Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
Iedere eerste letter staat voor een kleur: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet (paars). Dat de regenboog uit precies 7 kleuren bestaat klopt niet. "Indigo en violet" is erbij 'verzonnen' om op 7 kleuren uit te komen. In de bijbel is 7 een heilig getal.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.
Wit licht bestaat uit eindeloos veel kleuren
Dat zijn er meer dan zeven. Het kleurenspectrum is een schaal waarin alle zichtbare kleuren geleidelijk in elkaar overvloeien. De regenboog bevat dus niet alleen rood en oranje, maar ook alles ertussenin. Dat wij zeven 'stroken' licht zien, is gezichtsbedrog.
De druppels waaruit je het rode licht ziet, zitten iets hoger dan de druppels waaruit je het blauwe licht ziet. Daarom zie je aan de buitenkant van de regenboog rood en aan de binnenkant blauw. Bovendien zie je de rode lichtstralen uit alle druppels die een hoek van 42 graden maken met het zonlicht.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten. Tegenwoordig wordt indigo voornamelijk synthetisch geproduceerd.
Een dubbele regenboog is te zien wanneer het licht twee keer wordt weerspiegeld in een regendruppel (en dus vier keer weer gebroken). Wanneer dit gebeurt is het resultaat dat er twee regenbogen worden gemaakt, de normale en een zwakkere erboven. Dit staat bekend als een dubbele regenboog.
Een regenboog vlag is sinds 1978 het internationale symbool voor de homobeweging, en staat symbool voor diversiteit. Uit welke kleuren bestaat de regenboog vlag? Rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Overigens bestond de eerste regenboog vlag uit acht gekleurde strepen.
Het heeft ook iets geheimzinnigs. Je ziet het wel, maar je kunt het niet aanraken of er onder doorlopen.
Juist: geen paars. Het wekt misschien verbazing, maar terwijl violet een echte kleur is en deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum van het licht, is paars niet-spectraal en kan het gebruikt worden voor elke kleurtint die voorkomt tussen rood en blauw.
Net zoals bij wit en zwart wordt grijs ook niet echt beschouwd als een kleur. Technisch gezien klopt dit ook: Grijs is geen kleur, maar wel een zekere lichtintensiteit die ons oog situeert tussen het wit en zwart in.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
De kleuren in deze secundaire regenboog staan in omgekeerde volgorde ten opzichte van die in de hoofd- of primaire regenboog en de kleurenband is breder. De primaire en secundaire boog worden tezamen veelal aangeduid als een "dubbele regenboog".
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
Elke kleur wordt hierbij onder een andere hoek gebogen en weer teruggekaatst. De hoek waaronder je een kleur van de regenboog kunt zien loopt niet alleen van boven naar beneden, maar ook naar de zijkant. Daarom is de regenboog rond.
De boog is symbool van Gods uiteindelijke trouw aan de aarde en haar bewoners. De boog zegt dat God het leven bemint, tussen regen en zonneschijn geeft hij hoop. God schakelt de natuur in bij het vertolken van zijn wil.
Een regenboog raakt nergens de aarde en heeft dus geen 'begin' of 'einde'.
Een regenboog staat symbool voor de brug tussen hemel en aarde. Dit vrolijke kleurenpalet zou het aardse met het goddelijke verbinden. Het was immers een teken van God aan de mensen. In de Bijbel speelt de regenboog een belangrijke rol na de zondvloed.
Queer (Q) of Questioning (Q)
De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.
Queer. Queer betekent eigenlijk 'vreemd'; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen.
Waar dit voor staat? lesbian, gay, bisexual, transgender, transsexual (mensen die zich niet thuis voelen in hun eigen lichaam), two-spirited, queer, questioning, intersex, asexual, ally (hetero mensen die hun support uiten).
Licht van een kleinere golflengte wordt beter verstrooid dan licht van een langere golflengte. Het blauwe licht wordt dus het best verstrooid, groen al wat minder, en rood het minst van allemaal. Het resultaat: de hemel kleurt hemelsblauw.
Een regenboog ontstaat wanneer waterdruppels door de zon worden beschenen. Je kunt soms ook een regenboog zien in een fontein of er een doen ontstaan in de straal van bijvoorbeeld een tuinslang. Als je een regenboog wil zien, is het in ieder geval nodig dat je met je rug naar de zon staat.