Jonas is een mannelijke voornaam en de Griekse variant van het Hebreeuwse Jona. De Hebreeuwse betekenis is (vredes)duif. In Duitsland is de naam als voornaam sinds de jaren 80 erg populair.
Hoe populair is Jonas in Nederland? In 2021 kregen 124 jongens de naam Jonas. 596 jongens zijn de afgelopen 5 jaar Jonas genoemd.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
Waarom noemen we dit 'jonassen'? De herkomst van deze zegswijze is afkomstig uit de bijbel. Het woord jonassen verwijst namelijk naar de profeet Jona die op een dag door een aantal zeelieden overboord werd gegooid.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Julia en Noah zijn de populairste namen van 2021. Er werden in Nederland 753 Julia's en 945 Noah's geboren. Noah stond vorig jaar ook al op 1 bij de jongens. Bij de meisjes was dat vorige keer nog Emma.
Slaven hebben geen familienamen. Ze hebben alleen een voornaam, bijvoorbeeld Henriëtte of Kwakoe. Als er meer Henriëttes of Kwakoes zijn, komt er vaak wel iets bij: dan wordt het bijvoorbeeld Kwakoe van Maagdenburg (een plantage) of Henriëtte van Van Dijk (een slaveneigenaar).
Op de website forebears.io kun je jouw achternaam invoeren. Vervolgens kun je bekijken hoeveel mensen op de wereld ook jouw naam hebben. Daarnaast zijn er leuke weetjes over namen te vinden op het platform en tevens statistieken over die namen en landen van over de hele wereld.
De namen Emma en Noah waren in 2020 het meest favoriet blijkt uit het verslag van de Sociale Verzekeringsbank. Vorig jaar ontvingen 807 jongens de naam Noah en 685 baby's de naam Emma. Opvallend gegeven: ook in 2019 stonden de babynamen Emma en Noah bovenaan het namenlijstje.
Als u in Nederland trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, houdt u in uw paspoort uw eigen geboortenaam. Dat is uw officiële (juridische) achternaam. Deze verandert niet door de keus voor naamgebruik.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Maar uit recent onderzoek blijkt dat het belang van een geschikte naam zelfs groter is dan verwacht. De onderzoekers Polman, Pollmann and Poehlman van de Tilburg University ontdekten immers dat de letters uit je naam een grote invloed op je leven uitoefenen. De onderzoekers noemen dit het 'naamlettereffect'.
Dan is de kans groot dat je andere voorkeuren hebt dan pakweg een Freya, Nathalie of Margot. Want geloof het of niet, onze naam heeft wel degelijk invloed op ons gedrag. Hoe gek het ook mag klinken, de wetenschap is er wel degelijk van overtuigd dat onze naam invloed uitoefent op wie we zijn en hoe we ons gedragen.