Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Grote Oceaan – 10.925 meter
De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan. Het diepste punt is de Challengerdiepte: zo'n 10.925 meter. Die bevindt zich in de Marianentrog, een 2.500 km lange kloof in de zeebodem bij eilandengroep de Marianen.
De Marianentrog is een 2.500 kilometer lange onderzeese kloof in de Stille Oceaan, in de buurt van het Amerikaanse eiland Guam. In de Marianentrog is er nog een kleinere barst. Die "Challenger Deep" ("Challengerdiepte") is met circa 10.925 meter het diepst bekende punt van de oceaan.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Er lijkt bijna tien kilometer onder de Marianentrog een verborgen ecosysteem te bestaan dat aanwijzingen bevat voor het zoeken naar leven in het zonnestelsel. Monsters van serpentine uit een onderwater-moddervulkaan bevatten organische materialen dat lijkt op afval van microben die diep onder het oppervlak leven.
Wetenschappers hebben de diepst levende vis ter wereld ontdekt in de Stille Oceaan. Het gaat vermoedelijk om een slakdolf, een kleine straalvinnige vis. Het dier werd gefilmd op 8143 meter diepte in de Marianentrog, een kloof die wordt beschouwd als de diepste plek in de oceanen.
In de stille oceaan is het diepste punt op aarde, de Marianentrog ruim 11 km diep en daar is het 1 tot 2,5 graden Celsius boven het vriespunt.
De Marianen Troch is het diepste punt van de oceaan heeft een diepte van 11 km of 11 000 meter. Als je hiervoor de bovenstaande berekening uitvoert kom je op een druk van 1101 bar. 1 bar staat gelijk met een druk van 1.02 kg/cm² en is komt overeen met 1123 kg/cm² op en diepte van 11 km.
Over het algemeen kunnen duikers in rustig en warm water met een diepte van 5-10 meter ongeveer een uur doorbrengen met een gemiddelde duikfles.
William Trubridge heeft een nieuw wereldrecord neergezet. De Nieuw-Zeelander dook zonder zuurstofflessen naar een absurde diepte van 122 meter. De waaghals hield daarvoor bijna 4,5e minuut zijn adem in. Trubridge is de enige die zo gek is om dit te blijven doen: al 15 keer eerder had hij het wereldrecord in handen.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en blijft nog steeds zakken.
En juist door die waterbewegingen kan er voedsel aangevoerd worden en kan er dus leven zijn op grote diepte. Eerdere onderzoeken toonden aan dat er amoeben, vlokreeften, zeekomkommers, kwallen, maar ook bijzondere vissen voorkomen.
De Dode Zee. Waar water zo zout is dat je drijft, waar mensen naar toe gaan om gezondheidredenen en waar nauwelijks leven is te ontdekken. De Dode Zee op de Israelisch-Jordaanse grens ook nog eens 's werelds laagste punt op het land met 423 m onder het zeeniveau.
Op de bodem van de diepzee
Tot ongeveer 1.000 m diepte is er veel leven in zee: bijvoorbeeld kreeften, sponzen, koralen en koraalriffen. Langs de hellingen daar de diepzee treffen we haaien en roofvissen aan, maar op de bodem van de oceaan lijkt alles zo doods als een woestijn.
De oceaan is een doorlopende massa van zeewater die ruim zeventig procent van de aarde bedekt. Oceaanstromingen bepalen het wereldwijde klimaat en ondersteunen een caleidoscopische veelheid van zeeleven. De mens is afhankelijk van deze woelige wateren om comfortabel te leven – en om te overleven.
'95 procent van de oceaanbodem is nog niet verkend. Dat is ruim 65 procent van het aardoppervlak', schrijft Stel in de nieuwe Eos.
Het probleem is dat het inademen van pure zuurstof schadelijk is voor de longen. In de buitenlucht zit 21 procent, precies goed, het leven zoals wij dat kennen heeft zich hierop ingesteld, meer is niet wenselijk.
1. Gezondheid en conditie. Ongeacht de leeftijd moet iedereen die wil gaan duiken over een goede gezondheid beschikken en een zekere mate van conditie hebben. In sommige landen is voor elke leeftijd een medische verklaring van een arts vereist om te bevestigen dat je medisch goedgekeurd bent om te gaan duiken.
De nultijd is een maximale tijd die je op een diepte mag doorbrengen om een directe opstijging naar de oppervlakte te mogen maken. Of opstijgen naar jouw veiligheidsstop. Wanneer je binnen die maximale tijd duikt, hebt je geen complexe stops nodig om weer naar boven te mogen.
Meten van druk
1 bar is 1 kilo dat druk op 1 vierkante centimeter.
De maximale druk die een gezonde man kan ontwikkelen is ongeveer 200cmH2O of om en bij 20kPa (19.6kPa). Dit is maar 0.2 bar! Een geoefend trompetspeler komt niet verder dan 300cmH2O of 0.3 bar. Er is dus geen sprake van om met he longen en je ademspieren 1 bar lucht in een vat bij te pompen...
Victor Vescovo dook in zijn onderzeeër naar een diepte van bijna elf kilometer en zag er de bodem van de Marianentrog in het westelijke deel van de Grote Oceaan. Hij ontdekte er vier nieuwe garnaalsoorten en zag er een plastic tas en snoeppapiertjes.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
In de geologie worden vier en soms vijf oceanen onderscheiden en ongeveer vijftig zeeën.
Om precies te zijn: 10.911 meter. Tenminste, op die diepte belandden de enige mensen die ooit op die barre en boze plek zijn geweest. In januari 1960 daalden de Zwitserse onderzoeker Jacques Piccard en de Amerikaanse marine-officier Don Walsh in de onderzeeër Triëste af in de Marianentrog.