Ruminatie is een manier van omgaan met het zich slecht voelen. Deze manier van omgaan is getypeerd door het herhaaldelijk en passief focussen op de symptomen van het zich slecht voelen en op de mogelijke oorzaken en gevolgen ervan.
Rumineren stoppen door iets anders te gaan doen
Nadat je jezelf hebt betrapt op rumineren, is het zaak om ermee te gaan stoppen door je aandacht te verleggen vanuit je binnenwereld met alle negatieve gedachtes, naar de buitenwereld van andere mensen en activiteiten. Simpel gezegd: meer doen en minder denken!
Bij rumineren wordt het voedsel herkauwd en doorgeslikt of uitgespuugd. De eerste symptomen kunnen zich al voordoen in de zuigelingentijd, maar ook in de kindertijd, adolescentie of op volwassen leeftijd.
Rumineren is het herhaaldelijk langdurig denken over (of herkauwen van) je gevoelens en problemen.
Het ruminatiesyndroom wordt is een functionele stoornis waarbij de inhoud van de maag zoals voedsel en/of dranken moeiteloos in de mond wordt teruggevoerd zonder voorafgaande kokhalzen of misselijkheid. Ruminatie valt onder de functionele maagdarmklachten, gedefinieerd in de Rome-criteria.
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren of een negatieve gedachte opmerkt, ga dan iets doen. Dit leidt je af van je negatieve gedachten. Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.
Begin klein. Wat belangrijk is bij het aanpakken van je gedachte is dat je nieuwe overtuiging of gedachte ook geloofwaardig is. Begin klein, en zorg dat de gedachte passend en haalbaar is. Een passende nieuwe gedachte zou zijn 'Het is heel moeilijk om mijn gedrag te veranderen, maar het gaat al vaker goed dan niet goed ...
hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten. droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree.
Stop met datgene waar je mee bezig bent en richt je aandacht op de ademhaling. Accepteer het moment van nu, wat je nu voelt, denkt en doet. Probeer niets te veranderen en laat alles los. Wees een observator van jezelf.
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Meestal is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol in of hij snel piekert of niet.
Vroeger werd gedacht dat intrusieve gedachten verborgen verlangens lieten zien, maar nu denken deskundigen daar gelukkig anders over, zegt psychiater Menno Oosterhoff deze maand in Psychologie Magazine: 'Het zijn juist gedachten aan dingen die je absoluut níét wilt, maar daardoor een soort aantrekkingskracht uitoefenen ...
Psychologen verbinden negatief denken aan depressie, angst en obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Maar bijna alle mensen worstelen ermee – zelfs mensen die geboren zijn met een positieve kijk op het leven. Het komt door de manier waarop onze hersenen zijn opgebouwd.
Je gedachten blijven maar rondcirkelen
Je brein blijft rondcirkelen omdat het een oplossing wil bedenken. Op zich is dat niet slecht, want je hersenen hebben je al een leven lang geholpen om tot grote prestaties te komen. Maar wanneer het piekeren te lang duurt, dan kan je totaal geblokkeerd raken.
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Na verloop van tijd worden het onverwerkte emoties. Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak.
Als je je lange tijd somber voelt, dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Bij een depressie voel je geen of weinig emoties, soms ook geen verdriet. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk en je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of je kan juist moeilijk uit je bed.
Piekeren is één van de kenmerken van stress en te veel stress kan leiden tot klachten als een burn-out. Als je eenmaal een burn-out hebt nemen de negatieve gedachten en daarmee het gepieker, alleen maar toe.
Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'. Terwijl je in bed ligt met je ogen dicht, herhaal je dan in gedachten een neutraal woord zoals 'de'; doe dat één of twee maal per seconde. Probeer ontspannen te blijven en hou dit vijf minuten vol (of tot je weer slaapt).
Piekeren kan een kenmerk zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (ook wel piekerstoornis genoemd). Je hebt dan het gevoel dat je niet meer kunt stoppen met piekeren en je maakt je continu zorgen over dingen die horen bij het dagelijks leven.
Zoek leuke dingen op en maak er tijd voor vrij. Skip desnoods één van je mobiele avonden. Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.
Negatieve gedachten loslaten en positieve gedachten creëren
Het gaat erom hoe jij met die angsten omgaat. Door negatief denken positief te benaderen kun je je gedachtepatroon veranderen. En zo kun je met meer vertrouwen, voldoening en geluk leven. Tijd dus om er iets moois van te maken.