Jeukende benen na inspanning (zoals wandelen of sporten) Door inspanning ga je zweten. Door zweet in combinatie met vuil kunnen je poriën verstopt raken. Daardoor kunnen je benen de warmte niet goed kwijt. Zo ontstaat uitslag én jeuk.
De meest voorkomende oorzaken van jeuk aan de benen zijn droge huid, keratosis pilaris, acne, folliculitis, cholinergische urticaria, tinea cruris, stasis dermatitis, rusteloze benen (RLS), diabetes en spataderen.
De uitslag kan variëren van helder rode vlekken op de onderbenen, tot harde, branderige paarse vlekken. Het voelt vervelend en ziet er niet fraai uit. De rode uitslag heet officieel golfers vasculitis maar wordt ook wel genoemd als wandelbenen, asfaltbrand, Vierdaagsebenen, of hikers rash.
Een jeukende huid
Wanneer de haarvaatjes zich uitzetten, stimuleren ze de omliggende zenuwcellen. Die sturen signalen naar je brein, die het weer registreert als jeuk. Wat je moet doen: het enige wat je kunt doen om de jeuk te verminderen, is het aanhouden van een trainingsroutine.
Waarom hebt u 's nachts meer jeuk? Ten eerste bevorderen de warmte van het bed en nachtelijk zweten de jeuk. En 's nachts hebben we het duidelijk minder druk dan overdag, vooral kinderen hebben dan meer tijd om (opnieuw) aan hun jeuk te denken.
Diabetes, droge huid en jeuk
Oorzaak: uitdroging als gevolg van de afvoer van overtollige suikers via de urine. Die droge huid brengt dan jeuk met zich mee. Diabetes is daarnaast ook gelinkt aan problemen met de bloedsomloop die eveneens jeuk kunnen veroorzaken, vooral aan de benen en voeten.
Laat je huid gaan stralen
Een stevige wandeling geeft je bloedsomloop een flinke boost en dat wil je, want hierdoor blijven de huidcellen gevoed en vitaal. Bloed transporteert namelijk zuurstof en voedingsstoffen naar de werkende cellen door heel het lichaam, inclusief de huid.
Je krijgt er fantastische benen van.
Je traint niet alleen je beenspieren, maar vanuit je benen krijg je ook een betere bloedcirculatie én als je ouder wordt heb je minder kans op spataderen en zwellingen in je benen.
Na een lange wandeltocht kunnen je voeten wat opgezwollen zijn door vocht. Ga daarom met je benen omhoog zitten en leg 's nacht een kussen onder je voeten. Het vocht verdwijnt daardoor sneller uit je voeten.
− veel uremische toxines geven ook jeuk. 3 x 4 uur per week. Alle genoemde factoren geven jeuk, via loslating in de huid van "histamine", een stof uit de zo- genaamde "mastcellen", die via zenuwui- teinden (opioide receptoren) het jeukte- gevoel doen ontstaan.
Jeuk komt voor bij 10% van de patiënten met kanker in de palliatieve fase, met name bij patiënten met hematologische aandoeningen (vooral maligne lymfomen en polycythaemia vera). Jeuk wordt gezien bij 50% van de patiënten met polycythaemia vera en bij 30% van de patiënten met de ziekte van Hodgkin.
Jeuk is vaak het eerste symptoom van de ziekte van Hodgkin en komt daarbij voor in een frequentie van 3 tot 25 pct. Ook bij mycosis fungoides komt jeuk dikwijls voor, daarentegen zelden bij leukemie.
Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
Droge huid op je benen is een bekend dermatologisch probleem genaamd 'xerose cutis' of 'asteatose' maar in de volksmond beter bekend als 'winterbenen'.
Een merkbaar droge, jeukende en strakke huid kan een indicatie zijn voor diabetes.
Buikvet verbranden met wandelen
Kun je dat hardnekkige buikvet verbranden door alleen te wandelen? Hoewel het bijna niet mogelijk is om op één plek (of lokaal) vet te verbranden – dus ook geen buikvet – draagt stevig doorstappen wel bij aan de algehele vetverbranding.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.
Je versterkt je spieren
Door te wandelen houd je je spieren sterk. Dit geldt ook voor je hart, want dit is ook een spier. Je kunt je beenspieren tijdens het wandelen extra trainen door bijvoorbeeld heuvelop te lopen.
Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Het is vooral het totaal dat van belang is. Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn.
Bij diabetische dermopathie ontstaan er ovale plekjes op de huid. Deze zijn eerst rood en verdikt. Daarna gaan ze schilferen en worden ze lichtbruin. De rode vlekken ontstaan meestal op de scheenbenen en soms ook op onderarmen en dijen.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie).Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Je voelt minder in je voeten en je merkt daardoor niet dat je een wondje hebt.
Zijn de bloedglucosewaarden even wat te hoog? Dan kan je last krijgen van jeuk op verschillende plekken op je lichaam. Omdat de suikers te hoog zijn, is de vochtbalans in je lichaam verstoord: en dat resulteert in jeuk en irritatie.