De hoefsmid zet de hoefijzers met behulp van nagels vast aan de hoef van het paard.
De hoeven van je paard zullen echter, net als jouw nagels, blijven groeien. Daarom moet een paard regelmatig (elke 6-8 weken) naar een hoefsmid om zijn nagels bij te knippen/vijlen. Oftewel, om zijn hoeven te laten 'bekappen'.
Elke stap die het paard neemt zet de hoef uit (rode lijn) onder het gewicht van het paard en krimpt hij in als de hoef weer wordt opgetild (blauwe lijn). Hierdoor worden bloed en lymfe in de hoef en het onderbeen rondgepompt. Dit wordt hoefmechanisme genoemd.
Als je gespecialiseerd bent in de verzorging en controle van de hoeven van paarden of andere hoefdieren, ben je hoefsmid. Door het onderhouden van de hoeven wordt de juiste hoefstand behouden en bevorderd. Als hoefsmid maak je in je werkplaats hoefijzers op een open vuur. Deze spijker je op de hoeven van het paard.
Het hoefijzer wordt vastgemaakt met hoefnagels. Deze hoefnagels worden in (een aantal van) de acht gaten van de hoefijzers geslagen, dit wordt 'beslaan' genoemd.
Ribnagels en Betonspijkers
De stalen nagels hebben een platverzonken kop en zijn gemaakt van ijzersterk verzinkt staal. De ribbels en overlangse groeven zorgen ervoor dat de nagels extra grip hebben in steen en beton.
Een doos van 1kg bevat ongeveer 700 nagels, dus je hebt er altijd eentje achter de hand. De nagel is voorzien van een platte kop van 10mm die zorgt voor een groot drukvlak en bovendien voorkomt dat je hem door de dakbedekking heen slaat.
Wat verdien ik na de opleiding Hoefsmid? Na je opleiding start je op ongeveer 2080 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 2296 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 13,27 euro bruto.
De opleiding hoefsmid is een opleiding die in het totaal 2 jaar duurt. Je kan kiezen tussen 2 opleidingsmomenten: avondles tijdens de week.
Hoefijzers van paarden moet om de 6 weken gecontroleerd en vervangen worden. Voor paarden zonder hoefijzer geldt een periode van 2 – 4 maanden, dit hangt af van de kwaliteit de hoeven van het paard. Bij zachte hoeven helpt het ze regelmatig in te vetten. Als de hoef gezond is, moet het invetten vermeden worden.
De zwilwrat is een (vaak ovaalvormig) eelt/hoorn-achtig bultje aan de binnenkant van het paardenbeen, ongeveer in het midden. Ze bevinden zich zowel aan de binnenkant van de voor- als de achterbenen. Zwilwratten kunnen ook groeien en kan dus zowel vrij plat zijn als wat meer uitsteken.
Rotstraal bij paarden
Rotstraal is een veel voorkomende bacteriële infectie van het straalhoorn die meestal ontstaat door een vieze, natte stalvloerbedekking, een slechte hoefverzorging of te weinig beweging. Ook te diep krabben met een hoevenkrabber kan tot rotstraal leiden.
White line disease (WLD) of wittelijnziekte is een steeds vaker voorkomende ziekte van de hoefschoen bij paarden, ezels en hun kruisingen. Hierbij breken micro-organismen de verbinding tussen hoorn en het levende deel van de hoefschoen af.
Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen, muren, hekken en grond eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.
Een paard heeft hoeven. Om te voorkomen dat de hoeven afslijten door het lopen op straat, krijgen paarden hoefijzers aangemeten. Die worden gemaakt door de hoefsmid. Die maakt de hoefijzers op maat en spijkert ze dan in de voet van het paard.
Onderzijde van de hoef (zool, straal, steunsels, hoefballen)
Onder het hoefbeen wordt het harde, grove en elastische hoorn gevormd door de zoollederhuid. In het gebied van de straal produceert de straallederhuid veerkrachtig, fijnvezelig hoorn.
hoefsmid (100 euro, iedere 8 weken) wormonderzoek en wormkuren (50 euro per jaar) inentingen (40 euro per jaar + voorrijdkosten dierenarts) rijles (30 euro per les, 2 keer per maand)
Afhankelijk van hoe je paard gehouden wordt en hoe sterk de hoeven zijn, moet de hoefsmid ongeveer om de acht weken langskomen. Alleen de hoeven bijwerken, bekappen, kost meestal rond de 20 tot 40 euro.Wanneer je paard op ijzers staat, kost dit gemiddeld 80 tot 120 euro.
Hoefsmid is soms best een uitdagend vak omdat je met levende dieren werkt. Daarnaast heb je te maken met de eigenaar van het paard, dus je klant. Je moet goed met je klant kunnen overleggen en luisteren. De klant verwacht natuurlijk dat je verstand van zaken hebt en dat je kennis op orde is.
Eenmalige kosten
Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Het is belangrijk om je af te vragen hoeveel tijd je vrij kunt maken voor je paard. De verzorging van je paard kost gemiddeld twee uur per dag, en dat 7 dagen in de week. En niet alleen wanneer het mooi weer is maar ook in de koude winter, in de regen en storm, maar ook in de vakanties en in het weekend.
Wanneer je de voeten van een paard wil leren bekappen, kies je voor de opleiding bekapper. Wil je ook hoefijzers leren smeden en paarden beslaan, dan volg je ook de opleiding hoefsmid. Opgelet: de 2-jarige opleiding Hoefsmid en Bekapper op maandag is volzet.
Nagelbijten is onhygiënisch
Nagelbijten is onhygiënisch en kan infecties in de mond veroorzaken. Er zitten bacteriën onder de nagels die in de mond terechtkomen. Uit onderzoek is gebleken dat nagelbijters meer darmbacteriën in de mond hebben dan niet-bijters. Dit kan leiden tot problemen met hun spijsvertering.
Op je handen en onder je nagels zitten veel bacteriën die mondproblemen kunnen veroorzaken. Bij mensen die hun afgebeten nagels doorslikken, kan het op den duur zelfs leiden tot (ernstige) maagproblemen.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.