De roodlichtcamera flitst wel pas als het rode licht al minstens 1 seconde op rood staat. Heb je niet meer kunnen stoppen voor het oranje licht, dan word je enkel beboet wanneer je dit tegen een te hoge snelheid deed. Laat je dus niet langer misleiden door de naam van deze camera!
Een auto die bij rood licht over deze twee lussen rijdt, veroorzaakt een verstoring in het magnetische veld dat rondom die lussen ligt en de camera registreert dat er door rood wordt gereden en 'flitst'. De camera wordt pas in werking gesteld 'ergens' tussen nul en één seconde nadat het licht naar rood is gegaan.
Kijk dan zeker na hoelang het licht precies op oranje staat vooraleer het naar rood verspringt. Als je 50 kilometer per uur mag rijden, dan moet het licht minstens drie seconden op oranje staan.Mag je 70 kilometer per uur rijden, dan moet je zelfs vijf seconden de tijd krijgen.
Als u echter na een lange periode door rood licht rijdt kan u een dagvaarding ontvangen. De periode waarna dit gebeurt verschilt per arrondissement maar de vuistregel is: Na 3 á 4 seconden door rood rijden heeft een dagvaarding tot gevolg.
Wanneer een agent ziet dat iemand door rood rijdt, moet hij de automobilist staande houden en de boete opleggen tenzij hij geen mogelijkheid heeft gehad om u staande te houden. Op uw boete kunt u zien of de boete op basis van een flitsfoto is of op basis van de waarneming van een agent.
De werking van een roodlichtcamera laat het toe om zowel de kleur van het verkeerslicht als je snelheid te registreren. Rijd je door het oranje licht, maar niet te snel dan word je niet geflitst of beboet.
De politierechter kan volgende straffen opleggen voor het negeren van een rood licht: Een boete voor door het rood te rijden van 240 euro tot 4.000 euro. Een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.
Alle flitspalen in Nederland zijn digitaal. De flitser verstuurt overtredingsgegevens digitaal naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De tijd tussen de overtreding en de bekeuring op de deurmat, is meestal slechts enkele dagen.
De boete voor door het rood rijden volgt vrij snel. Binnen de 14 dagen vindt u normaal gezien een pv in uw brievenbus. Aangezien door het rood rijden een overtreding van de derde graad is, zal het bedrag van de onmiddellijke inning 174 (+10,02 euro administratiekosten) euro bedragen.
De boete voor rijden door rood kan worden opgelegd wanneer er wordt vastgesteld dat je het stoplicht (officieel: verkeerslicht) voorbij bent gereden terwijl het rood licht uitstraalde. Het is daarom goed om altijd het dossier op te vragen wanneer je in bezwaar gaat.
Een verkeerslicht mag niet langer dan 2 minuten op rood staan. Wachten voor rood licht lijkt uren te duren. In de werkelijkheid is het niet langer dan 2 minuten.
“Een flitscamera zal voor alle duidelijkheid niet afgaan wanneer het licht op oranje springt. Maar een politieagent kan wel vaststellen dat je gas gaf en zo onrechtmatig door het oranje reed. Als dat het geval is, krijg je een boete van de tweede graad. Die bedraagt 116 euro.”
Een flitspaal is in staat om zowel vooraan als achteraan te flitsen. Als de radar constateert dat de auto te hard rijdt, wordt er in éénduizendste van een seconde een foto gemaakt. Voor het controleren van één auto is dus minder dan een halve seconde nodig. In één seconde kunnen dus twee auto's op de foto gezet worden.
Ben ik geflitst op die tijd en plaats? In dat geval kun je een flitsfoto opzoeken op de website van het CJIB. Wanneer je met je eigen voertuig bent geflitst, vul je je DigiD in en kun je meteen de foto inzien.
Wanneer u over de eerste lus rijdt, wordt de kleur van het verkeerslicht gecontroleerd. Wanneer u over de tweede lus rijdt, wordt ook uw snelheid vastgesteld. Er wordt wel pas geflitst wanneer het verkeerslicht al minimum 1 seconde op rood staat.
Ondergrens voor bekeuren
Er geldt een ondergrens van 4 km/u voordat wordt bekeurd.
Ga naar het Digitaal Loket
In het Digitaal Loket kunt u controleren of u echt een verkeersboete moet betalen. Via de button Digitaal Loket rechtsboven op deze pagina kunt u met uw DigiD-gegevens inloggen in het Digitaal Loket. Hebt u een leaseauto? Dan kunt u in het Digitaal Loket de boete opzoeken.
In sommige gevallen kan een agent je staande houden en direct een boete voor door rood licht rijden uitschrijven. Als je van mening bent dat de boete onterecht is, kun je bezwaar maken tegen de boete voor door rood licht rijden.
Hierboven staat een lijst met locaties van de nieuwe flitsers. De flexflitser blijft niet op één locatie, zoals de vaste flitspaal. De flexflitsers staan twee maanden op één plek en worden dan verplaatst naar een andere locatie. De flexflitsers staan op wegen met een maximumsnelheid van 50, 70 of 80 kilometer per uur.
In Nederland hebben we uitsluitend nog digitale flitspalen, zo meldt het Openbaar Ministerie. Deze moderne flitspalen gebruiken infrarood om foto's te maken. Het menselijk oog kan infrarood niet waarnemen. Het kan dus zijn dat je geflitst bent in het donker zonder dat je iets gezien hebt.
Roodlichtcamera's werken dan weer met een systeem waarbij zich twee magnetische lussen in het wegdek bevinden. Deze twee lussen bevinden zich net na de stopstreep. De eerste lus zal de stand van het licht controleren wanneer je voorbij rijdt, de tweede lus wordt gebruikt om de snelheid van het voertuig te bepalen.
Hoe lang blijft het oranje? Enkele seconden en hoe lang precies is afhankelijk van de maximaal toegestane snelheid. Zo is de oranjetijd op een weg waar u 50 km/uur mag minimum 3 seconden en waar u 70 km/uur mag minimum 5 seconden. Als het oranje licht knippert, zal het niet op rood springen.
Bij motorvoertuigen wordt een geeltijd aangehouden van minimaal 3 tot maximaal 5 seconden. Voor fietsers die op een oversteekplaats rechtdoor gaan, is die slechts 2 seconden. Dit zijn volgens de richtlijn veilige tijden bij normaal weggedrag. Uiteindelijk is het echter aan de wegbeheerder om de tijdsduur in te stellen.
De roodlichtcamera flitst wel pas als het rode licht al minstens 1 seconde op rood staat. Heb je niet meer kunnen stoppen voor het oranje licht, dan word je enkel beboet wanneer je dit tegen een te hoge snelheid deed. Laat je dus niet langer misleiden door de naam van deze camera!
Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: flitsen mag zowel langs voor als langs achter! Ben je langs voor geflitst, dan is de boete dus perfect geldig. Tenzij er natuurlijk andere fouten in het P.V. zitten.