Nevenactiviteiten zijn activiteiten of werkzaamheden die je doet naast je werk of je opleiding, die vaak een stukje verantwoordelijkheid eisen en bijdragen aan je persoonlijke groei of werkervaring.
Denk aan sporten, zingen, fotografie, koken, tuinieren, gamen, schilderen, vissen en handwerken. Een nevenactiviteit of nevenfunctie is een activiteit die je naast je werk of opleiding doet, en waarmee verantwoordelijkheden gemoeid zijn. Vaak hebben ze te maken met maatschappelijke betrokkenheid.
In artikel 7:653a BW is het woord 'nevenwerkzaamheden' niet gebruikt, maar gaat het om het verrichten van arbeid voor anderen buiten de tijdstippen waarop de werknemer arbeid verricht bij zijn werkgever. Het gaat dus om werkzaamheden naast (neven) zijn werk bij de werkgever.
Sinds 1 augustus jl. is in de wet opgenomen (artikel 7:653a BW) dat in de arbeidsovereenkomst geen verbod op nevenwerkzaamheden ('nevenwerkzaamhedenbeding') meer mag worden opgenomen, tenzij daar een 'objectieve reden voor is. Het gaat daarbij dus om werkzaamheden naast de huidige functie bij de werkgever.
Nevenactiviteiten of nevenwerkzaamheden zijn activiteiten die je betaald of onbetaald werk naast je baan verricht. Het kan dus ook gaan om vrijwilligerswerk.
Sinds 1 augustus 2022 mag een werkgever een werknemer niet langer belemmeren om buiten het werkrooster voor een andere werkgever te werken. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Zoals de werknemer die werd ontslagen wegens het niet melden van zijn nevenwerkzaamheden.
In beginsel mag een medewerker nevenwerkzaamheden verrichten, dat wil zeggen naast zijn werk ander werk uitvoeren. Dit wordt in de praktijk vooral gedaan door parttimers, hoog geschoolde medewerkers en medewerkers in bepaalde sectoren zoals het onderwijs.
Alleen noodzakelijke informatie
Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is meestal verboden. Daarom mag u er niet naar vragen. Daar komt bij dat uw werknemers onder uw gezag staan. Hierdoor kunnen zij zich eerder verplicht voelen om informatie over hun ziekte te delen als u ernaar vraagt.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Uw werkgever mag niet zomaar zonder een wijzigingsbeding uw locatie veranderen. Daarvoor gelden extra eisen. Neem contact op met een van onze juristen. Dan krijgt u persoonlijk advies.
Het komt regelmatig voor dat een werknemer twee of meer werkkringen heeft, vooral als de werknemer in deeltijd werkt. In beginsel mag een werknemer buiten de tijdstippen waarop arbeid moet worden verricht, werkzaamheden voor anderen uitvoeren (zogeheten nevenwerkzaamheden of nevenfuncties).
Een nevenfunctie of bijberoep is een activiteit die iemand naast zijn of haar hoofdberoep uitoefent. Een nevenfunctie vraagt doorgaans een tijdsbesteding van enkele dagen per jaar tot een dag per week.
Behalve dat je je eigen inkomsten genereert doe je zo ook werkervaring op, wat voor toekomstige werkgevers weer een pluspunt is. Door een bijbaan of nevenfunctie krijg je de kans om ervaring op te doen in een specifiek vakgebied, wat je kansen op de arbeidsmarkt verhoogt.
De nevenactiviteiten komen op je cv te staan onder een apart kopje en onder de kopjes van je werkervaring en opleiding. Je start net als bij de andere kopjes met de meest recente nevenfunctie. Daarbij vermeld je zowel de titel van de nevenfunctie als de activiteit als de periode, waarin je actief bent of bent geweest.
Naast je opleidingen en werkervaring hoort daar ook een vermelding van interessante nevenactiviteiten bij. Ook mantelzorg kan een nevenactiviteit zijn die belangrijk is om te vermelden op een CV.
Nevenactiviteiten vermeld je meestal onder een apart kopje. Het onderdeel 'Nevenactiviteiten' volgt na de onderdelen 'Werkervaring', 'Opleidingen' en (eventueel) 'Stages'. Vermeld bij elke nevenactiviteit een start- en einddatum.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Contract. Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Hierna kan je nog steeds 4/5e werken volgens het stelsel van de vierdagenweek zonder premie maar heb je geen recht meer op een premie, en ontvang je dus enkel 80% van je voltijds loon.
In een landingsbaan is het mogelijk om de arbeidsprestaties te verminderen tot de helft of tot 4/5 van een voltijdse arbeidsovereenkomst en dit vanaf 55 jaar indien men 25 jaar beroepsverleden aantoont.
Als zelfstandige in bijberoep betaal je belastingen volgens de progressieve belastingschijven (25-50%). Hoeveel dit precies is, hangt af van hoeveel je netto-belastbaar inkomen bedraagt. Je netto-belastbaar inkomen zijn de inkomsten uit je hoofdactiviteit samengeteld met de inkomsten uit je bijberoep.