Bij non-HDL cholesterol rapporteren we een streefwaarde van <3,4 mmol/l, welke correspondeert met de streefwaarde van <2,6 mmol/l voor LDL-cholesterol. Voor de hoogrisico-groep wordt een streefwaarde voor non-HDL van <2,6 mmol/l geadviseerd, corresponderend met een LDL-cholesterol streefwaarde van <1,8 mmol/l.
Cholesterolratio en hart en vaatziekten
De ratio hoort kleiner dan 5 te zijn. Belangrijke grenswaarden hierbij zijn: LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog. HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag.
In gevallen waar het LDL-cholesterol minder betrouwbaar is, is het non-HDL cholesterol zelfs superieur voor de cardiovasculaire risico-inschatting en het meten van het effect van behandeling. Een bijkomend voordeel is dat er altijd een non-HDL cholesterol berekend kan worden, ook bij hoge concentraties triglyceriden.
Je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten als: je totaal cholesterol waarde hoger is dan 5.je LDL-cholesterol waarde hoger is dan 3.je triglyceriden hoger zijn dan 2.
De normaalwaarde voor LDL-cholesterol is tussen 2,0 mmol/l en de 4,5 mmol/l. Een ideale LDL-cholesterol normaalwaarde is minder dan 3 mmol/l.
Naast de totale cholesterol waarde heb je ook de LDL en de HDL waarde. Deze hebben beiden andere grenzen. Ook de ratio tussen de HDL en de LDL cholesterol is belangrijk. Deze zou lager dan 5:1 moeten zijn.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Non-HDL-cholesterol is de beste voorspeller van cardiovasculaire mortaliteit. Voor de bepaling van het cardiovasculaire risico wordt onder meer een lipideprofiel (concentratie totaal cholesterol, 'low-density'-lipoproteïne(LDL)-cholesterol, 'high-density'-lipoproteïne(HDL)-cholesterol en triglyceriden (TG)) gemeten.
Een totaal cholesterol onder de 5 mmol/L is goed. Meer dan 8 mmol/L noemen we sterk verhoogd.
Een hoog cholesterol is geen ziekte. Het geeft geen klachten. Een hoog cholesterol kan de bloedvaten wel nauwer maken. Een hoog cholesterol vergroot daardoor het risico op hart- en vaatziekten.
Stress is heel normaal bij een onverwachte of spannende gebeurtenis. Het helpt dan om scherp te blijven en alert te reageren. Aanhoudende stress kan echter leiden tot een hoge bloeddruk en hoog cholesterol en daarmee tot hart- en vaatziekten.
Het hebben van cholesterol is dus goed. Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
kies voor margarine en halvarine met < 17 gram verzadigd vet/100 gram en kies voor vloeibare bak- en braadproducten of olie; kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten. ' Volgens Saris baseert de Gezondheidsraad deze conclusie op veel en gedegen onderzoek.
Bij voldoende magnesium regelt het lichaam de cholesterolspiegel zelf op geheel natuurlijke wijze.
In combinatie met een gezonde voeding hebben vooral vitamine C en E een positief effect op je cholesterolgehalte. Groente, fruit, noten en plantaardige oliën zijn goede bronnen van deze vitamines.
Het eten van de meeste noten verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed. Er is keus genoeg voor je lekkere, dagelijkse tussendoortje. Bovenaan het lijstje van noten met veel onverzadigde vetten en een goede vetzuursamenstelling staan: amandelen, pinda's, hazelnoten, walnoten, macadamia's, pistachenoten en pecannoten.