Blauw licht kan bovendien het lichaam en het welzijn van uw paard positief beïnvloeden, kan ondersteunend bij spanningen gebruikt worden, werkt ontspannend bij nervositeit, het brengt de pulsfrequenties naar beneden en kan pijnstillend werken.
Je bent wettelijk verplicht het paard vast te zetten tijdens de rit. Gebruik hiervoor bij voorkeur nylon banden of een halstertouw met een panieksluiting. Het paard gebruikt tijdens de reis zijn hals om te balanceren, dus zet hem niet te kort vast.
Paard wil niet in de buurt van de trailer komen. Paard is alleen te laden met een longeerlijn achter de billen. Je hebt iemand met een bezem nodig, die er staat ter dreiging. Paard drukt de stang aan de achterzijde er bijna uit / ongeduldig / heftig.
Mistachterlicht: De mistlamp is verplicht op alle aanhangwagens, caravans en vouwwagens met een gewicht tot 750 kg (ongeacht de leeftijd) en boven de 750 kg vanaf 1-1-1998. Vanaf 10 juli 2011 moeten nieuwe aanhangwagens zijn voorzien van achteruitrijverlichting in combinatie met een 13-polige stekker.
Het verschil zit hem namelijk in de functies. Een 7-polige stekker voorziet de basisverlichting zoals de remlichten en knipperlichten. Een 13-polige stekkerdoos heeft veel meer functies dan alleen de basis verlichting. Zo ondersteund een 13-polige stekkerdoor ook de achteruitrijverlichting en mistachterlicht.
Wettelijke verplichting
Vanaf juli 2011 is het wettelijk verplicht dat alle nieuwe kentekenplichtige aanhangwagens voorzien zijn van achteruitrijverlichting. Aanhangwagens tot zes meter lengte zijn verplicht één achteruitrijlamp te voeren, een tweede mag.
Zorg dat de trailer groot genoeg is voor je paard. Grote paarden hebben meer ruimte nodig om tijdens de reis hun evenwicht te bewaren, met name in de bochten. Tot een schofthoogte van 1.70m kan een paard in een gewone trailer. Wanneer je paard groter is dan 1.70 m vervoer het dan in een grotere trailer.
Oefenen!
Oefen je dat net zo vaak? Zeker als je te maken hebt met een paard dat het laden erg spannend vindt, is het aan te raden om dit een periode wat intensiever te oefenen. Bijvoorbeeld dagelijks voor je gaat rijden. Zo wordt het een routine voor hem.
Dus OOK als je alleen bent, doe dit nooit. Leer je paard te laden zonder dat je mee de trailer in hoeft te lopen. En als je wel meeloopt, leer je paard dan te wachten zodat jij de tijd hebt om naar achteren te lopen om de stang er op te doen. Zorg tot slot dat je de stang altijd zekert met het haak of clip!
Daarnaast zijn er ook nog andere dekens die ideaal zijn voor op de trailer of paardenvrachtwagen, zoals de Le Mieux Carbon Cooler of de Bucas Shamrock Power. Dit zijn fijne dekens voor wanneer jouw paard snel zweet of net klaar is met rijden.
Een paardentrailer is, voor de verkeerswetgeving, gewoon een aanhangwagen en aanhangwagens mogen met 'van alles' volgepropt worden... Zolang 't maar niet te zwaar, te hoog, te scheef, etc wordt, mag 't allemaal... 'Als het klimaat geen constanten kent, kent het ook geen crisis..'
Niet alleen rijden
Zorg ervoor dat je niet alleen naar je paard gaat om hem aan het werk te zetten. Maar ga ook een keer met hem wandelen of laat hem lekker grazen. Of geef hem eens een uitgebreide poetsbeurt. Probeer tijdens die lekkere poetsbeurt de plekjes op te zoeken die je paard lekker vind.
Haal alles uit de trailer als je gaat leren trailerladen. Houd ook de deur aan de voorkant dicht, zodat hij niet daardoor naar buiten kan proberen te gaan. Zorg dat het zeil aan de achterkant goed naar boven is en dat niets naar beneden hangt waar je paard met zijn hoofd tegenaan kan lopen.
Maximumsnelheid aanhangwagen en paardentrailer
Voor het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer tot 3500 kilogram geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur op snelwegen. Indien uw aanhanger of paardentrailer zwaarder is dan 3500 kilogram, dan geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.
Bij het kopen van een paardentrailer 2 paards kunt u kiezen uit totaalgewichten tussen 2000 en 2700 kg.
De meeste paardentrailers hebben een MTM (maximaal toegelaten massa) van meer dan 750 kg. Voor deze trailers dien je een aparte nummerplaat aan te vragen. Bovendien moet je dan ook een extra verzekeringspolis afsluiten. Aanhangwagens met een MTM tot 750 kg zijn gratis verzekerd met het trekkend voertuig.
Een aanhangwagen kent zelf geen motor, vandaar dat er een speciale driehoek reflector moet worden toegevoegd aan de signalering van aanhangwagens.
Vanaf 6 meter (totale lengte) moet de zijmarkering (oranje) verlicht zijn. Vanaf 1.60 meter breedte (totale breedte) moet de aanhanger zijn voorzien van 2 witte breedte lampen. Vanaf 2.10 meter breedte moeten er ook twee rode (achterzijde) en twee witte (voorzijde) markeringslichten aanwezig zijn.
Ga in de buurt zitten terwijl je paard ronddwaalt of met andere paarden contact maakt, en laat hem wennen aan jouw aanwezigheid. Je kunt ook een vrij goed beeld krijgen van waarom je paard zich zo gedraagt, door naar hem te kijken en tijd met hem door te brengen. Breng elke dag tijd met je paard door.
Praat rustig en doelbewust tegen je paard. Aai en verzorg hem rustig, maar laat hem jou niet respectloos behandelen. Als hij tegen je aan wrijft, dan toont dit dat hij ofwel houdt van wat je doet, of dat hij je uit zijn ruimte duwt, verwissel ze dus niet. Laat je paard niet merken dat je bang voor hem bent.
Het is heel erg belangrijk om een band met je paard op te bouwen. Als je die band eenmaal hebt, dan zal je paard vrijwel alles voor je doen, zolang je hem of haar in zijn waarde laat natuurlijk. De eerste stap naar een goede band met je paard is vertrouwen.
Levensduur. Dankzij de stevigheid en onderhoudsgemak gaat een aluminium paardentrailer veel langer mee dan een trailer uit hout of polyester. De nadelen van een aluminium paardentrailer zijn dan weer dat het prijskaartje beduidend hoger is, en dat aluminium ook zwaarder is dan polyester.
Ook met een B-rijbewijs is het toegestaan om met een paardentrailer te rijden. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. De toegestane maximum massa van de auto en de trailer mag niet meer bedragen dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen). Hier zit je al snel aan met een paardentrailer.