Arbeidsvrijstellingsdagen in de social profit. Medewerkers tussen 35 en 45 jaar hebben in de social profit recht op 5 arbeidsvrijstellingsdagen. Tussen 45 en 49 jaar hebben ze recht op 12 dagen. Tussen 50 en 54 jaar worden dat 24 dagen en vanaf 55 jaar 36 dagen.
Een werknemer met een contract van onbepaalde duur heeft recht op 15 VAP-dagen, ongeacht hun functie. Wanneer een werknemer met een contract van onbepaalde duur, werkt met een flexibel uurrooster, zal deze werknemer recht hebben op 20 VAP-dagen. Belangrijk: Het Tewerkstellingsfonds betaalt maximaal 15 VAP-dagen uit.
Aan elke werknemer (luik 2 en 3) worden 15 dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP-dagen) toegekend. Wanneer werknemers (luik 2) worden tewerkgesteld in een flexibele arbeidsregeling, dan worden aan hen geen 15 maar 20 dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP-dagen) toegekend.
Rimpeldagen. Veel getuigenissen van het afgelopen jaar logen er niet om: de zorg kan een mentaal en fysiek veeleisende sector zijn om in te werken. In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'.
Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
Als leerkracht in het primair onderwijs heb je recht op 428 uur vakantieverlof per jaar, als je fulltime werkt. Dat staat in de meest recent afgesloten cao (2021).
Ja, dat kan. Het onderwijs voorziet hiervoor twee soorten verloven: het omstandigheidsverlof en het verlof wegens overmacht.
Voor een verhuizing krijg je 2 dagen verlof. Leerkrachten die voltijds werken in het voortgezet onderwijs, krijgen naast de schoolvakanties nog 5 extra vakantiedagen. Ook hier kan de werknemer rekenen op kortdurend verlof voor bijzondere persoonlijke omstandigheden.
Daarvoor gelden onder andere de volgende wettelijke regels: U vraagt het verlof bij uw werkgever aan en minimaal 3 weken voordat u het wilt opnemen.
LEEFTIJDSVERLOF
Deze maatregel wordt verlengd voor 2019. Vanaf 1 januari 2020 wordt het leeftijdsverlof uitgebreid: De leeftijd wordt verlaagd en je hebt jaarlijks recht op 1 dag extra verlof vanaf het kalenderjaar waarin je de leeftijd van 55 jaar bereikt.
Dat zijn de extra vakantiedagen die werknemers in de zorgsector na hun vijfenveertigste krijgen.
Wanneer je verhuist heb je, ingevolge artikel 8.6, lid 1 onder e van de cao po, recht op 2 dagen verhuisverlof met behoud van bezoldiging.
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Voor het verhuis (van de hoofdverblijfplaats) van de werknemer, is daardoor één werkdag klein verlet voorzien. Het gaat dus om maximaal 1 werkdag per jaar.
Wat komt in aanmerking
De werknemer moet een erkende opleiding volgen die recht geeft op betaald educatief verlof: de beroepsopleidingen en de algemene opleidingen. Het is niet noodzakelijk dat de opleiding verband houdt met het werk. De opleidingen moeten minstens 32 uren duren (uitgezonderd mentoropleidingen).
Lerarenbonus (alle leerkrachten)
Met een lerarenbonus heb je als leerkracht recht op een wekelijkse vermindering van je opdracht met twee of drie uur, en behoud je je volledige salaris.
Werknemers hebben het recht om een erkende opleiding te volgen tijdens hun werkuren, mét loonbehoud. Dat is het zogenaamde 'Educatief Verlof'. Als werkgever kan je dit niet weigeren, maar er moet wel een akkoord zijn wat betreft de (werk)planning.
Dit zijn zowel de lesgebonden als de niet-lesgebonden activiteiten. Dus ja, leerkrachten hebben meer vakantie dan andere werkenden, maar dat heeft een reden. Ze werken simpelweg harder en langer gedurende de 41 weken dat ze werken en compenseren dit overwerk tijdens de schoolvakanties.
Zit u op school of studeert u? Dan bent u zeer waarschijnlijk vrij op Goede Vrijdag. Scholen zijn bijna altijd gesloten op Goede Vrijdag.
Medewerkers in het primair onderwijs krijgen 428 vakantieuren per jaar bij een fulltime dienstverband van 40 uur. Dit komt neer op 53,5 dagen van 8 uur. Werkt u 50 procent, dan heeft u dus 214 vakantieuren per jaar of 26,75 dagen van 8 uur.
Als werknemers de leeftijd van 55 jaar bereiken kunnen zij hun werkgever verzoeken om de werkweek aan te passen tot vier dagen. Deze regeling wordt in de cao Bouw & Infra omschreven in artikel 6.5 Cao Bouw & Infra, als de vierdaagse werkweek voor werknemers van 55 jaar en ouder.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
U kunt misschien een IOAW-uitkering krijgen als u vóór 1 januari 1965 bent geboren en na uw 50e jaar werkloos bent geworden. De IOAW-uitkering zorgt voor een inkomen op (tenminste) het bijstandsniveau, voor u en uw partner. Als uw WW-uitkering is afgelopen, kunt u een IOAW aanvragen.
In het gemeenschapsonderwijs kan je als vastbenoemd personeelslid maximaal 30 dagen onbetaald verlof nemen om cursussen te volgen en je voor te bereiden op examens. Je vraagt dit verlof minstens een maand vooraf aan bij je schoolbestuur. Dit verlof is een gunst. Er is geen vaste begin- of einddatum.