde longen. Ze dringen door tot in de bloedbaan waardoor je gevaar loopt op hart- en vaatziekten en dementie.
Langdurige blootstelling aan fijn stof
Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
De keuken is zelfs in opgeruimde, schoongemaakte huizen vaak de smerigste plek. Bovendien bevinden zich hier naar verhouding veel bacteriën die mensen ziek kunnen maken, zoals de e. coli-bacterie die u wellicht ook kent als de poepbacterie. Daarvan kunnen mensen onder andere diarree krijgen.
Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit. Zorg dat je zo min mogelijk stof inademt.
Veel voorkomende schadelijke stoffen in je huis zijn: kwik. radon en thoron. koolmonoxide.
De stofdeeltjes kunnen de longblaasjes beschadigen en zo een ontsteking veroorzaken. Vaak zal die het gevolg zijn van ROS, (Reactive Oxygen Species, chemisch reactieve stoffen die zuurstof bevatten), waardoor het DNA beschadigd kan worden en ook het celmembraan. Daardoor kunnen de cellen dan weer afsterven.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.