Vanaf 1 augustus 2023 (start schooljaar 2023-2024) dienen alle basisscholen te voldoen aan het amendement bewegingsonderwijs gegeven door bevoegde (vak)leerkrachten. Dit houdt in dat scholen 1,5 klokuren per week bewegingsonderwijs dienen te verzorgen voor alle leerlingen in het primair onderwijs.
Dit houdt in dat scholen minimaal 90 minuten per week bewegingsonderwijs moeten verzorgen voor alle leerlingen (groepen 1 tot en met 8). Uitgangspunt van het amendement is dat er elke week twee lessen bewegingsonderwijs worden aangeboden.
Bewegingsonderwijs is belangrijk. Het is voor kinderen een manier om zich te uiten, te werken aan hun sociale en motorische ontwikkeling en aan hun gezondheid. Vanaf schooljaar 2023-2024 is 2 lesuren bewegingsonderwijs verplicht op de basisschool.
Vanaf aankomend schooljaar (2023-2024) moeten basisscholen verplicht twee lesuren per week gym geven. Maar omdat er niet overal genoeg gymzalen zijn, zullen kinderen steeds vaker buiten de gymzaal les krijgen, meldt NU.nl.
Urennorm basisonderwijs
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur;de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Gemiddeld komt dit neer op 2,5 lesuren voor vmbo, 2,2 lesuren voor de havo en 2 lesuren voor het vwo. We gaan uit van lesuren van 50 minuten en 40 schoolweken per leerjaar.
Hoeveel tussenuren of pauze mag je hebben? Het LAKS snapt dat het erg onhandig is als je rooster niet goed in elkaar zit. Er bestaat echter geen wettelijke maximum voor het aantal tussenuren. Jouw school mag zelf bepalen hoe het rooster in elkaar zit.
De praktijk in het Nederlandse basisonderwijs
Een les duurt gemiddeld 48 minuten en de totale lestijd voor de groepen 3 t/m 8 is gemiddeld 87 minuten. In de groepen 1 en 2 is dit aanmerkelijk meer: 144 minuten per week.
Dagelijkse voldoende fysieke activiteit is essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en het aanleren van een actieve levensstijl. Beweging is uiteraard belangrijk voor de motorische ontwikkeling en motorisch vaardig zijn, is van belang bij het ontdekken en verkennen van de omgeving om je heen.
De reguliere gymlessen meestal 1 uur per week (vak LO1) volgen alle leerlingen tot in de examenklas havo-5. Het vak BSM is te kiezen in het vrije deel.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten (2,5 uur) per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen)
Op grond van artikel 126 lid 2 WPO moet er vanaf schooljaar 2023/2024 verplicht 2 uur gym gegeven worden. Daarbij geldt dat de gymles, verplicht gegeven moet worden door een bevoegde leerkracht (ALO, of PABO met LO-bevoegdheid).
Je kunt voor sommige vakken een ontheffing krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als je door een lichamelijke handicap niet mee kunt doen met de gymlessen. Of als je al voldoende kennis en vaardigheden hebt door een eerdere opleiding. De school beslist of je de ontheffing krijgt.
Spiergroepen hebben ongeveer twee dagen rust nodig om te kunnen herstellen. Om optimaal te kunnen groeien en blessures te voorkomen is het verstandig om niet vaker dan drie keer per week (3x fitness) te trainen.
Als je 3 keer per week krachttraining doet, kan je echt wel spiermassa kweken en trainen voor een strak lichaam. En als je 3 keer per week intens sport, welke sport dan ook, dan zet je sowieso je metabolisme flink aan het werk om extra calorieën te verbranden.
De Centers for Disease Control (CDC) adviseert dat je 150 minuten lichaamsbeweging per week belangrijk is voor een goede gezondheid. Dat komt neer op ongeveer 30 minuten per dag gedurende vijf dagen per week, of een training van een uur twee dagen per week plus dertig minuten op een andere dag.
“Het verslavende aspect van sport hoeft zeker niet negatief te zijn. Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten.
Sport minimaal 3 keer in de week om resultaat te zien
Australische onderzoekers kwamen er in hun onderzoek achter dat je voor het eerst resultaat ziet van je work-out, wanneer je 3 keer in de week naar de sportschool gaat.
Uit onderzoek blijkt dat je het beste resultaat krijgt wanneer je elke spiergroep twee keer per week traint. Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat het effectiever is om twee keer per week drie sets te doen voor eenzelfde spiergroep dan één keer per week zes sets.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
De brugklas is de eerste klas van het voortgezet onderwijs. De term brugklas is geïntroduceerd met de invoering van de Mammoetwet (1963). In Nederland gaan de meeste leerlingen op 12-jarige leeftijd van de basisschool over naar de brugklas.
Als je op je 16e, 17e op Havo of VWO zit, moet je naar gym. Dat geldt niet op het MBO of als je van school bent. Je baas ziet je aankomen als je wilt gymmen in de baas zijn tijd! In het primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO) zijn de scholen verplicht lessen bewegingsonderwijs aan te bieden.
Op de meeste scholen is er een maximale lessen-taak van 750 klokuren per school- jaar. De AOb gaat uit van dat maximum: in het taakbeleid moet een maximum aantal te geven lessen per week (8.1.3 c) worden afgesproken. Omgerekend naar 38 lesweken en lessen van vijftig minuten betekent dit – afgerond – 24 lessen per week.
Gemiddelde werkweek primair onderwijs. Totaal aantal gewerkte uren per week is 46,9 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 40 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017).
Normuren: Dit zijn het aantal uren per week wat door de werkgever gezien wordt als een full-time werkweek, bijvoorbeeld 40 of 38 uur. Uren per week: Het aantal uren wat de werknemer per week werkt.