Hoeveel is de minimum tijd tussen overeenkomst en akte? Binnen 4 maanden na de ondertekening van het compromis, moet u naar de notaris om de notariële akte te laten verlijden. Het kan en mag allemaal sneller, maar de notaris heeft toch tijd nodig om de administratie en het nodige opzoekwerk te doen.
Van zodra de onderhandse verkoopovereenkomst is afgesloten, moet de notariële akte binnen de vier maanden ondertekend worden. De notaris heeft die tijd nodig om de akte op te stellen. In die periode doet hij ook de nodige controles, opzoekingen of vraagt hij attesten aan.
Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de verkoper maximaal 4 maanden tijd om de akte te laten verlijden. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst. De periode van 4 maanden geeft de notaris de tijd om alle nodige documenten en attesten op te vragen en de nodige controles uit te voeren.
Binnen een termijn van 4 maanden na de ondertekening van de compromis moet de authentieke akte verleden worden voor de notaris.
Zo moet je te allen tijde ervoor zorgen dat de akte binnen de 4 maanden kan verlijden. Zo niet, dan riskeer je een boete te betalen aan de fiscus.Die boete kan oplopen van minimum 10% tot maximum 50% van de registratierechten.
De notaris verlijdt dan de akte. Dat wil zeggen dat hij de volledige authentieke akte hardop voorleest. Achteraf paraferen alle betrokken partijen elke pagina, en op de laatste pagina plaatst iedereen zijn handtekening. Binnen de 15 dagen na de ondertekening zorgt de notaris voor de registratie.
Daar zijn wel drie voorwaarden aan gekoppeld: 1) er moet een voldoende ernstige fout zijn van de koper, bv. de weigering om de notariële akte te ondertekenen of de prijs te betalen; 2) u moet de koper op voorhand aanmanen om dat wel te doen; en 3) u moet een brief sturen waarin u de ontbinding meedeelt.
Wie bepaalt datum verlijden akte? In gezamenlijk overleg wordt de datum voor de ondertekening van de authentieke akte vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen doorgaan bij de instrumenterende notaris (de notaris van de koper).
Koopcontract huis tekenen
Hoe snel dat plaatsvindt, is meestal afhankelijk van de verkopende makelaar. Het kan soms al binnen een paar dagen. De verkoopmakelaar is ook meestal degene die de koopovereenkomst opstelt. Check vooraf goed of de inhoud van het contract klopt.
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.
Zowel het compromis als de akte zijn verkoopovereenkomsten met evenveel waarde. Het is dus niet dat de voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) moet 'onderdoen' voor de authentieke verkoopovereenkomst (de akte). Meer nog, in het compromis leg je samen met de verkoper alle details en voorwaarden vast.
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar.
Aankoop van je nieuwe aanwinst en verkoop van je oude liggen maximum 2 jaar uit elkaar. Wanneer je een grond koopt om je nieuwe woning op te bouwen, heb je 5 jaar de tijd. Je nieuwe woonst moet je hoofdverblijfplaats zijn binnen 2 jaar na aankoop en binnen 5 jaar in geval van aankoop van een bouwgrond.
Compromis getekend: voorschot verplicht? Neen, er bestaat geen wettelijke verplichting inzake het betalen van een voorschot bij ondertekening van de compromis. Het is dus perfect mogelijk dat de verkoper geen voorschot aan je vraagt, al gebeurt dit in de praktijk doorgaans wel.
Het verlijden van de akte is het moment waarop de akte met alle betrokken partijen wordt voorgelezen en ondertekend. Nu wordt u officieel eigenaar van de woning. En u krijgt ook de sleutel.
Door de loutere ondertekening van het compromis ben je als koper meestal nog geen eigenaar. In de praktijk zal de verkoper eieren voor zijn geld kiezen en de eigendomsoverdracht uitstellen tot aan de ondertekening van de notariële akte, op welk ogenblik de aankoopprijs bij de notaris beschikbaar is.
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar.
De koper in gebreke stellen
Meestal staat erin dat u de koper een brief moet sturen waarin u hem erop wijst dat hij in gebreke blijft. Hij krijgt dan nog een termijn (vaak acht dagen) om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Doet hij dat niet, dan 'raakt hij in verzuim'. Meestal kunt u dan de boete opeisen.
De verkoper is de eerste die zijn handtekening zet. Als laatste zet de koper zijn handtekening onder het contract en is de koop op dat moment rond. De makelaar stuurt dit contract naar de notaris, zodat er een akte van levering opgesteld kan worden.
Als reden wordt vaak gegeven dat een compromis maar vier maand geldig zou zijn. Dit is niet juist. De compromis bindt de koper en verkoper voor 'altijd'. Het verlijden van de akte binnen de 4 maand is evenwel een fiscale verplichting.
Tussen het ondertekenen van de verkoopovereenkomst en het verlijden van de notariële akte zitten maximum 4 maanden. In die tijd doet de notaris opzoekwerk en controles, zodat de verkoop met zekerheid kan worden afgesloten. Pas op de dag dat de akte verleden is, krijgt de koper de sleutel.
Koper kiest meestal notaris
Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen.
“Als één der verkopers moest overlijden tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en het verlijden van de authentieke verkoopakte, dan moeten zijn/haar erfgenamen de akte tekenen. Als men erft, neemt men immers het vermogen van zijn rechtsvoorganger met alle rechten en plichten.
Hoewel een compromis niet in het bijzijn van een notaris wordt ondertekend, is de inhoud ervan niettemin wettelijk bindend. Dit houdt in, dat als één van beide partijen bepaalde in het compromis opgenomen verplichtingen niet nakomt, deze persoon hier gevolgen van zal ondervinden.
Wie zijn/haar huis via een compromis verkoopt, heeft daarvoor drie maanden de tijd. Een aankoopbelofte kan zowel korter als langer dan drie maanden zijn.