De Eerste Wereldoorlog is de eerste grote oorlog waar wereldwijd miljoenen soldaten en burgers bij betrokken raken. In dit conflict staan de 'centralen' (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk) tegenover de 'geallieerden' (Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland).
Duitsland, dat zijn eigen problemen had met revolutionairen op dat moment (de Novemberrevolutie), stemde in met een staakt-het-vuren op 11 november 1918, dat later bekend zou staan als Wapenstilstandsdag. De oorlog eindigde als een overwinning voor de geallieerden.
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog stonden twee bondgenootschappen lijnrecht tegenover elkaar. Aan de ene kant was er de Triple Entente van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland, ook wel de Geallieerden genoemd; aan de andere kant stonden Duitsland en Oostenrijk-Hongarije, de Centralen.
Directe aanleiding (de lont in het kruitvat) voor het mondiale conflict was de moord op Frans Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, en zijn vrouw Sophie Chotek in Sarajevo door de Bosnisch-Servische nationalist Gavrilo Princip.
Eerst stelde Duitsland nog een ultimatum aan Rusland om de mobilisatie te stoppen, maar hier werd niet op gereageerd. Daarom verklaarde Duitsland aan Frankrijk en Rusland de oorlog en besloot over te gaan tot aanval.
Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië.
Het (letterlijke) startschot voor de Eerste Wereldoorlog kwam in 1914, in het Bosnische Sarajevo, waar de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, aartshertog Franz Ferdinand, op bezoek kwam.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.
Achtergrond. Dat Nederland zich in augustus 1914 neutraal verklaarde was begrijpelijk. Net zoals België was het een klein land dat grootmachten als Duitsland, Engeland en Frankrijk als 'buurlanden' had. De Nederlandse krijgsmacht was te zwak om een van die mogendheden in een conflict te kunnen weerstaan.
Ooit, in 1918, was het heel duidelijk: Duitsland was als enige schuldig aan de Eerste Wereldoorlog.
De oorlog speelde zich zowel in West- en Oost-Europa, als in Azië (Pacific) af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten Duitsland, Italië en Japan een pact (asmogendheden) waarmee zij een coalitie vormden tegen de geallieerden, bestaande uit de grootmachten Groot-Brittannië, Frankrijk, de VS en de Sovjet-Unie.
Bij de geallieerden zaten de landen o.a. het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de Asmogendheden zaten o.a. Nazi-Duitsland, Italië en Japan.
Dit waren er vijf in totaal, waardoor het aantal oorlogsverklaringen uitkomt op 67. In november 1918 blijken 29 landen officieel met elkaar in oorlog. Vier zelfstandige landen (Albanië, Arabië, Perzië en de Philippijnen) blijken zonder oorlogsverklaringen bij de oorlog betrokken geraakt.
In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit met de Duitse inval in Polen. Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen.
Rusland moest veel land afstaan aan Duitsland zoals Polen, Litouwen, Estland en Letland. Tevens moest Rusland 6 miljard mark betalen aan Duitsland. Het herstel na de Eerste Wereldoorlog verliep dus moeizaam. Toen Duitsland de oorlog verloor, werd het verdrag van Brest-Litovsk nietig verklaard.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Embed. In 1945 neemt de kracht van het Duitse leger verder af, ondanks de verwoestende raketten die ze gebruiken tegen de Engelsen. Als de Russen in april 1945 Berlijn hebben veroverd beseft Hitler dat het voorbij is en pleegt hij zelfmoord. De tweede wereldoorlog loopt ten einde.
Zo vielen er in de twee Tsjetsjeense oorlogen die Rusland uitvocht (in 1994-96 en in 1999-2009) naar schatting tussen de 20.000 en 40.000 Russische militaire slachtoffers. In de tien jaar durende Afghaanse oorlog waren het er 15.000.
Herstelbetalingen zijn betalingsverplichtingen die de aanvallende partij van een oorlog kunnen worden opgelegd, ter leniging van de oorlogsschade die is veroorzaakt bij de aangevallen partij. De betalingen worden in zekere gezien als alternatief voor gebiedsannexatie, en kunnen zowel in geld als in natura geschieden.
Wat gebeurde er? In 1914 stonden twee groepen landen tegenover elkaar: de Centralen: Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Turkije. de Geallieerden: Servië, Rusland, Frankrijk en Engeland.
In de middeleeuwen was er weinig verschil tussen beide landen. Toen was Nederland onderdeel van het Duitse rijk. Maar in de 17e en 18e eeuw werd Nederland een republiek waar de burgers het voor het zeggen hadden. Dat is 300 jaar eerder dan in Duitsland.
De Eerste Wereldoorlog was een der verschrikkelijkste oorlogen uit de geschiedenis vooral ook omdat de strijdende partijen al heel snel in een soort dodelijke omstrengeling terechtkwamen van waaruit ze zich gedurende bijna vier jaren, niet meer konden losmaken.