Gemiddeld per jaar is dat 2,7 uur per dag. Het verschil tussen zonne-energie instraling in zomer en winter is dus een factor 10. Toch kan in de winter op een heldere dag gemakkelijk sprake zijn van een paar uur volle zon, en op een bewolkte zomerdag kan het minder zijn.
Dus een paneel in schaduw kan 0, 1/3 of 2/3 presteren, afhankelijk hoe de schaduw over het paneel valt. De overige panelen in de string doen gewoon mee voor de volle 100 procent (Zie figuur 2).
Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Zonnepanelen werken het best bij directe instraling van de zon. De opbrengst is dus het hoogst op een zonovergoten dag zonder bewolking en als de zon loodrecht op de panelen schijnt.
In totaal kan de piekproductie van zonnepanelen bij licht bewolkt weer tot wel 22 procent hoger liggen dan op dagen met helder weer. Het onderzoek laat zien dat de algemene opvatting 'hoe zonniger, hoe beter voor de zonnepanelen' niet opgaat.
Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.
Regen is niet nadelig voor zonnepanelen, het is zelfs gunstig omdat een schoon zonnepaneel meer opbrengst heeft en de regen spoelt de zonnepanelen regelmatig schoon. Wel is het van belang dat de zonnepanelen onder een hoek gemonteerd zijn zodat het water weg kan lopen en het vuil kan meenemen.
Wanneer kan ik het beste mijn apparaten gebruiken? Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Laten we één ding voorop stellen: Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom wordt er geproduceerd. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen dure dingen, dus het is zonde om ze ergens te leggen waar ze weinig opbrengen.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
Zonnepanelen houden niet alleen van het zuiden
De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 15 procent lager en op het noorden is die 40 procent lager.
Om dezelfde reden kunnen zonnepanelen op bewolkte dagen toch elektriciteit produceren. Maar afhankelijk van de bewolking en de kwaliteit van de zonnepanelen, kan de efficiëntie dalen tot ergens tussen de 10 en 25 procent van de energieopbrengst op een zonnige dag.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Zonnepanelen kopen in 2023
Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder.
Vanaf 2022 is er voor het eerst sinds jaren weer een rechtstreekse premie voor zij die zonnepanelen wensen te plaatsen. Dit is een eenmalige premie tot maximaal 1500 EUR. Ook voor batterijen kan u rekenen op een eenmalige premie tot 3200 EUR.
Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem van 10 zonnepanelen inclusief montage rond de €5.500 – €7.300 bij Zonneplan.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto? Een gemiddelde elektrische auto heeft 8 zonnepanelen nodig om het verbruik van het opladen te dekken. Wanneer je een hybride auto hebt, dus zowel elektrisch als brandstof, heb je 5 zonnepanelen nodig.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Het kopen van zonnepanelen is onderaan de streep goedkoper dan zonnepanelen huren. Je bent voor lange tijd gebonden aan een huurcontract. Bij veel aanbieders is voortijdig opzeggen niet mogelijk. Bij de aanbieders waarbij dit wel mogelijk is, moet je vaak een hoge opzegboete betalen.
Indien u geen terugleveringscontract afsluit met uw elektriciteitsleverancier, wordt de elektriciteit die u produceert, maar niet onmiddellijk zelf verbruikt (productieoverschot) 'gratis' op het net geïnjecteerd.