Schoonmaken is het verwijderen van stof en vuil, bijvoorbeeld door te stofzuigen of te dweilen. Zo verwijdert u ook ziekteverwekkers en verkleint u de kans op ziekte.
Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn: Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
De frequentie van het dweilen hangt af van het soort vloer en hoeveel verkeer deze krijgt. Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
Zoek ze op! Let op je werkhouding! Meng geen (schoonmaak)middelen • Gebruik geen (schoonmaak)middelen zonder etiket • Gebruik geen chloor (het is geen reinigingsmiddel)!
“De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken is het dweilen met warm water”, vertelt Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice 'Maid at Home'. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien.En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Een goede hygiëne vertaalt zich in lichamelijke hygiëne door je handen te wassen en te douchen, maar ook een schone omgeving draagt hier aan bij. Denk hierbij aan het schoonmaken van je keuken, stofzuigen en dweilen in huis en het desinfecteren van voorwerpen en oppervlakken.
Koud water
Het lijkt misschien beter om de vloer met warm water te dweilen, maar niets is minder waar. Warm water verdampt namelijk sneller en dat zorgt ervoor dat zeepresten strepen op de vloer veroorzaken. Op een schone, pas geboende vloer wil je dat natuurlijk niet hebben.
Waarom dweilen met azijn? Azijn staat al eeuwenlang bekend als een effectief schoonmaakmiddel. Het natuurlijke zure karakter helpt niet alleen bij het verwijderen van vlekken en het desinfecteren van oppervlakken, maar laat ook een glans achter die moeilijk te bereiken is met andere reinigingsmiddelen.
Het bevat componenten zoals cinnamaldehyde die helpen bij het bestrijden van bacteriën, schimmels en zelfs sommige virussen. Door kaneel aan het water voor het schoonmaken toe te voegen, kun je op een natuurlijke manier de hoeveelheid ziekteverwekkers verminderen.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Zorg er daarom voor dat je je handen regelmatig wast met water en zeep. Was daarnaast altijd je handen voor het eten en het bereiden van voedsel, na het toiletbezoek, na het aanraken van dieren en na het niezen, hoesten en snuiten van je neus.
Slechte hygiëne en vervuild water veroorzaken ook parasitaire ziektes als wormen, schurft en trachoom (een ontsteking in het bindvlies van het oog). Het dragen van zware emmers water over lange afstanden kan bij kinderen bovendien ernstige hoofd-, schouder- en nekblessures veroorzaken.
Good Housekeeping raadt aan om wekelijks je bed te verschonen, je vloeren en meubels te stofzuigen en de keuken- en badkamervloer te dweilen. Ook zou je elke week je spiegels schoon moeten maken en de binnenkant van de magnetron ontsmetten.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld per week 21 uur aan huishoudelijke taken besteden. Dat is gemiddeld 3 uur per dag.
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
Een dweil wordt in een emmer met water en zeepsop gespoeld, daarna licht uitgewrongen, om er vervolgens een vloer mee schoon te maken of het overtollige water van een schoongemaakte vloer te verwijderen, meestal met behulp van een (vloer)trekker, ook wel vloerwisser genoemd. Deze handeling wordt dweilen genoemd.
Huishoudelijk reinigen
Hanteer een goede werkvolgorde: van schoon naar vuil en van hoog naar laag. Eerst stof afnemen, vervolgens de vloer stofwissen of zuigen, dan nat reinigen. Gebruik liever geen stofdoek, maar een stofbindende of vochtige (wegwerp)doek. Een stofdoek verspreidt stof en ziektekiemen.
Hoe moet ik schoonmaken? Maak eerst droog schoon en daarna nat. Droog schoonmaken is stofzuigen en afstoffen. Nat schoonmaken is dweilen of afnemen met een vochtige doek.