CO2 in vast vorm kan de most op een lage temperatuur houden wat het mogelijk maakt om anthocyanen, flavonoïden en de flavanen aromatische verbindingen makkelijker te extraheren. Teneinde een wijn met meer kleur, meer structuur en aromatische tonen in vergelijking met een klassieke maceratie verkrijgen.
CO2-neutrale certificering
Het gaat onder meer om het gebruik van lichtgewicht flessen, de optimalisering van de recycleerbaarheid van de verpakking en het gebruik van zonne energie en efficiënte koeling in de wijnmakerij.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
De Europese wijnwetgeving maakt duidelijk onderscheid tussen mousserende wijn en licht sprankelende wijn. Volgens de EU-regelgeving moet de koolstofdioxidedruk van een licht sprankelende wijn tussen 1 bar en maximaal 2,5 bar liggen. Deze wijn bevat iets minder “bubbels”.
Als de temperatuur te hoog is, kan de wijn snel verouderen en bederven. Als de temperatuur te laag is, kan de wijn bevriezen en kunnen de kurken uitdrogen en krimpen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn oxideert. Een vochtigheidsgraad tussen 60% en 80% is ideaal voor het bewaren van wijn.
Slecht bewaarde wijnen behouden mogelijk niet hun oorspronkelijke frisheid en zullen zich waarschijnlijk sneller en minder voorspelbaar ontwikkelen dan flessen die een constant, gestaag rijpingsproces hebben ondergaan in een temperatuurgecontroleerde kelder of wijnkast. Wijn is bijzonder kwetsbaar voor temperatuurschommelingen.
Het enige wat u hoeft te doen is een geventileerde plaats in uw huis te vinden die de wijn zoveel mogelijk beschermt tegen licht, droogte, temperatuurschommelingen en trillingen. Dit kan een plaats in een garage zijn, een kelder of kelder, een ongebruikte kamer, een opslagruimte, etc.
Tweede gisting van champagne
Wat champagne uniek maakt van andere alcoholische dranken is de tweede fermentatie die het ondergaat . Deze fermentatie vindt plaats in de fles om de koolstofdioxide op te vangen, die oplost in de wijn om de bubbels te vormen waar we zo van zijn gaan houden.
Bij gisting van 'gewone' wijn, zoals de eerste gisting, verdwijnt dit gas uit de wijn. Omdat de wijn echter nu gistend en al in de afgesloten fles zit, kan het koolzuurgas bij deze tweede gisting niet ontsnappen en blijft in de fles.
Toch kan er wel eens een licht pareltje te zien zijn. Aan droge witte wijnen, rosé en lichte, soepele rode wijnen wordt op het moment van botteling een tikje koolzuurgas toegevoegd. Bij witte wijn en rosé vaak ietsje meer, omdat dat bijna onmerkbare koolzuurgas de wijn meer frisheid geeft in de smaak.
Rode wijn is goed voor je darmbacteriën. Alcohol is niet goed voor je gezondheid. Toch hoor je steeds weer over de positieve effecten van met name rode wijn. Een groep Spaanse wetenschappers heeft nu ook vastgesteld dat het drinken van matige hoeveelheden rode wijn goed is voor je darmmicrobiota.
Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Pinot Noir bevat een gezonde dosis van verschillende antioxidanten, waaronder anthocyanen en procyanidinen, waardoor het een van de beste rode wijnen is om cholesterol te verlagen. Vier ons Pinot Noir levert ook ongeveer 640 microgram resveratrol, wat meer is dan de meeste rode wijnen.
Natuurlijke wijnconsumptie vermindert de hoeveelheid aceetaldehyde in het bloed en ook het slechte cholesterolgehalte is lager als je wijn zonder sulfieten drinkt.
Lindeman's stond bij mij altijd al bekend als goede en snelle keus voor een lekkere wijn. Met de wetenschap dat al Lindeman's Bin wijnen wereldwijd CO2-neutraal gecertificeerd zijn is het nu een extra goede keus. Je herkent deze flessen door het groene label op de fles.
Ross Hill Wines was als zodanig het eerste wijnbedrijf dat bij de Australische federale overheid werd geregistreerd als gecertificeerde koolstofneutrale wijnmakerij. Wat betekent dit? Koolstofneutraliteit wordt bereikt wanneer de netto broeikasgasemissies van een bedrijf of product gelijk zijn aan nul .
Waarom kan wijn niet tegen trillingen? Wijn moet in alle rust rijpen en kan niet tegen continue trillingen. Door het schudden of het trillen worden chemische processen versneld waardoor de wijn veroudert en in kwaliteit achteruit gaat.
Tannine is een chemische verbinding die in je wijn terechtkomt uit de schillen, steeltjes en pitjes in de druif, eventueel via het hout van de vaten waarop de wijn heeft gelegen of wordt kunstmatig toegevoegd door de wijnmaker. Tannine tref je vooral aan in jonge rode wijn en zorgt voor goede houdbaarheid.
De droesem van de wijn, ook wel wijnmoer genoemd, is een rijke bron aan voedingsstoffen, en complexe organische verbindingen, maar wordt vaak weggespoeld met het afvalwater. De droesem is rijk aan stikstof- en fosforverbindingen en heeft daarom de potentie om als meststof in de wijngaard te dienen.
Het snelle antwoord is simpel: wijn mag alleen Champagne heten als het afkomstig is uit de Champagnestreek in Frankrijk. Prosecco komt uit Italië .
Door de koolstofdioxide in mousserende dranken als champagne, cava of prosecco zou de alcohol sneller worden opgenomen in je bloed. Je kan erop rekenen dat je lichaam dat de volgende ochtend wel zal voelen. De hoofdpijn krijg je er helaas gratis bij...
Belangrijkste punten
Plat bier ontstaat wanneer koolzuur verloren gaat, waardoor het smaakloos wordt of zelfs in azijn verandert ; temperatuur, druk en reinheid kunnen er allemaal voor zorgen dat uw bier zijn bruis verliest. De juiste temperatuur is essentieel voor goed bier - te warm en het bier wordt plat, te koud en het verdooft de smaak.
Vermijd plekken als de wasruimte of een kast naast een stereosysteem . Zelfs kleine trillingen verstoren het verouderingsproces, wat het proces kan versnellen en de wijn kan verpesten. Trillingen kunnen er ook voor zorgen dat er geen bezinksel in de fles blijft zitten, waardoor u een onaangenaam korrelig drankje overhoudt.
Bewaar wijn niet op een plek waar het vatbaar is voor extreme of frequente temperatuurschommelingen. Dat sluit de keuken, bijkeuken of een onverwarmde garage uit, en zeker overal in de buurt van radiatoren. Onder de trap is meestal een goede plek, of een onverwarmde kast elders in het huis.