De mayonaises zijn grofweg in drie categorieën in te delen: de reguliere merken die naast de klassieke mayo met ei ook een vegan variant hebben gemaakt, zoals Hellmann's, Remia, Jean Bâton, Van Wijngaarden's Zaanse, Jumbo en Oliehoorn.
Het dierlijke bestanddeel in mayonaise is ei. In recepten voor vegan mayonaise wordt deze vaak vervangen door sojamelk of aquafaba. Aquafaba is het vocht dat in een blikje kikkererwten zit. De vegan mayonaises in de supermarkt bevatten echter geen soja of aquafaba.
De structuur van de mayo is zeker vergelijkbaar met de 'gewone'. De smaak is ook prima en iets zuurder, maar als je vegan eet en een snelle vervanging voor een pot mayonaise wilt hebben dan is het zeker een goede optie, als je geen problemen hebt met allerlei onnodige toevoegingen.
Is vegan mayo gezonder? Ook dat niet. In alle mayonaises, vegan of niet, zit weliswaar behoorlijk wat vet en dus veel calorieën, maar dat vet is altijd gezonde, onverzadigde olie zoals zonnebloem- of raapzaadolie. Die is bovendien neutraal van smaak: van extra vierge olijfolie maak je geen lekkere mayonaise.
Ook fabrikant Van Wijngaarden van de Zaanse mayonaise komt met een vegan variant, Zaanse Veganaise!
Hellmann's óók geen mayo
Dit omdat het minder olie bevat dan de in de Warenwet voorgeschreven minimale hoeveelheid van 70 procent die nodig is om het mayonaise te mogen noemen.
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Gewone kaas bestaat voornamelijk uit melkeiwitten en melkvet, melkzuurbacteriën en zout. In vegan kaas is het vet vervangen door verzadigd kokosvet. Er zit helemaal geen eiwit in. Dat betekent eigenlijk dat vegan kaas alleen maar ongezond vet en zout bevat en verder nauwelijks voedingswaarde heeft."
Hellmann's uit Engeland is bijvoorbeeld iets fris/ zuurder dan Hellmann's uit Amerika, dat iets zouter van smaak is. Uit testen is gebleken dat de receptuur uit Engeland de Nederlandse consument het meeste aanspreekt.
Remia Mayolijn | Tube 800 ML
Remia Mayolijn is een heerlijk romige saus op basis van 30% olie. Zij bevat 55% minder vet dan gewone mayonaise en is volledig plantaardig, vegan en glutenvrij. Lekker bij frites en gebakken aardappelen. Verpakt in handzame 800ml tube.
Mayonaise is in de basis een mix van plantaardige olie, eidooiers, mosterd en citroensap of azijn. Tussen de potten in de supermarkt vinden we desondanks variatie; de soort en hoeveelheid olie, de toevoeging van zout, suiker en hulpstoffen als verdikkingsmiddel.
Jean Bâton Biologische Mayonaise maken we van 100% biologische ingrediënten, zonder toevoegingen of conserveermiddelen. En zonder suiker, lekker friszuur van smaak.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Hellmann's Real (430 ml)
Hellmann's Real is een mayonaise volgens Engels recept. Het heeft een onmiskenbare frisse smaak en een stevige structuur.
Ideaal voor salades en sandwiches en als basis voor sauzen: deze mayonaise geeft binding aan alle gerechten. Een lekkere saus voor bij friet, burgers en al je snacks, heerlijk ook als dip. Gemaakt met vrije-uitloopeieren, glutenvrij en geschikt voor een vegetarische voeding.
Als beste plantaardige kazen noemt de klantenclub Mondarella, Charly's all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Ze kregen allemaal het hoogste cijfer. Een alternatief voor feta eindigde echter helemaal onderaan. Deze kaas bevat ruim een kwart aan verzadigd vet, veel meer zelfs dan gewone feta.
Het merk Violife heeft vegan 'Mozzarella', 'Greek white', Creamy' en 'Original slices'. Die zien eruit als jonge kaas, ruiken naar jonge kaas en smaken naar jonge, goedkope kaas. Met een stroef mondgevoel. Maar de smaak komt in de buurt.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Leuke bijkomstigheid: een portie van 15ml (ofwel 1el) bevat ca. 11,2g vet en slechts 0,18g kh. Hulde aan de mayo!
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
Is mayonaise een dikmaker? Mayonaise bevat inderdaad veel calorieën, gemiddeld zo'n 679 kcal per 100 gram, welke bijna uitsluitend uit vet komen. Als je bij elke maaltijd 2 volle eetlepels mayo toevoegt dan zal je behoorlijk snel te veel calorieën innemen en dus aankomen.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Hollandse, Belgische en Franse mayo: het verschil
Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker. Dat laatste ontbreekt in de Belgische variant.