Mosterd is een bron van het aminozuur tryptofaan. Er zitten omega3-vetten in. Er zitten kleine hoeveelheden vitaminen, A, vitaminen uit het B-complex, C, E en K in mosterd.
In mosterd zit vitamine K en verschillende vitaminen B. En ook al is de totale hoeveelheid van deze vitaminen maar klein, toch zorgen ze ervoor dat dit gele goedje een gunstige invloed heeft op je gezondheid.
Het voedingsprofiel van mosterd bevat een overvloedige hoeveelheid essentiële mineralen, waaronder calcium, ijzer, mangaan, fosfor en zink . Naast een zeer goede bron van omega-3-vetzuren levert het ook tyryptofaan, fosfor, ijzer en eiwitten. Mosterdzaad is ook een zeer goede bron van selenium.
Mosterdzaad bevat veel mineralen en gezonde Omega-3 vetten. De mineralen zorgen ervoor dat je je eten beter kunt verteren. Ook vermindert het de kans op aderverkalking en verlaagd het de bloeddruk. Daarnaast wordt van mosterd gezegd dat het een ontstekingsremmende werking heeft en een boost geeft aan je immuunsysteem.
Mosterd wordt meestal gegeten als specerij, maar je kunt ook de gezonde effecten ervan ervaren door mosterdzaden en -bladeren te eten. De gunstige effecten variëren van een lagere bloedsuikerspiegel en minder ontstekingen tot een betere bescherming tegen infecties.
Mosterd kan helpen bij wondgenezing omdat het ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen heeft die infecties kunnen voorkomen en ontstekingen in het gebied kunnen verminderen. Bovendien heeft mosterd, omdat het vitamine K bevat, ook effect op de bloedstolling.
Mosterd breekt vetten af en versnelt de spijvertering. De olie in de mosterd stimuleert de spijsorganen, de lever scheidt meer gal af waardoor de spijsvertering beter verloopt. 's Winters wordt je minder snel koud als je mosterd eet.
Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
Conclusie: Deze studie ontdekte dat mosterdzaadextract een krachtige antimicrobiële en ontstekingsremmende werking heeft tegen een verscheidenheid aan orale micro-organismen . Deze bevindingen geven aan dat deze hydrogel zeer actief was tegen de geteste pathogenen en effectief zal zijn bij de behandeling van parodontitis.
De vezels in mosterdzaad kunnen helpen bij het verhogen van het volume van de ontlasting en het bevorderen van de regelmaat, wat constipatie kan voorkomen.
Mensen die allergisch zijn voor mosterd, krijgen huiduitslag, ademhalingsproblemen en andere allergische reacties wanneer ze mosterdproducten eten. Het is een soort voedselallergie. In zeldzame gevallen veroorzaakt blootstelling aan mosterd levensbedreigende anafylaxie.
Mosterd is een bron van voedingsstoffen
Hun bladeren bevatten aanzienlijke hoeveelheden calcium, koper en vitamine C, A en K, terwijl hun zaden bijzonder rijk zijn aan vezels, selenium, magnesium en mangaan ( 1 , 2 ).
Eén theelepel mosterd kan je stofwisseling met 20% verhogen, volgens het Oxford Polytechnic Institute. Onderzoek van de Duke University liet zien dat testpersonen die aan cardio deden 30% minder trainden, maar net zoveel afvielen als degenen die alleen met gewichten trainden.
Mosterd is goed voor je omdat het verschillende antioxidanten bevat die verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals antikanker-, antibacteriële, antivirale, antischimmel-, ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen.
Mosterdzaad geel heeft een bloeddruk verlagende werking en bevat gezonde mineralen en vitaminen. Daarnaast is deze specerij goed voor de spijsvertering. U kunt eenvoudig online kopen bij de Kruiden koning. Mosterd geel (Sinapis alba) is een plant die tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae) behoort.
Antibacteriële eigenschappen : Mosterdzaad heeft antibacteriële en antischimmeleigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van huidinfecties. Exfoliatie : Mosterdzaad kan als een natuurlijke exfoliant worden gebruikt om dode huidcellen te verwijderen en de huid te verjongen.
Mosterd is een caloriearme smaakmaker en is daarom een prima vervanger voor mayonaise of boter of opties met meer calorieën. Mosterd bevat veel sinigrine, een sterke plantaardige verbinding. Studies naar de farmacologische activiteiten van sinigrine hebben aangetoond dat sinigrine kankerbestrijdend, antibacterieel, antischimmel, antioxiderend en ontstekingsremmend is.
Eet je weg naar een gezond hart
Uit recent onderzoek is gebleken dat volkorenmosterd goed voor je is en dat 10 gram – of een afgestreken theelepel – per dag kan helpen om een gezonde bloedsuikerspiegel en/of cholesterolgehalte te bereiken.
Genezers in het oude Egypte gebruikten mosterd als medicijn, en ook genezers van China tot Noord-Afrika deden dit. De Romeinen beschouwden mosterd als smaakmaker en helende zalf.
Steengemalen of steengemalen mosterd is bijzonder rijk aan antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kenmerken kunnen de cognitieve functie verbeteren en de hersenen beschermen tegen verouderingsgerelateerde achteruitgang .
Mosterd bevat veel zout, dus ja het is slecht voor je bloeddruk als je er te veel van neemt. In 100 gram mosterd zit ruim 3 gram zout. Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, liever minder.
Bovenaan de lijst: gewone gele mosterd. Veel mensen zweren dat een lepel snel maagzuurklachten verlicht. Sommigen bewaren zelfs mosterdzakjes in het dashboardkastje van hun auto als een remedie voor onderweg.
Het blijkt waar te zijn. Ben-Asher legt uit: "Mosterd kan op verschillende manieren voordelen bieden aan de lever. Het bevat een aantal verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van de lever . De mosterdzaden bevatten omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen ondersteunen.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Hartgezond: Dijonmosterd bevat weinig verzadigd vet en natrium, waardoor het een hartgezonde smaakmaker is. Rijk aan vitaminen en mineralen: Dijonmosterd bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine C en selenium.