Zijde is zowel sterk als elastisch. Je kunt een draad wel met een vijfde van de oorspronkelijke lengte uitrekken voordat het breekt. Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt.
Wat je ook kan gebruiken is bodylotion.Door het laagje lotion tussen jouw huid en het kledingstuk kan de kleding niet meer plakken door statische lading. Waar het ook vochtig is, is in de vriezer. Steek je statische kleding een half uurtje in de vriezer en poof, weg statische schokken!
Andere voorbeelden van materialen die niet snel statisch worden zijn: Papier. Katoen. Hout.
Het is beter voor het behoud van je kleding en zo voorkom je de elektrische lading in je kleding. Haarlak is een snelle en doeltreffende manier oplossing om je kleding te ontladen van statische elektriciteit. Draai je kleding binnenstebuiten en houd je haarlak 30cm of meer van je kleding af (zo voorkom je vlekken).
Verstop een veiligheidsspeld in je kleding
Een ijzeren veiligheidsspeld in je kleding voorkomt de opbouw van statische elektriciteit. Deze verstop je eenvoudig in de naad van je kleding. Deze methode is ideaal voor gebreide vesten of coltruien. Deze fashion items hebben vaak een bredere zoom.
Wol is niet statisch doordat het vocht absorbeert vanuit de lucht. Hierdoor verzamelt het geen statische elektriciteit en wordt jij dus niet 'opgeladen'. Er zijn nog veel meer voordelen van een wollen tapijt.
Bij stoffen zoals nylon, acryl en fleece bouwt de lading van statische elektriciteit zich gemakkelijker op dan bij katoen of linnen. Dat heeft te maken met de materiaal-eigenschappen van die stoffen. Zo geven schoenen met rubberzolen een veel grotere kans op schokjes dan schoenen met leren zolen.
Doe het wel niet te vaak om de rubbers van je wasmachine niet aan te vreten. Ook gewone wasverzachter helpt statische elektriciteit te verminderen. Of je kunt een balletje zilverfolie of een tennisbal in de wasmachine leggen, in plaats van azijn of wasverzachter, om pluis en statische lading te voorkomen.
Statisch geladen: zo kom jij er het snelst van af
Vooral wanneer er wrijving is tussen kleding en ondergrond. Wanneer jij bijvoorbeeld met je handschoenen langs je jas veegt, ontstaat er wrijving tussen de stoffen van jouw jas en je handschoenen. Hier ontstaat dan die elektrische lading.
Statische elektriciteit is een stilstaande, vandaar statisch, elektrische lading. Atomen bevatten positief geladen protonen en negatief geladen elektronen, die elkaar doorgaans in evenwicht houden, zodat elk atoom een 'neutrale' lading heeft.
Bepaalde soorten kleding bouwen veel meer statische elektriciteit op dan andere. Wol en kleding van polyester zijn bijvoorbeeld minder goede keuzes als de lucht heel droog is, dan katoen en linnen.
Heldere kunststoffen PVC, PMMA en Polycarbonaat
Antistatische kunststof materialen worden gekenmerkt door het feit dat er door wrijving geen statische lading kan worden gedetecteerd.
Viscose is niet statisch, dit komt door de natuurlijke stof waarvan viscose is gemaakt. Zo heb je geen last van kleding die plakt aan je lichaam of andere kleding.
Burnus is bedoeld om het kunststof antistatisch te maken en werkt hiervoor uitstekend. VuPlex® zorgt er vooral voor dat krasjes hersteld worden. Burnus voorkomt statische lading en hierdoor trekt het minder stof aan. Deze reiniger werkt daarnaast ook als een mild reinigingsmiddel, maar laat geen coating achter.
Verstop een ijzeren veiligheidsspeld in de naad of zak van je kledingstuk. Het metaal ontlaadt waardoor je geen schokjes krijgt bij het aanraken van een geleider. Bestuif je kleding en je haar met water. Watermoleculen trekken positieve en negatieve ladingen aan die zich ophopen op je lichaam.
- Behandel je kleding met een koolstofvezelborstel, zo veeg je de geladen deeltjes er in een handomdraai af. - Was je kleren met een beetje azijn of plaats een kleine bal van zilverfolie in de wasmachine. Ook wasverzachter werkt anti-statisch.
Je kan jezelf ook ontladen aan een plant door hem even kort aan te raken. Zo voorkom je de vervelende schok als je weer iemand een hand moet geven. Extra pluspunt van planten: ze geven je ook nog eens extra zuurstof. Dus zet er eentje in de woonkamer, slaapkamer of neem een kantoorplant.
Bij de meeste kleding is wasverzachter ook helemaal niet nodig. Gebruik het daarom alleen voor linnen wasgoed en badhanddoeken. Voor kledingstukken die na het wassen nog de droger ingaan, is wasverzachter sowieso overbodig.
Wasverzachter laat je kleding heerlijk ruiken én zacht aanvoelen. En toch is dit niet altijd even slim om te doen. Daarvoor in de plaats kun je beter azijn gebruiken bij het draaien van je wasjes.
Hierdoor blijven stoffen stijf en oncomfortabel. Te veel wasverzachter kan zich aan vezels hechten, waardoor vettige wasverzachtervlekken ontstaan.
De voordelen van pvc nog even op een rijtje:
– Er ontstaat geen statische elektriciteit. – De vloer is brandwerend.
In sommige gevallen raak je de elektriciteit niet goed kwijt
Schoenen met kunststof of rubberen zolen geleiden niet, waardoor je lichaam de statische geladenheid niet kwijt kan. Wanneer je een object of een persoon aanraakt, kan de elektriciteit je lichaam opeens wel verlaten en dat geeft een schokje.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
Lucht is een slechte geleider van warmte (en koude). Hierdoor is wollen kleding bijzonder geschikt om lichaamswarmte vast te houden, de zijde in de kleding zorgt ervoor dat het zeer zacht en prettig aanvoelt op de huid. Wol-zijde stimuleren de huidontwikkeling en reguleren perfect de warmte.
Elke stof is weer anders, het is dan ook logisch dat de ene stof meer of sneller pilt dan een andere stof. Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.