Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
Dekt de populaire brandpuntsafstanden van 18-55 mm (kleinbeeldequivalent: 27-82,5 mm) met een maximaal diafragma van f/3.5–5.6. Dit objectief is perfect voor het maken van allerlei soorten foto's, van portretten tot landschapsfoto's. Het is ook ideaal voor het opnemen van HD-films.
De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
De basiscurve (BC) is de kromming van een contactlens en indiceert hoe de lens over de oogbol zal passen. Hoe kleiner de basis curve, hoe boller de lens. Voor optimaal draagcomfort is het belangrijk dat de kromming van de lens zo mooi mogelijk past op de kromming van het oog.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
Een lens die diversiteit en functionaliteit biedt, het bereik maakt de 24-70 mm lens een opmerkelijke metgezel voor een breed scala aan fotoshoots. Van groothoekopnamen tot close-upportretten en alles daartussenin, deze lens is er een waar veel fotografen meteen voor springen.
Een allround lens is een zoomlens voor alledaags gebruik. Doordat het een lens met een variabele brandpuntafstand is, kun je er vanalles mee vastleggen. Volledig uitgezoomd is het beeldkader groot genoeg om landschappen te fotograferen.
Uw contactlenzen zijn specifiek aangemeten voor elk oog, links of rechts. Net als uw schoenen kunt u ze niet omgekeerd gebruiken. Aangezien uw contactlenzen er in de bewaardoos precies hetzelfde uitzien, helpt het als u met uw rechteroog begint als u rechtshandig bent, of met uw linker als u linkshandig bent.
Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij. Een gevaar van zo'n groot zoombereik is bewegingsonscherpte. De duurdere modellen beschikken over beeldstabilisatie die dit probleem ondervangen.
Waar vind ik de basiscurve en diameter? Zowel de basiscurve als diameter kun je doorgaans vinden op de zijkant van je lenzendoosje. Vaak staat het ook aangegeven op de blisterverpakking waar de contactlens in zit. Ook kun je het vinden op het voorschrift voor je contactlens.
Een 50mm lens wordt vaak genoemd als de ideale portretlens. Maar het biedt nog meer mogelijkheden dan het fotograferen van portretten (of kinderfotografie), zoals straatfotografie, reisfotografie, productfotografie, foodfotografie, dierenfotografie en meer.
Waarom een 85mm brandpunt? Een 85mm objectief staat over het algemeen bekend als een portret lens. De reden is simpel; de brandpuntafstand is lang genoeg om een portret te fotograferen waarbij er geen vertekening optreedt, en kort genoeg om niet te ver weg te hoeven staan.
Vaste brandpuntobjectieven zijn objectieven die niet in of uit kunnen zoomen. Omdat deze lenzen niet kunnen zoomen, zitter er minder bewegende onderdelen of overbodige glaselementen in. Daarom hebben deze lenzen minder te maken met beeldfouten of lichtverlies.
De Tamron 18-200 is een objectief dat groothoek- en tele-brandpuntsafstanden in 1 body verenigt. Dit maakt de lens een echte allrounder, waarbij zowel portretfotografie als landschapsfotografie in 1 body gecombineerd wordt. Doordat de lenselementen kunnen bewegen, is het mogelijk om in- en uit te zoomen.
Want je 300mm lens wordt zo 'ineens' 450mm. Maar ditzelfde effect pakt negatief uit als je in het groothoekgebied wilt fotograferen. Want je 24mm lens wordt nu 36mm. Dus om de 28mm normale groothoek uit te komen, zoals hierboven uitgelegd, moet je al een 18mm lens gebruiken.
Een groot diafragma (open lens) wordt aangegeven met een laag of klein f-getal. Een klein diafragma (gesloten lens) wordt aangeduid met een hoog of groot f-getal. Hoe lager het getal, hoe groter het diafragma en hoe kleiner de scherptediepte is. Er is een kleiner gebied scherp.
Je kunt het aantal keer zoom berekenen door de grootste waarde te delen door de kleinste. Zo heeft een 18 tot 200 mm lens 11 keer zoom, namelijk 200 gedeeld door 18. De millimeterwaarden geven aan in hoeverre je te maken hebt met een groothoeklens of een telelens.
Optische zoom
Deze wordt berekend door de hoogste waarde van het zoombereik te delen door de laagste waarde van het zoombereik. Zo kun je met 60x zoom even ver zoomen als met 50x zoom: omdat je verder kunt uitzoomen. Let dus niet alleen op de zoomfactor, maar zeker ook op de beginwaarde van het zoombereik.
13. Is er een verschil tussen het linker- en rechteroog bij contactlenzen? Heb je hetzelfde voorschrift voor beide ogen? In dat geval is er geen verschil bij het kopen van een doosje lenzen.
Als er verschil is in sterkte tussen beide ogen, kan het zijn dat je wat minder scherp ziet. Maar het kan ook zijn dat je er weinig van merkt. Het beste is om even contact op te nemen met je plaatselijke opticien om even te overleggen en het zo nodig even te laten controleren.
Als de randen zich mooi naar binnen vouwen (de lens lijkt op een kommetje) zit ze juist. Als de randen naar buiten krullen (de lens lijkt op een bord) zit de lens binnenstebuiten en moet ze worden omgekeerd. Methode 2: hou de lens tussen duim en wijsvinger. Buig de randen van de lens voorzichtig naar elkaar toe.
Groothoek met zoom
Een groothoeklens met zoom is erg geschikt voor op reis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 24-70mm lens. Je gebruikt hem voor het vastleggen van weidse landschappen, maar ook voor straatfotografie in de steden. Daarnaast zet je deze lens in voor het maken van portretten van je reisgenoten.
Naast zoomlenzen heb je zogenaamde telelenzen. Telelenzen hebben een nóg groter bereik dan zoomlenzen, bijvoorbeeld 200 mm, 300 mm of zelfs meer. Het gebruik van een telelens wordt hierdoor een stuk specifieker. Je gebruikt telelenzen als je niet dichtbij je onderwerp kunt komen of al je afstand wilt bewaren.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.