Wil je een mooie bloemenweide, dan moet je grond voedselarm zijn en veel zonlicht krijgen. Hoe pak je het aan? Stop met bemesten, kalken en chemische bestrijdingsmiddelen. Maai iedere keer als het gras 20 centimeter hoog is en voer het maaisel - lees: voedingsstoffen - af.
Om te beginnen met je bloemenweide, onderzoek je eerst welke grondsoort je hebt. Een weide met wilde bloemen die je weinig onderhoudt, groeit goed op een schrale/arme of matig voedselrijke bodem. Dus zand- en leemgrond zijn zeer geschikt, maar kleigrond is een minder goede bodem om te starten.
Bloemenmengsel inzaaien: Kies een zaadmengsel van graslandplanten dat is aangepast aan de bodem. Er zijn mengsels voor diverse bodemtypes. Een hoeveelheid van 1 tot 3 g bloemzaden per m2 volstaat. Je kunt samen met het bloemzaadmengsel ook graszaad inzaaien, maar dat hoeft niet.
Maak het plantgat voor kleinere bloembollen 7 cm diep.Grotere bloembollen plant je twee keer zo diep als de hoogte van de bloembol. Als je in het gazon plant, kies dan plekjes waar je weinig over loopt. Maai je gazon pas wanneer de bladeren van de bloemen verwelken.
De meeste tweejarige bloemen worden echter in de winter en de vroege lente binnenshuis/onder glas voorgezaaid of vanaf april/mei in de volle grond. Er zijn ook soorten die in de late zomer of vroege herfst direct in de volle grond gezaaid kunnen worden.
Je moet de wilde bloemenweide 1, 2 tot 3 maal per jaar maaien, afhankelijk van hoe rijk de grond is. Hoe rjker de grond aan stikstof is, hoe meer je moet maaien. Anders kunnen de wilde bloemen zich niet in stand houden en gaan de grassen het steeds meer overnemen.
Er zijn veel manieren om de grond te bewerken om daarna zaden te kunnen zaaien. Als het om een klein stukje gaat in de tuin kan je met de hand de grond onkruidvrij maken.Eventueel wat extra compost of tuinaarde er op en dan gewoon zaaien. Je kan de zaadjes zelfs per stuk in de grond stoppen.
Hoe onderhouden? Je bloemenweide onderhouden doe je door te maaien. Natuurlijk niet zo frequent als bij een gazon, dan ga je niet veel bloemen zien verschijnen. Afhankelijk van de voedselrijkdom (en dus hoe snel je gras groeit) maai je 1 of 2 keer per jaar, of 3 keer per jaar in zeer voedselrijke omstandigheden.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien.
Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Hoe snel een bloemenweide precies groeit, hangt compleet af van het bloemenmengsel. Een eenjarig bloemenmengsel zal enkele weken na zaaien al knoppen gaan vormen, terwijl meerjarige mengsels het eerste jaar voornamelijk ondergronds actief zijn.
9. Gaat je bloemenweide na verloop van tijd vergrassen, maai dan wat vaker (2x per jaar: 1e keer in juni/juli, tweede keer in september). 10. Maai met een zeis, een balkmaaier, of een bosmaaier met slagmes, zodat het maaisel niet versnipperd wordt.
Uitgebloeide bloemen gelijk verwijderen
De uitgebloeide bloemen (de zaaddozen) moeten wél (liefst regelmatig) gelijk worden verwijderd, omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Door de bloem weg te knippen steekt de plant alle energie in de bol en heb je het volgend jaar weer prachtige bloemen.
Zijn de bloemen in je tuin uitgebloeid? Geen nood! De zaden die je bloemen hebben gemaakt, kun je oogsten en weer gebruiken voor volgende jaar. In september tot november kun je zaden uit je uitgebloeide bloemen gaan verzamelen.
Door de bloemenweide 'gefaseerd' te maaien kunnen we bloeispreiding genereren. Dit is niet alleen tijdens het zomerseizoen van belang, maar juist ook in het najaar. Veel bijen en vlinders vliegen rond tot eind oktober en hebben tot dan dus nog steeds nectar en stuifmeel nodig.
Zaaiperiode wilde bloemen
Je kan nog zaaien in juni om resultaat te zien hetzelfde jaar, maar dan is de bloei wel een stuk later. Als je ze zaait in september of oktober krijg je in de lente en zomer daarop veel bloemen. De zaden gaan dan in ruste in de winter en kiemen pas als het weer goed genoeg is.
Op een bloemenweide wordt de groei en ontwikkeling van gezond grasland bevorderd, met inbegrip van de erop groeiende grassen, wilde bloemen en kruiden.
Welke wilde bloemen kun je zaaien in de schaduw? Er zijn talloze wilde bloemen die je kunt zaaien in de schaduw. De meeste hiervan zijn inheemse bloemen. Denk bijvoorbeeld aan fluitenkruid, vingerhoedskruid en wilde akelei.