Cointreau, cognac, rum, porto of calvados zie je regelmatig op menukaarten staan bij geflambeerde gerechten.
"Een alcoholische drank brandt pas vanaf een alcoholpercentage van ruim 30 procent. Wijn en bier zijn bijvoorbeeld niet brandbaar, whisky wel", legt Dekker uit. Het vuur bij het flamberen zal daarom doven als het alcoholpercentage onder de 30 procent komt. Dat betekent dus niet dat er geen alcohol meer aanwezig is.
Sambuca is een Italiaanse anijslikeur, met een alcoholpercentage van 40%. De meeste sambucasoorten zijn volledig helder, maar worden troebel bij het mengen met water. Hoewel de naam anders zou kunnen doen vermoeden, bevat sambuca geen vlierbessen (Sambucus).
Prijs € 11,85.
De garnering met 3 koffieboontjes heeft een mooie symbolische betekenis. De 3 koffieboontjes staan symbool voor gezondheid, rijkdom en geluk. Dus als je proost met deze cocktail, dan weet je waar je op moet proosten!
Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden.
Everclear – 95%
Het Amerikaanse Everclear is eigenlijk de legale variant van “Moonshine”( zelfgestookte drank). Everclear bevat 95% alcohol.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.
Om te flamberen heb je sterke drank nodig met een alcoholpercentage van minstens 40 procent. Ligt het alcoholgehalte lager, dan wordt het moeilijk om het vuur in de pan te krijgen. Met bier, champagne of wijn zal flamberen dus niet lukken.
Met welke drank kun je flamberen? Om te flamberen heb je een alcoholische drank met 30-40% alcohol nodig. Cognac, likeur (zoals Cointreau of Grand Marnier) en rum zijn hiervoor ideaal. Gebruik geen drank met een te hoog alcoholpercentage, anders krijg je te grote vlammen.
Flamberen doe je door de drank te verwarmen in een steelpan of voeg je deze toe aan de saus of het gerecht zoals beschreven staat in het recept. Houd de pan iets schuin en laat de alcohol vlam vatten. Laat vervolgens de vlam rustig uitdoven. Bij sommige gerechten kun je de brandende vloeistof over het gerecht schenken.
De alcohol brandt blauw. 50% alcohol is de grenswaarde waarop wodka ontbrandt.
Deze week: een warme bourbon. Dat whisky enorm goed kan branden, weten ze bij de Heaven Hill distillery in Kentucky, die in 1996 tot de grond toe afbrandde. Miljoenen liters bourbon gingen in rook op, in wat de grootste whiskybrand in de geschiedenis was.
Cognac is een brandewijn, ook wel bekend als brandy, gemaakt van witte wijn. Die wijn moet voor minstens 90% uit ugni blanc, colombard en folle blanche-druiven bestaan.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
Eind 19e eeuw was het een van de populairste dranken van Europa. Vanwege de vermeende hallucinerende werking, werd deze drank begin 20e eeuw verboden. Maar na herzien inzicht, is Absinth sinds 2005 weer gewoon verkrijgbaar.
Je kunt de drank puur drinken, maar om de bitterheid wat te compenseren, wordt er meestal suiker toegevoegd. Dat gebeurt door een suikerklontje op een absintlepel op het glas te leggen, en daar koud water overheen te druppelen, zodat er suikerwater in de drank komt.
Absint is van oorsprong een Frans drankje en wordt veel gebruikt als welkomstdrankje om de sfeer er bij een feestje er goed in te brengen. Jongeren kopen absint ook dikwijls om te mixen met andere dranken of om te shotten. Het mixen met zoetere drank is niet ongewoon, aangezien absint zelf een bitter smaak heeft.
De cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop heeft met 'esma' zelfs een koosnaam te pakken. De Nederlandse doorbraak van het drankje, dat in de jaren 80 in Londen ontstond, liet even op zich wachten, maar inmiddels is dit vloeibare, boozy dessert populairder dan ooit.
Ze kan puur of met ijs worden gedronken, en wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt voor cocktails, met koffie, of in nagerechten. Tia Maria betekent in het Spaans letterlijk "tante Maria". De in de horeca-gelegenheden geschonken Spaanse koffie is koffie met Tia Maria erin.