In de avondIn de nacht ontwikkelt zich olie en talg en als je in de ochtend niet douche blijft dat de hele dag aanwezig om je droge huid te verminderen. Je geeft je huid dus overdag meer rust om zich te herstellen. Ander voordeel van in de avond douchen: het bevordert de nachtrust!
Een warme douche in de ochtend is dan een goede manier om de poriën te reinigen. Heeft u echter een droge huid?Dan kunt u beter 's avonds douchen. De olie en talg ontwikkelen zich 's nachts en verminderen zo een droge huid overdag.
Heb je juist een droge huid, dan is een douche in de avond voor jou de beste keuze. Het zorgt er namelijk voor dat olie en talg, dat zich 's nachts ontwikkelt, gedurende de dag aanwezig blijven en een droge huid verminderen.
Dus welk moment is het beste? Wetenschappers, dermatologen en allergologen lijken het erover eens te zijn: de avonddouche verdient de voorkeur. Enerzijds hebben studies aangetoond dat een douche, één tot anderhalf uur voor het slapengaan, gunstig zou zijn voor mensen met slaapproblemen.
Het warme, lopend water tijdens je ochtenddouche is niet alleen goed om je wakker te maken maar is ook goed voor je bloedcirculatie en het ontspant bovendien je spieren en gewrichten. Goed nieuws dus voor wie stijve nek- of rugspieren heeft bij het opstaan.
In 2019 analyseerden wetenschappers van de universiteit van Texas elf onderzoeken naar dit onderwerp. Daaruit bleek dat een warme douche of een warm bad voor het slapengaan de slaap verbetert. Mensen die een warme douche nemen, vallen zo'n zeventien minuten eerder in slaap dan mensen die dat niet doen.
Ook laat in de avond is een koude douche niet de beste optie. Door de energieboost die je ervan krijgt kan het zijn dat je minder goed slaapt als je nog laat onder de koude straal hebt gestaan. Als je koud wilt gaan douchen, kan je dit dan ook het beste zo vroeg mogelijk op de dag doen.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Warm douchen droogt je opperste huidlaag uit en daardoor kunnen slechte bacteriën een stuk makkelijker je huid binnendringen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Tegen het einde van de slaapcyclus stijgt onze lichaamstemperatuur en door het vrijkomen van hormonen als cortisol en serotonine, voelen we ons wakkerder en alerter.” Het gevolg van deze fysiologische veranderingen is dat we ons bij het wakker worden comfortabeler kunnen voelen en dus lekkerder in bed liggen.
De koude douche:
Een keer is geen keer. En om te kijken of het echt wat voor je is, is het minimaal nodig om het 30 dagen vol te houden.
Koud douchen doe je het beste in de ochtend zodat je er de hele dag profijt van hebt. Maar, in de avond kan het ook goed zijn. Dit kan namelijk helpen om dieper in slaap te vallen. Tip: begin rustig met je romp en dan je gehele lichaam.
Elke dag douchen is niet nodig
Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.
Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Gemiddeld gaan Nederlanders bijna 6 keer per week onder de douche en staan er per keer 7,4 minuten onder. Vooral jongeren van 15 tot 25 jaar douchen in verhouding vaak, gemiddeld zelfs meer dan een keer per dag. Ook douchen ze langer (8,4 minuten) dan mensen van 45 jaar of ouder.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Te warm douchen is slecht voor je huid
Warm stromend water lost vet op, hierdoor houdt de natuurlijke beschermlaag van je huid minder vocht vast en beschermt daardoor minder tegen bacteriën. Bij kouder douchen blijft je huidvet langer zitten, waardoor je huid minder snel uitdroogt.
Koud douchen is een flinke boost voor je stofwisseling en zet die bruine vetcellen lekker aan het werk. Maar hoelang moet je nou koud douchen om af te vallen? Om van de positieve effecten te profiteren, is het wel zo dat je je koude douche een paar minuten vol moet houden.
Wanneer je te heet en lang doucht, kun je je huid en haar beschadigen.Je huid wordt droog, kan worden en wordt kwetsbaar voor eczeem. Het beste is om de warme douche af te wisselen met een koude douche. Douche bijvoorbeeld 3 minuten met warm water en 1 minuut met wat kouder water.
Koud water helpt je om de huid weer te hydrateren en de poriën te sluiten. Dit kan helpen om acne te verminderen en geeft je huis een gezonde glow. Daarnaast zorgt koud water ervoor dat de haarschubben sluiten, waarvoor het haar er gladder en glanzender uitziet.