Het is niet helemaal te zeggen hoe lang het duurt voordat je helemaal afgekickt bent. Sterker nog, je moet niet te snel willen. Geef jezelf de tijd om dit proces door te gaan en om weer met beide benen om de grond te komen. Daar hangt geen tijdslimiet aan.
Zo'n eerste fase kan weken en zelfs maanden duren waarbij het lijkt alsof het geluk voor beide niet op kan. Het is een euforische periode. Het doelwit vooral, krijgt het gevoel haar soulmate gevonden te hebben en wordt overladen met 'liefde', attenties, hulp, geborgenheid en aandacht.
Het kan vaak wel maanden duren voordat je narcistische ex je met rust laat. Het komt vaak voor dat een narcistische ex contact blijft zoeken. Dit om te testen of je écht een punt achter de relatie wil zetten of om je te straffen voor de afwijzing. Dat maakt het voor jou erg lastig om de relatie af te sluiten.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bijna nooit gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Ongelukkig. Hoewel narcisten met hun narcisme veel kunnen bereiken blijven ze meestal ongelukkig, zoals Fortuyn eerlijk toegaf in een interview met Theo van Gogh.
Ze waren al gewend zich aan te passen, ze wisten niet beter. En weten vaak nog steeds niet beter.” Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Ze vinden zichzelf niet ziek, en zoeken dus ook geen hulp. Wel is duidelijk dat er verschil is tussen mannen en vrouwen in het uiten van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zo zijn mannen bijvoorbeeld meer op zoek naar macht dan vrouwen en kunnen ze agressiever reageren op kritiek.
De narcist doet jou niet zozeer pijn om jou pijn te doen, maar meer omdat hij met wat hij op dat moment doet er béter van wordt. Het is dan ook nooit persoonlijk bedoeld!
Narcisten kennen geen verantwoordelijkheidsgevoel; ze leggen verantwoordelijkheden bij anderen neer. In plaats van hun waardering en dankbaarheid hiervoor uit te spreken, gaan ze liever de strijd aan zodra iemand ergens goed (of nog erger: beter) in blijkt te zijn. Ze kunnen niet goed omgaan met emoties.
Dat is doodeng, dat is de grootste angst van een narcist. Helemaal alleen, onderaan de maatschappelijke ladder, die angst is overweldigend voor ze, een basisvertrouwen in zichzelf en andere mensen ontbreekt helaas. De vernedering, het besef: Dat hij/zij een sterveling is, net zoals iedereen hier op aarde.
Waarom een narcist je niet zal missen: de impact van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. De vraag of een narcist je mist, heeft een simpel antwoord: nee. Als persoon mist hij jou niet, maar hij mist wel de voordelen die je hem bood, zoals financiële stabiliteit, seks of imago.
Ja, maar het woord 'gelukkig' komt niet overeen met de definitie zoals niet-narcisten dit ervaren. Narcisten worden gelukkig als ze hun doel bereiken ongeacht of dit ten koste van anderen gaat mbv manipuleren en nog ergere dingen.
Veranderingen PS op latere leeftijd
Op latere leeftijd toont men meer passief-agressieve gedragingen, verslavingsgedrag of depressieve uitingen. Bij ouderen met narcistische problematiek komen vaker stemmingsproblemen voor, en ook suïcidaal gedrag. Voor hen zijn aanzien, status en uiterlijk zeer belangrijk.
Je bent afhankelijk geraakt van hem of haar en dat maakt het moeilijker om er helemaal afstand van te doen. Om af te kunnen kicken van een narcist is het belangrijk om zowel fysiek als digitaal contact te vermijden, te negeren of te verwijderen. Laat de narcist niet meer te dicht bij je komen en voorkom het inpalmen.
Uit onderzoek is gebleken dat het behandelen van de narcistische-persoonlijkheidsstoornis mogelijk is. Tijdens psychotherapie wordt meestal gewerkt aan het leren stellen van realistische doelen, het leren verdragen en accepteren van kritiek en het zich leren verplaatsen in de behoeften en gevoelens van anderen.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
Conclusie. De handelingen van een narcist zijn erg destructief en maken alles kapot. Hij zal uiteindelijk weinig tot geen mensen meer overhouden in zijn omgeving. Het is bijna onmogelijk om voor jou als normaal denkend mens, bij deze narcist te kunnen blijven.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig voor depressie, vooral rond de middelbare leeftijd. Meestal zijn deze depressieve klachten de oorspronkelijke reden waarvoor mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in behandeling gaan.
Gelooft dat hij/zij speciaal is, en alleen begrepen kan worden door andere 'speciale' personen of instituties. Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken.
Narcisten geven bij de kennismaking een goede indruk. Maar binnen enkele weken hebben de mensen hen door. Dat blijkt ook uit onderzoek. Ze geven wel aan, dat ze veel vrienden hebben, maar bij navraag blijken die 'vrienden' zich van vriendschap niet bewust!
Trauma sporen van narcistische mishandeling
Somatische klachten; spanning, vermoeidheid, slecht slapen. Vervreemding; niet kunnen voelen wie je bent of wat je ervaart. Jezelf zien door ogen van de ander; last van schuld en schaamte. Verstoringen in emoties; niks of heel veel voelen.
Binnen een narcistisch gezin ben je altijd onderwerp van vergelijking met anderen binnen of buiten het gezin en je kan er maar beter voor zorgen dat je goed (genoeg) uit die vergelijking komt. De narcist binnen het gezin zal vaak het ene kind voortrekken ten koste van het andere kind.
De narcist is vaak een charmant, charismatisch en intelligent persoon die totaal niet afwijkend overkomt. Of heel zorgzaam, zich inzettend voor de gemeenschap. Sommige narcisten vertonen het gedrag openlijk. Wanneer je bekend bent met de kenmerken, het gedrag van de narcist, gaat er zeker een belletje bij je rinkelen.
Narcisten houden helemaal niet van hun huisdieren. Een narcist is een wandelend zwart gat: ze vreten energie. Het werkt dus omgekeerd. Huisdieren zijn voor een narcist een onuitputtelijk bron van aandacht en onvoorwaardelijke liefde.