Koffie moet worden gezet met water dat net "van de kook af is", d.w.z. tussen 95 en 98°C. Gebruik je kokend water, dan gaan delicate smaken verloren. Is het water niet heet genoeg, dan zal je koffie slapper uitvallen.
Met koud water is het natuurlijk wel iets moeilijker om de smaken uit je koffie te trekken, waardoor deze zetmethode langer duurt, maar hierdoor is er ook een verschil in smaak. Cold brew gaat namelijk zachter, bloemiger en zoeter smaken dan een gewone koffie. Of die nu is afgekoeld met ijsblokjes of niet.
Kokend water vernietigt de aroma's en essentiële oliën in de koffie . Dan wordt het snel bitter, sterk en smaakloos. Desalniettemin moet de temperatuur van de filterkoffie heet zijn. Het beste om te gebruiken voor filterkoffie en andere bereidingsmethoden Water met een temperatuur tussen 88 en 95 graden.
Water dat te heet is, kan de koffie snel over-extraheren, wat leidt tot een bittere smaak. Te koud water resulteert daarentegen in onder-extractie, waardoor de koffie zuur en zwak kan smaken. De juiste temperatuur helpt om de diverse aroma's en smaken in koffie naar voren te brengen, zonder ongewenste bitterheid.
Zelfs de Specialty Coffee Association of America raadt aan om water te gebruiken dat onder het kookpunt ligt. Volgens hen is water met een temperatuur tussen 90 en 96 °C ideaal voor het zetten van koffie, terwijl 92 tot 94 °C als een goed bereik voor het proeven van koffie wordt beschouwd.
Giet het water weg en voeg de juiste hoeveelheid gemalen koffie toe. Wacht een minuut of zo nadat de waterkoker heeft gekookt voordat u het op de gemalen koffie giet – de temperatuur moet dalen tot ongeveer 95 graden C, anders zal uw koffie bitter smaken. Laat de koffie vijf minuten trekken.
Tijdens het zetproces heeft de watertemperatuur grote invloed op welke en hoeveel aromastoffen er vrijkomen uit het koffiepoeder. Het is mogelijk om koffie te zetten bij elke watertemperatuur van ijskoud tot kokend heet .
Het water voor het zetten van koffie moet koud en vers zijn.Het moet mineralen en zuurstof bevatten en niet te hard zijn. Koffiezetapparaten hebben meestal een waterreservoir.
Voor een lekkere pot filterkoffie, heb je ongeveer 5 flinke eetlepels gemalen koffie nodig. Hoeveel scheppen koffie per pot, hangt natuurlijk weer af van hoeveel water je gebruikt. Gebruik je die 5 scheppen?Dan is 1 liter water voldoende en heb je ongeveer 5 tot 6 kopjes koffie.
Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.
Giet een beetje kokend water over de koffiedik om het te laten verzadigen en voeg dan de hoeveelheid water toe die nodig is voor het beoogde aantal porties . Giet het brouwsel in een mok. Gebruik de eetlepel om de bezonken koffiedik naar de bodem van de kom te drukken, houd de lepel op zijn plaats en giet het brouwsel in een mok. Herhaal dit voor elke portie.
Je kunt voorkomen dat je koffie verbrandt door water te gebruiken dat net van de kook af is . Koffie moet worden gezet met water van ongeveer 200°F, niet met water van 212°F. Als je een thermometer op je waterkoker hebt, verwarm het water dat je gebruikt tot ergens tussen de 195°F en 205°F.
Voordelen van het zetten van koffie met koud water
- Stimuleert de stofwisseling : Cold brew coffee bevat nog steeds cafeïne, wat de stofwisseling stimuleert, calorieën verbrandt en gewichtsverlies ondersteunt.
De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.
Opwarmen kan de melkbestanddelen in de koffie doenneerslaan en het resulterende effect zal niet aangenaam zijn voor je oog, laat staan voor je gehemelte. Het is ook belangrijk om te onthouden dat zuivelproducten koel moeten worden bewaard om de verspreiding van ongewenste microben te voorkomen.
Omgekeerde osmose en gedestilleerd water vormen een uitstekende basis voor koffiewater met het gebruik van een mineraaladditief. Flessenwater kan een goede kop koffie maken, maar het is verspillend en op den duur duurder dan waterzuiveringssystemen voor thuis. Ongefilterd kraanwater zorgt voor een bittere, onaangename smaak in koffie.
Om je koffie op een natuurlijke manier wat langer warm te houden, spoel je de koffiekan vóór gebruik met heet water. De warmte nestelt zich op die manier in het porselein of aardewerk waardoor je koffie wat langer zijn temperatuur behoudt.
Absoluut niet! Gedestilleerd water heeft een zuiveringsproces ondergaan dat verontreinigingen verwijdert, maar ook magnesium en calcium . Een kleine hoeveelheid van deze mineralen is belangrijk voor een zachte en uitgebalanceerde koffie - zonder enige minerale inhoud, is de kans groot dat u een vlak smakende of overgeëxtraheerde koffie krijgt.
De Specialty Coffee Association stelt de standaard watertemperatuur voor het zetten vast op 92,2 tot 94,4 graden C, een bereik dat in de industrie breed geaccepteerd wordt als ideaal. Kokend water valt duidelijk buiten dit temperatuurbereik. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het ideale bereik een aanbeveling is en geen regel .
Koffie wordt bitterder wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Als u het brouwproces start met een lagere temperatuur, is de kans kleiner dat de koffie een verbrande smaak krijgt . De cold-brew-methode vereist een grovere maling dan gewone koffie.
NESCAFÉ tip: NESCAFÉ instant koffiekorrels zijn 100% pure oplosbare koffie, wat betekent dat het oplost in zowel warm als koud water . Voor uw ijskoffie fix hoeft u alleen maar koud water toe te voegen om ze op te lossen. U hoeft uw waterkoker niet te koken, dus het maken van dit heerlijke ijskoffie recept helpt om energie te besparen.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
French Press-methode
Ongeacht wie het heeft uitgevonden en wanneer, de French Press is een onderdompelingsmethode van koffiezetten waarbij de koffiedik wordt geweekt in heet water en vervolgens wordt gezeefd/geperst door een fijnmazige zeef. Dit is een geweldige keuze voor medium tot donker gebrande koffie.
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.