Niveaus van het rekenexamen
Volg je een mbo-opleiding op niveau 4? Dan doe je het rekenexamen op niveau 3F. Volg je een mbo-opleiding op niveau 3? Dan doe je het rekenexamen op niveau 2F.
Het rekenexamen 2A is bedoeld voor studenten in de mbo-entreeopleiding en in mbo-2.
Rekenexamen in het mbo telt straks mee
Als je in het studiejaar 2021-2022 start met je mbo-opleiding, dan moet je rekenexamen doen om te kunnen slagen. Het resultaat telt niet mee voor het halen van je diploma. Het cijfer komt wel op je resultatenlijst.
Het vak Rekenen 3F is opgenomen in alle mbo-opleidingen op niveau 4.
Basisschool: niveau 1F en 1S
Voor taal staat 1S gelijk aan de tweede stap in het basisniveau: 2F. Bij taal op niveau 1F moet je denken aan teksten met een eenvoudige structuur en met vaak gebruikte woorden. Bij 2F zijn de teksten iets ingewikkelder. Bij rekenen wordt op niveau 1F met eenvoudige getallen gerekend.
de 2F rekentoets onderwerpen
Getallen bevat kleine en grote getallen, breuken, positieve en negatieve getallen, afronden, procenten en decimale getallen (kommagetallen). Ook moet je met de vergelijkingsoperatoren < en > (kleiner dan en groter dan) kunnen werken. Machtsverheffen is beperkt tot de kwadraten.
Rekenen is een verplicht onderdeel van elke opleiding in het mbo en dus om je mbo-diploma te halen. Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma.
Nederlands: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor rekenen dus wel minimaal een 6 halen). Telt mee voor slagen of zakken. Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor Nederlands dus wel minimaal een 6 halen). Het resultaat van het rekenexamen telt mee voor het halen van je diploma.
Deze vrijstellingen voor Nederlands, Engels en rekenen zijn 2 jaar geldig. Dat betekent dat je binnen 2 jaar na diplomering van de vorige opleiding het nieuwe diploma moet halen.
Na het VWO of HAVO ga je meestal naar het HBO of de universiteit. Daar heb je niet meer te maken met referentieniveaus en is er over het algemeen dus geen hoger niveau dan f3.
basisonderwijs: niveau 1F; vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
Studenten in de entreeopleiding zijn verplicht een examen Nederlands en rekenen te doen. Het niveau waarop ze dit examen doen is niet verplicht. Dat mag 2F zijn, maar het mag ook 1F zijn of een ander niveau onder of boven 2F. Mbo 4-studenten moeten voldoen aan 3F en bovendien voor Engels aan de generieke eisen A2-B1.
Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
Leerlingen in het basisonderwijs moeten minimaal niveau 1F halen, het streefniveau is niveau 1S (gelijk aan 2F). Voor leerlingen die niveau 1F niet halen, moet een ontwikkelingsperspectief worden opgesteld.
Leerlingen krijgen verplichte centrale toetsen of examens voor Nederlands en rekenen. Dat geldt voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Men tracht hiermee een zo objectief mogelijk beoordelingssysteem te verkrijgen. Dit houdt in dat bijvoorbeeld een prestatie die als 'goed' wordt beoordeeld het cijfer 8 krijgt en een die als 'onvoldoende' beschouwd wordt het cijfer 4.
Je kunt op ruim 20 verschillende locaties in Nederland digitaal examen doen. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een keertje zakt. Als je 3 keer gezakt bent, mag je een mondeling examen aanvragen.
Vanaf volgend jaar moet iedere scholier en mbo'er verplicht een rekentoets halen om het diploma te halen. Een goede zaak stelt de Vereniging Hogescholen. De toets telt nu nog niet mee voor het diploma, maar vanaf komend studiejaar wel. Zonder rekentoets geen toegang tot een hbo-opleiding dus.
Om te slagen voor je diploma mbo 3 moet je voor Nederlands tenminste een 5 als eindcijfer hebben gehaald. Daarnaast moet er een resultaat voor rekenen zijn. Om te slagen voor je mbo-4 diploma, moet je voor Nederlands en Engels tenminste een 5 en een 6 als eindcijfer hebben gehaald (in willekeurige volgorde).
3. Er kan vrijstelling voor het afleggen van examinering verleend worden op basis van resultaten die bij aanvang van de opleiding niet ouder zijn dan 10 jaar vanaf de datum waarop de uitslag van die resultaten is vastgesteld.
Wie alle vereiste examenonderdelen en de beroepspraktijkvorming heeft behaald, slaagt voor het mbo-examen. De examenregeling van de school legt de belangrijkste zaken rond het examen vast. Onderdeel van de examenregeling is de uitslagregeling. De uitslagregeling bepaalt of een student slaagt voor het mbo-examen.
Voor rekenen 3F bestaat deze set uit 80 opgaven. Een kandidaat moet minstens 48 van deze 80 opgaven goed beantwoorden om aan de eisen van het referentieniveau 3F te voldoen. Het is echter niet mogelijk om alle kandidaten jarenlang dezelfde set van 80 opgaven voor te leggen om te zien of ze er minstens 48 goed maken.
Hoeveel tijd je hebt, hangt af van welk examen je maakt: Het rekenexamen op niveau 3F duurt 120 minuten. Het examen voor studenten met ernstige rekenproblemen of dyscalculie op niveau 3F (3ER) duurt 150 minuten. De rekenexamens op niveau 2F en 2A duren 90 minuten.
Het is dus mogelijk om beter te worden in rekenen door sommen te oefenen, bijvoorbeeld met brain training in de vorm van rekenspelletjes. Op deze manier kan je bijvoorbeeld dagelijks tien minuten op een leuke manier oefenen. Dit kan bijvoorbeeld met onze brain games Buble en Operator, of met een van onze tests.