Kenmerken hersenvliesontsteking (bacterie)ernstige hoofdpijn. verwardheid, sufheid of zelfs bewusteloosheid. koorts. misselijk zijn en overgeven.
De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met een ruggenprik.
In het kort
Klachten bij hersenvlies-ontsteking kunnen zijn: erge hoofdpijn. nekpijn of een stijve nek. slaperig, in de war of suf zijn.
Om vast te stellen of u meningitis heeft, neemt de arts wat hersenvocht (liquor) af middels een lumbaalpunctie. Dit hersenvocht onderzoeken we dan op welke ziekteverwekker er verantwoordelijk is, zodat er een gerichte behandeling op ingezet kan worden.
De symptomen zijn te vergelijken met de griep. Het verschil met de griep is dat u bij een hersenvliesontsteking al vrij snel steeds zieker wordt. Binnen 24 uur kunt u al ernstig ziek zijn.
Wanneer iemand ziek wordt, gebeurt dat meestal 1 tot 2 weken nadat iemand besmet is geraakt.
Gevolgen van meningitis
Restverschijnselen zijn mogelijk. Het zal dan vooral gaan om onzichtbare gevolgen, zoals cognitieve problemen, taalstoornissen of gedragsproblemen. Ook gehoorschade en epilepsie kunnen optreden als gevolg van de infectie.
Hersenvliesontsteking veroorzaakt door meningokokken treft ongeveer 1 per 100.000 inwoners per jaar en vooral kinderen jonger dan 5 jaar en jongeren tussen 15 en 19 jaar.
Vooral bacteriële meningitis is een levensbedreigende aandoening, waar patiënten snel aan kunnen overlijden. Ondanks goede antibiotica en snelle behandeling overlijdt nog steeds 25% van de patiënten.
Ze hebben vaak geen koorts of stijve nek. Ook kan de temperatuur juist lager zijn dan normaal.
Een hersenvliesontsteking kan op elke leeftijd voorkomen. De helft van alle hersenvliesontstekingen bij kinderen wordt gezien bij kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral onder de groep van de pasgeboren kinderen komen veel hersenvliesontstekingen voor.
Ze kunnen dan donkerrode of paarse vlekjes of stipjes op het lichaam krijgen. Bij een lichte huid is dit beter te zien dan bij een donkere huid. De vlekjes kunnen op de borstkas, buik, rug, armen, benen of in de ogen van uw kind zitten. De vlekjes blijven donkerrood of paarsrood als u erop drukt.
Is virale meningitis te behandelen? Nee, er is geen behandeling. Als de huisarts denkt aan een virale meningitis verwijst hij de patiënt meestal naar het ziekenhuis. Daar worden maatregelen genomen om de klachten te verminderen.
De incubatietijd varieert van 2 tot 10 dagen; meestal 3 tot 4 dagen.
Het herstel kan weken tot maanden, zelfs jaren in beslag nemen.
Bacteriële hersenvliesontsteking komt in Nederland ongeveer zevenhonderd keer per jaar voor, voornamelijk baby's en jonge kinderen (onder de vijf jaar), maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. Bij volwassenen en (oudere) kinderen zijn de symptomen meestal vrij duidelijk.
Bacteriële meningitis veroorzaakt door Listeria monocytogenes moet behandeld worden met amoxicilline of penicilline. Bacteriële meningitis veroorzaakt door Streptococcus agalactiae moet behandeld worden met penicilline.
De oorzaak van hersenontsteking is een virus. De meest voorkomende oorzaak is het virus dat ook een koortslip veroorzaakt, het herpes simplex virus. Het is niet precies bekend waarom dit virus bij sommige mensen tot een hersenontsteking leidt. Er is geen verband met verminderde weerstand.
De kans dat mensen twee keer dezelfde meningokokkenziekte krijgen, is heel klein. Bij iemand die bijvoorbeeld type C heeft gehad, heeft het lichaam antistoffen tegen dit type gemaakt. Maar de kans bestaat nog wel dat degene ziek wordt van een andere meningokokkentype.
De eerste verschijnselen zijn vaak verkoudheid, hangerigheid en een grieperig gevoel. Daarna verergert de ziekte snel, met hoge koorts. Een signaal dat duidelijk op ernstige ziekte wijst is nekstijfheid, dit is een symptoom van hersenvliesontsteking.
luierpijn: uw baby huilt tijdens het verschonen als u de beentjes naar het hoofd beweegt. vlekjes of stipjes op de huid die niet weggaan als u erop drukt. steeds overgeven. slappe armpjes of beentjes: de spieren in armen en benen voelen slap aan.
Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor). Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.
Meestal gaat de ziekte vanzelf over. Dit kan een paar dagen tot een week duren. Op de website van Thuisarts staat wat je kunt doen als je kind benauwd is en wanneer het nodig is meteen contact op te nemen met de huisarts of de huisartsenpost.
Nekpijn is meestal onschuldig en herstelt spontaan. In de meeste gevallen gaat het om niet-specifieke nekpijn. De pijn verdwijnt spontaan na enkele weken. Nekpijn is na rug- en schouderklachten de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat.