Denk eens aan dingen als: een nieuwe aankoop die precies is wat je zocht, succes in werk of sport, mooie muziek, fluitende vogels, gezellige drukte, goeie seks, een goed gesprek, lekker eten, tijd voor jezelf, knuffelen, jezelf verwennen, een opgeruimd huis, luieren, het gevoel dat je erbij hoort….
Controledwang of een andere dwangstoornis ontstaat meestal zonder dat je het in de gaten hebt. Vaak ontstaat het nadat je ontdekt dat bepaalde gedachten of handelingen helpen tegen de angst en onrust bij vervelende of angstige situaties. Daarna gebruik je in vergelijkbare situaties dezelfde gedachten of handelingen.
Waarom willen we alles onder controle houden? Mensen willen graag de controle hebben zodat ze in enige mate zekerheid ervaren. De wereld zit vol onzekerheden en er kunnen continu dingen gebeuren waar we geen invloed op hebben. Door zelf goed voor bereid te zijn, hebben we in ieder geval de controle over onszelf.
Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden. Je kunt er erg wanhopig van worden.
Door allerlei gebeurtenissen raakt onze innerlijke vreugde bedekt door een laag van teleurstellingen en pijn. Maar je vreugde kan je weer terug vinden. Het kan terug komen door anders in het leven te gaan staan, anders met dingen om te gaan.Het komt terug door je eigen acties en je levens houding.
Belangrijk om te weten is dat (bijna) iedereen weleens last heeft van een zekere mate van lusteloosheid. Een mindere dag, of een mindere week, het komt vaak voor bij mensen. Bij een depressie zijn de zin en het plezier helemaal weg, en zorgen de depressieve klachten voor serieuze belemmeringen.
Ben je zo ongelukkig dat je het helemaal niet meer ziet zitten? Zorg dan voor professionele hulp.Lukt het je niet alleen, vraag dan hulp van iemand die je vertrouwt en je kan begeleiden. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Je voelt je regelmatig overweldigd, wanhopig en pessimistisch. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent en dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt om verandering tot stand te brengen. Je laat je leven steeds meer bepalen door je angsten en onzekerheden.
Als je ervan uitgaat dat iets positiefs andere positieve dingen aantrekt, is het zaak om je omringen met positieve dingen. Dus glimlach, kijk om je heen, praat met mensen en luister naar vrolijke muziek. Ook tastbare zaken kunnen positieve gedachten en een goede sfeer opwekken.
Wat wel bewezen is, is dat geluk ontstaat van binnenuit, in je denken. Je gedachten zorgen voor emoties, emoties voor gevoelens en vanuit gevoelens onderneem je actie en vormt zich je gedrag. Oftewel: geluk begint in je brein, in je gedachten. De hersenen hebben dus een grote invloed op geluk.
Finland is volgens het World Happiness Report 2023 voor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken. Nederland staat, net als vorig jaar, op plek vijf.
Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”