In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Zuurstofplanten zorgen voor helder water in de vijver. Zorg voor voldoende Co2, door de groei van zuurstofplanten te stimuleren. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie.
Een vijver die niet helder is, heeft last van algenbloei. Hierbij kleurt het vijverwater groen en troebel en de groei van zuurstofplanten gaat achteruit. De boosdoeners zijn zweefalgen: microscopisch kleine plantjes die zich enorm snel kunnen vermenigvuldigen.
Groen en troebel water in uw vijver wordt veroorzaakt door zweef- en draadalgen. Zweefalgen geven een groene gloed aan het vijverwater, waardoor het water niet meer helder is. Draadalgen zijn, zoals de naam al aangeeft, draadvormige algen die kunnen groeien aan de vijverrand, plantmanden en tussen de waterplanten.
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.
Met een vijverstofzuiger verwijder je het vuil op de vijverbodem. De vijverstofzuiger richt je heel precies op het vuil en je verstoort er de rust van je vissen nauwelijks mee. Combineer dit met vijverbacteriën die speciaal voor jou aan de slag gaan met de afbraak van dit bodemvuil.
Water verversen is erg belangrijk voor de kwaliteit van het water, de gezondheid en ontwikkeling van de vissen. Je denkt alles in orde te hebben, het beste filter, de beste pomp en echte Japanse koi. Dan wordt je verteld dat je gemiddeld iedere week 10% water moet verversen.
Het gebruik van grondwater kan op zich wel, maar er is een kans dat uw vijverwater bruin wordt doordat grondwater soms veel ijzer bevat. Ook verdient het sterk de aanbeveling om grondwater, met name in agrarische gebieden, eerst te testen op de aanwezigheid van fosfaten.
U dient jaarlijks een dosering Maerl toe te voegen. Hierna hebt u een hardheid van 12 º DH, wat de basis is voor een goed biologisch evenwicht.
Wat te doen bij een groene vijver
Zorg voor voldoende bodemsubstraat. Het is een goede plek voor bacteriën om zich aan vast te hechten. Dit zorgt dan voor activering van de micro-organismen. Plant meer vijverplanten die voor hun CO2 voorziening niet aangewezen zijn op het water.
Algeneters zijn nuttige dieren in de vijver, ze houden de algengroei in toom maar kunnen ook aan planten eten. Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel.
Oorzaken van een daling van het waterniveau
Bij zeer droog en zonnig weer verdampt een aanzienlijke hoeveelheid water. Een verdampingsverlies van 1 cm per dag is normaal. Bij droog en winderig weer kan de verdamping oplopen tot 2 cm per dag.
Groot onderhoud vijver: modderlaag verwijderen
Nadat de vijver is leeggepompt, kun je voorzichtig de modderlaag van de bodem verwijderen. Let hierbij goed op, dat je het folie niet beschadigt. In de modder op de vijverbodem zullen waarschijnlijk ook wortels van waterplanten lopen. Haal deze ook zoveel mogelijk weg.
Een vijverfilter en -pomp zijn noodzakelijk tijdens het groeiseizoen, maar moeten in de winterperiode uitgeschakeld worden. Het filtervoorziet de vijver van CO2, maar in de winter wordt dit niet door de planten opgenomen. Het blijven toevoegen van CO2 aan het vijverwater kan leiden tot verzuring van de vijver.
Bekende soorten zijn waterpest, glanzend fonteinkruid, gedoornd hoornblad, bronmos en aarvederkruid. Voor alle soorten zuurstofplanten geldt, dat ze alleen kunnen groeien in hard, mineraalrijk water.
Bereken eerst de inhoud van uw vijver en voeg dan 1 kg vijverzout per 1000 liter water toe. Ververs eens per maand 20% van uw vijverwater en voeg dan 0,5 kg vijverzout per 100 liter water toe. Eens per jaar vervangt u 90% van uw vijverwater, waarna u 1 kg vijverzout per 100 liter vijverwater toe dient te voegen.
Zout water
Het “zoute spoelwater” kunt u zelf goed bereiden door een theelepel keukenzout (even aftikken aan de rand) op te lossen in 250 ml lauw water (grote beker) dit benadert de lichaamszoutwater samenstelling goed. Het water hoeft niet gekookt te worden, Nederlands kraanwater is in principe voldoende schoon.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
Een manier om de hoeveelheid zuurstof in water te verhogen, is door gebruik te maken van nanobubbles. Nanobubbles zijn extreem kleine gasbellen met verschillende unieke eigenschappen. Ze gedragen zich dan ook anders dan 'normale' bubbels. Zo blijven ze – door de extreem kleine grootte – zweven in het water.