Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Het kan erg verontrustend zijn als jij al weken of zelfs maanden last van tinnitus of oorsuizen hebt. Als dit al meer dan drie maanden aanhoudt, dan zal je arts het classificeren als chronisch. Hoewel constant piepen en zoemen in je oren erg vervelend is, is het geluid meestal zacht genoeg en kun je ermee leren leven.
In de meeste gevallen gaat een gepiep in je oor vanzelf weg. Maar bij mensen die last van tinnitus hebben, verdwijnt de piep niet. Bij veel mensen met tinnitus zijn de haarcellen beschadigd. Hun hersenen registreren constant een signaal dat er niet is en horen dus altijd een piep of een ander vervelend geluid.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
Is tinnitus gevaarlijk? De tinnitusgeluiden zelf kunnen geen kwaad en in de meeste gevallen is de onderliggende oorzaak niet gevaarlijk. In uitzonderlijke gevallen kan er een medisch probleem zijn dat wel gevaarlijk is voor je gezondheid. Het is daarom altijd belangrijk dat je als eerste stap naar de huisarts gaat.
Oorsuizen kan erg hinderlijk zijn. Soms helpt het om een ander geluid te horen, zoals een radio die zachtjes aanstaat. Soms helpt het ook om je aandacht af te leiden van het oorsuizen en te concentreren op iets wat plezier geeft, zoals een wandeling langs het strand of een gesprek met een goede vriend.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
Een effectieve vorm van tinnitusbehandeling is het luisteren naar rustgevende geluiden, het doen van ontspanningsoefeningen en meditatie. Hiermee kunnen gevoelens van stress verminderen. Geen enkele tinnitusbehandeling werkt onmiddellijk. Het kost tijd en inzet om controle te krijgen over tinnitus.
Als iemand veel te maken heeft gehad met harde geluiden, kan de tinnitus tijdelijk erger worden. Ook als iemand erg druk is geweest, veel stress heeft, vermoeid is of veel emoties heeft, kan de piep in het oor tijdelijk toenemen. De ruis in het oor kan ook toenemen door tandenknarsen of chronische nekklachten.
Oorsuizen na verkoudheid
Is er te lang sprake van onderdruk? Dan kan er uiteindelijk vocht gaan ophopen in dat middenoor, met eventueel oorsuizen als gevolg. Dit gaat na een verkoudheid meestal vanzelf weer over.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN OORPROP? Druk in de oren, oorsuizen, doofheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn van een oorprop*. Oorproppen worden veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer onderin de gehoorgang, waarvan de oorzaken uiteenlopend zijn.
Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer tonen die niet vanuit je omgeving komen. Het geluid kan harder klinken als het stil is of als je veel stress hebt. Met deze klachten kom je vaak eerst bij je huisarts.
Oorsuizen kan zowel op de kinderleeftijd als op volwassen leeftijd voorkomen. De kans dat een persoon last krijgt van oorsuizen neemt toe met de leeftijd. Mensen ouder dan 60 jaar hebben vaker last van oorsuizen, dan mensen onder de leeftijd van 60 jaar en kinderen.
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Het is een van de meest voorkomende oorklachten en komt voor bij ongeveer 1 op 5 volwassenen en 1 op 20 kinderen. Mensen met tinnitus horen geluiden in hun hoofd/oren die anderen niet horen, zoals een fluittoon, een piep, een ruis, gerinkel, gebrom...
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van medicijnen tegen oorsuizen. Helaas bestaat momenteel nog geen medicijn dat oorsuizen geneest. Sommige patiënten hebben wel baat bij bepaalde medicijnen, zoals slaapmedicatie of antidepressiva. Uw KNO-arts kan u zonodig een medicijn op proef voorschrijven.
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
De niet beheersbaarheid van het geluid en ook de zorgen over het leven met tinnitus, kunnen wanhopig maken en zo de tinnitus meer op de voorgrond brengen en ook luider maken.
Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12, zoals vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Vitamine B12 is belangrijk voor het behoud van een gezond zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van de symptomen van tinnitus.
Leef minder gehaast, eet gezond, zorg voor voldoende rust. Ga regelmatig sporten en/of doe ontspanningsoefeningen als yoga of massage. Minder het gebruik van o.a. koffie, alcohol, chocola, cola en nicotine.Deze middelen kunnen je tinnitus namelijk verergeren.
2 Oorsuizen (tinnitus)
Tinnitus wordt vaak onterecht toegeschreven aan gehoorschade. Ja, gehoorschade kan tot chronisch oorsuizen leiden. Toch is de oorzaak vaak te vinden in één of meerdere spieren. Bijvoorbeeld in de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier, die van het borstbeen tot achter het oor loopt.
Stilte kalmeert juist het brein en het lichaam. Een onderzoek wat in 2006 is gepubliceerd in Heart suggereert dat 2 minuten stilte meer ontspannen is dan 2 minuten luisteren naar ontspannende muziek. In ons dagelijks leven krijgen we van alle kanten input.
Oorprop zelf verwijderen
Wil je de oorprop toch zelf verwijderen? Doe dit dan met beleid. Als de prop in je oor klein is, kun je deze soms met een zachte douchestraal weghalen. Gebruik altijd lauw water en spuit niet te hard.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.