In de meeste gevallen worden de kosten van het incassobureau dus betaald door uw debiteur (schuldenaar).
Die incassokosten moet de debiteur betalen, ook als hij dan alsnog de factuur betaalt. Het incassobureau zal er zeker werk van maken om die kosten binnen te halen.
De schuldeiser of het incassobureau mag alleen incassokosten rekenen als hij u eerst een herinneringsbrief of aanmaning stuurt. In de herinneringsbrief moet staan: dat u vanaf de datum van de brief nog 14 dagen krijgt om de rekening te betalen. hoe hoog de incassokosten zijn als u niet op tijd betaalt.
Moet een leverancier eerst een herinnering sturen zonder kosten als een factuur niet betaald werd? Nee. De leverancier kan altijd in zijn algemene voorwaarden bepalen dat er kosten verbonden zijn aan de aanmaning.
Wat mag een incassobureau niet? Een incassobureau mag geen officiële documenten maken, zoals een dagvaarding. Alleen een gerechtsdeurwaarder mag een dagvaarding afgeven of versturen.
Reageer je niet op brieven van een incassobureau? Dan zal de schuldeiser uiteindelijk een deurwaarder inschakelen om je te dwingen te betalen. Een deurwaarder kost ook extra geld. Hij rekent naast incassokosten nog andere kosten.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Wel houden veel bedrijven de volgende volgorde aan: factuur versturen, herinnering, aanmaning en ten slotte een sommatie.
Volgens de Wet Incassokosten zijn de incassokosten een percentage van het factuurbedrag, met een minimum van €40 en een maximum van €6.775. Het percentage wordt lager als de vordering hoger wordt. De wet hanteert hiervoor een rekenmethode, een zogenoemde staffel. Het recht op matigen is volgens de WIK uitgesloten.
Is de betalingsperiode van de factuur verstreken en heb je ook niet betaald binnen de periode van de aanmaning, dan mag het incassobureau incassokosten in rekening brengen en dien je deze kosten ook te betalen.
U mag op elk door u gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. Zo kunt u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, zonder dat uw factuur is voldaan.
Bent u een handelaar of hebt u een bedrijf, dan moet een incassobureau die regels niet zomaar naleven. Dat een bedrijf een beroep doet op een incassobureau om een onbetaalde factuur geïnd te krijgen, is volledig wettelijk.
Een incasso gaat meestal over onbetaald gebleven rekeningen voor geleverde diensten of zaken. Kort gezegd: u heeft iets gedaan voor uw klant, die klant is er blij mee, maar betaalt uw factuur niet. De meeste ondernemers sturen vervolgens zelf een aantal herinneringen en bellen de klant op.
Een incassoprocedure verloopt volgens de volgende 4 stappen: het pré-incassotraject, het buitengerechtelijke incassotraject, het gerechtelijke incassotraject en de executiefase. Wanneer de betaling in de ene stap niet wordt voldaan, kan een volgende stap geactiveerd worden.
De enige juiste: je dient een debiteur volgens de wet één keer schriftelijk aan te manen voordat je een incassobureau mag inschakelen. Je dient de debiteur volgens de wet ook een redelijke termijn te geven om de factuur alsnog te voldoen. Sinds 1 juli 2012 is deze termijn minimaal 14 dagen.
Let op: Enkele instanties zoals de belastingdienst hebben geen vonnis nodig, zij mogen direct overgaan tot beslaglegging. Uitsluitend een gerechtsdeurwaarder kan overgaan tot beslaglegging. Een incassobureau kan dit niet, hoewel enkele incassobureau wel dreigen met beslaglegging.
Is de aanmaning terecht, dan kunt u het beste direct, of in ieder geval tijdig, tot betaling overgaan. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat u voor de schade aansprakelijk wordt gehouden die ontstaat doordat u te laat betaalt (rente en incassokosten).
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Voorwaarden kwijtschelding schuld
Om (gedeeltelijke) kwijtschelding van uw schuld te krijgen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Uw inkomen was bijvoorbeeld minimaal 3 jaar niet hoger dan 90% of 95% van de bijstandsnorm. Het UWV heeft een overzicht met voorwaarden voor kwijtschelding van uw schuld.
In het algemeen is het opvragen van adresgegevens door de deurwaarder uit de BRP pas toegestaan indien een debiteur na het versturen van een eerste aanmaning niet reageert en dan nog alleen met het oog op het uitbrengen van een dagvaarding.
Via de procedure Melding Onterechte Incasso kun je het bedrag tot 13 maanden nadat het afgeschreven is, laten terugboeken. Jouw bank zal contact opnemen met de bank van het bedrijf dat geld heeft afgeschreven. Dit is de incassant. Die bank vraagt aan de incassant de machtiging te laten zien.
Het is een oude rekening
Uw rekening verjaart na de verjaringstermijn. Hoelang deze duurt, hangt af van het soort schuld dat u heeft: 2 jaar als u iets kocht bij een bedrijf of energieleverancier. 5 jaar bij een lening, huur, schade of boete.