Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.
De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken. Als je die as nú verzamelt kun je er in het voorjaar je tuin mee verrijken!
De reden hierachter is eigenlijk heel simpel: materiaal dat al verbrand is, kan niet meer tot compost worden verwerkt. Want om compost te maken, moet het GFT-afval gaan broeien. De as van het je vuurkorf gaat dat broeiproces tegen, omdat het verbrande hout niet meer kan broeien.
Gooi geen as op je composthoop. Hierdoor vertraagt het composteringsproces; veel stikstof vervliegt dan immers als ammoniak en veel van je humus verdwijnt als CO2. As van steenkool is niet voor de tuin bestemd. De houtskoolas van je barbecue is dan weer prima.
Daarnaast bevatten hout assen veel spoorelementen die planten goed kunnen gebruiken. Maar let op ! Hout assen kunnen gebruikt worden rechtstreeks in de tuin maar met mate. Je kunt het licht uitstrooien over je vruchtgewassen-, wortelgewassen-, koolgewassen- en bladgewassenbedden.
Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.
Heb je nog as over? Dan mag dat ingezameld worden bij het restafval. Er wordt namelijk geen grondstof meer uit as gehaald.
As heeft dezelfde werking als kalk: je gazon wordt er minder zuur van. Mos houdt juist van zure grond. As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos. Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien.
Houtas: restproduct van houtverbranding
As van harde houtsoorten als eik, esdoorn of beuk zijn het meest geschikt voor gebruik in de moestuin. Deze as levert meer mineralen dan zachtere houtsoorten. Deze kan je uiteraard ook prima gebruiken voor de tuin maar bevatten minder mineralen.
Het as wat ontstaat bij het verbranden van hout(skool) werd vroeger gebruikt om de landbouw grond vruchtbaarder te maken. Zeker voor een moestuintje is de vruchtbare grond altijd welkom. Door het as over de toplaag te strooien, zal de grond wat zwart gaan zien.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Assen zijn een goede manier om buikpotigen en insecten te bestrijden. Inderdaad, de bijtende werking van de assen rond uw planten zal de groei van slakken en naaktslakken belemmeren. Om bladluizen en andere insecten af te weren, kunt u ook de assen op de bladeren van uw planten strooien.
Actieve houtskool creëert een gezondere bodem voor je planten. Het gaat schimmels tegen en neemt schadelijke stoffen op. Daarnaast zorgt koolstof voor goede drainage: het maakt de potgrond luchtiger en zorgt ervoor dat water zich langzamer door de potgrond verspreidt.
Droog hout is voornamelijk opgebouwd uit de volgende stoffen (in % van het drooggewicht) : cellulose 40-50% lignine 16-25% bij loofhout en 23-33% bij naaldhout. hemicellulose 20-30% bij loofhout en 15-20% bij naaldhout.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.
De as van de barbecue mag niet in de GFT-bak omdat as het composteerproces verstoort. Ook kunnen asresten schadelijke stoffen bevatten. Het kan gewoon bij het restafval.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Vuur geeft je warmte, bescherming en licht. De verbranding van schoon hout zorgt echter ook voor houtskool en as welke goed te gebruiken zijn bij allerlei survivalsituaties. Zo kun je er zeep van maken, je tanden ermee poetsen en meer. In dit artikel behandelen we kort enkele van deze mogelijkheden.
Potas in de vorm van kaliumcarbonaat wordt al duizenden jaren gebruikt voor uiteenlopende toepassingen als het bleken van textiel, de productie van glas, en voor de fabricage van zeep. Maar tegenwoordig wordt 90% van al het gewonnen potas (ditmaal in de vorm van kaliumchloride) gebruikt als kunstmest.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.
Het juiste antwoord? Bij het restafval. Een biologisch afbreekbaar poepzakje zou de indruk kunnen wekken dat de hondenpoep bij het GFT-afval thuishoort.
Kaarsresten en waxinelichtcupjes moeten gewoon in de vuilnisbak.
Natuurlijk gooi je de poep vervolgens in een hondenpoepbak. Is die niet in de buurt? Dan mag het zakje met uitwerpselen ook in de normale afvalbak of ondergrondse restcontainer.