Om erachter te komen waar je in de muur of plafond kunt boren, kun je het beste een leidingzoeker gebruiken. Een leidingzoeker detecteert waar elektriciteitskabels, waterleidingen of metaal in de muur of het plafond zit, zodat je voorkomt dat je deze raakt.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot.
De meeste leidingen lopen over de vloer (zowel op het gelijkvloers als op de verdiepingen), tenminste wanneer je ook de vloeren in de woning vernieuwt. Daarbovenop komen dan de isolatie en de dekvloer (of een plaatmateriaal bij houten vloerbalken). Voor het verticale traject voorzie je best een technische koker.
- Elektrische leidingen mogen niet in schoorstenen, ventilatie- of ontrokingskanalen geplaatst worden; - Elektrische leidingen mogen niet in parallel onder leidingen geplaatst worden die condensatie kunnen veroorzaken (stoom-, gas en waterleidingen) tenzij er een bijkomende bescherming wordt voorzien (bvb.
Vaak is lucht in de leiding de oorzaak van dit bonkende geluid. Na verloop van tijd kan er lucht in de leidingen ontstaan, waardoor je een klapperend geluid hoort bij het openen van de kraan. Meestal is dit niet verontrustend doordat het gemakkelijk op te lossen is door de waterleidingen te ontluchten.
Omdat beton de laatste decennia zo hard is geworden, is het bijna onmogelijk is om er met een klopboormachine in te komen. De klopboor is daarom niet geschikt voor het boren in beton.
Wanneer je in een muur gaat boren waar leidingen in kunnen zitten, dan is een leidingzoeker handig. Daarmee kun je de muur waarin je gaat boren analyseren, zodat je zeker weet dat je tijdens het boren geen leiding raakt. Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Hoe werkt een leidingdetector voor de muur? Een muur scanner kan de dichtheid en de samenstelling van materialen bepalen door een elektronisch signaal uit te zenden. De weerkaatsing wordt ontvangen door het toestel. U kunt vervolgens eenvoudig aflezen waar eventuele leidingen verscholen liggen achter de muur.
Lid. Het is het makkelijkst dat je eerst de grote/dikke leidingen over je vloer legt en dan de kleinere. Afvoeren en ventilatie (indien met instortkanalen) dus eerst -> zorgen dat die 2 niet kruisen anders ga je een hele dikke uitvullaag nodig hebben.
Een KLIC-melding kost € 11,50.
De precieze diepte waarop u mag graven verschilt per gemeente en provincie. Over het algemeen geldt dat u niet dieper mag graven dan 50 centimeter zonder hiervoor een vergunning aan te vragen. Als u dieper wilt graven dan 50 centimeter, moet u contact opnemen met uw gemeente en een vergunning aanvragen.
Vanaf de hoofdleiding loopt er leidingwerk voor koud water door uw huis naar bijvoorbeeld de badkamer, de keuken, uw toilet en de buitenkraan. Ook hierbij is het belangrijk dat het water op de plek van bestemming komt en de leidingen mooi zijn weggewerkt.
Gaten in je muur opvullen gaat het makkelijkste met twee plamuurmessen. Op de ene breng je vanuit de pot of tube het product aan en vervolgens gebruik je het ander plamuurmes om het gat op te vullen. Als er voldoende muurvuller in het gat zit dan werk je het netjes af met één van beide plamuurmessen.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
De boorhamer gebruik je om in beton te boren, en geen klopboormachine. Wanneer je in bijvoorbeeld hout, metaal of tegels wilt boren kun je het beste een klopboormachine gebruiken. Om dit toe te lichten; de boorhamer is een stuk sterker dan de klopboormachine en komt dus ook heus wel door het materiaal heen.
Een boorhamer is de aangewezen machine voor boren in beton. Met een gewone boormachine of een klopboormachine lukt dat niet of nauwelijks. Boren in baksteen, hout en metaal daarentegen gaat prima met een klopboormachine, terwijl een boorhamer met zijn veel grotere kracht zachtere materialen snel kan beschadigen.
Een bonkende waterleiding komt vooral voor bij wasmachines en vaatwassers. Wanneer de wasmachine of vaatwasser water vraagt, dan komt het water in beweging in de waterleiding. Zodra de watertoevoer stopt, kan de energie niet weg en wordt vervolgens aan de waterleiding afgegeven, wat resulteert in een bonkend geluid.
Het eenvoudigst merkt u dat er lucht in de leidingen zit als de leiding gaat 'klapperen'. Bij het opendraaien of sluiten van de kraan hoort u een knal. Dit is niet verontrustend maar het is wel zaak om het probleem op te lossen want prettig is het natuurlijk niet.
Bonkende leidingen veroorzaken grote problemen
De bonkende leidingen maken namelijk niet alleen geluid, maar veroorzaken ook trillingen. Deze trillingen zorgen voor diverse vormen van schade. Zo kan er lekkage ontstaan, waardoor u te maken krijgt met waterschade, maar ook kunnen de beugels van de muur losraken.