Om iemand een fijne ramadan te wensen, zeg je 'Mabrouk Ramadan'. Hiermee wens je iemand ook veel geluk. Het is te vergelijken met het zeggen van 'prettig kerstfeest'. Als je iemand een fijn Suikerfeest wilt wensen, zeg je 'Eid Mubarak', ofwel 'gezegend feest'.
Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak. In de islamitische wereld bestaan ook talrijke andere begroetingsformules ter gelegenheid van deze feesten.
Hoe je moslims tijdens deze periode een fijne ramadan kan wensen? Je kunt 'ramadan mubarak' zeggen, wat dus in principe 'een fijne ramadan' betekent. Ook 'ramadan kareem' wordt veel gebruikt.
Moslims voelen zich gezegend dat ze met de Ramadan mee mogen doen. Veel sterkte wensen is dus niet gepast.. Voor iedereen die meedoet: Ramadan Mubarak, oftewel, een gezegende vastenmaand!
"Moge Allah je zegenen".
Dit is een oprechte wens om Allah's zegeningen over iemand te vragen. Het wordt vaak gebruikt om goede wensen, voorspoed en succes over te brengen.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen overal op de wereld. Op deze manier voel je hoe het is om geen eten te hebben.
Redenen voor het vasten tijdens ramadan
Het vasten ziet men als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. Het vasten is een van de vijf zuilen van de islam en is dus verplicht. Het is mogelijk door het vasten zelfdiscipline te ontwikkelen en aan zwakheden in het karakter te werken.
De moslim dient in zijn hart het voornemen te hebben om morgen te gaan vasten. Het is niet voor hem voorgeschreven om dit hardop uit te spreken en te zeggen: “Ik heb de intentie te vasten” of door andere zinnen uit spreken die door enkele mensen zijn geïnnoveerd. En Allah weet het best.
(Afghaans - Pashto), Bayramınız Kutlu Olsun (Turks), Gëzuar Bajramin (Albanees), Cejna we pîroz be. (Koerdisch), Selamat Hari Raya (Maleisisch) of gewoon. Prettig Suikerfeest!
De meest algemeen aanvaarde groeten gedurende deze periode zijn Ramadan Kareem – vertaald als 'gelukkige, overvloedige Ramadan' – en Ramadan Mubarak of 'gezegende Ramadan'.
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak of Eid al Fitr Mubarak. Hiermee feliciteer je elkaar met de goede afsluiting van de ramadan.
The typical reply is saying the same - “Jummah Mubarak”, or politely “Shukran.
Over de Ramadan
Het begin en einde van de vastenmaand hangt af van de stand van de maan. De precieze start is daarom pas enkele dagen van te voren bekend. Tijdens de vastenperiode drinken en eten moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Tussen deze uren zijn roken en seks ook niet toegestaan.
De ramadan begint elk jaar op een ander moment, omdat de islamitische kalender tien dagen korter is dan de westerse kalender. Het vasten begint bij het dagelijkse ochtendgebed (fajr).Dat is rond 05.00 uur, vlak voor de zon opkomt. Het vasten duurt tot het avondgebed (maghrib), ergens tussen 20.00 uur en 21.00 uur.
Dat doe je door ramadan mubarak of ramadan kareem te zeggen. Dit betekent zoiets als: een gezegende ramadan.
Eid Mubarak
Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'.
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').
Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen.Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden. De Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam en daarom voor veel moslims een belangrijke maand.
Tijdens het vasten onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van onder andere eten en drinken. Het vasten tijdens de Ramadan is in principe een verplichting binnen de Islam, maar er zijn een aantal mensen die hiervoor vrijstelling krijgen. Kinderen hoeven bijvoorbeeld niet mee te vasten met de Ramadan.
Ramadan 2024, 2025 en verder.
Ramadan is de 9de maand in de islamitische jaarkalender. Tijdens die maand vasten moslims tussen ochtendschemering en zonsondergang. 'Vasten' betekent hier: geen eten, drinken of seks.
Het Turkse religieuze overheidsorgaan Diyanet heeft op basis van die berekeningen een kalender opgesteld met de begindata van de maanmaanden. Turken weten daardoor al jaren op voorhand waar ze aan toe zijn. In 2016 begon de maand ramadan op 6 juni en begin de maand sjawwaal (sevval in het Turks) op 5 juli.
Vasten is goed voor je hart, door een positieve invloed op de bloeddruk, cholesterol, tryglyceriden en ontstekingen. De darmen krijgen rust, waardoor ze tijd hebben om te herstellen. Vasten is een goede manier om op een gezond gewicht te blijven, zonder te diëten.
Volgens de Islamitische wet zijn kinderen pas verplicht te vasten als de eerste tekenen van volwassenheid zich aandienen.
Lichaam zuiveren
In de periode van 2016 tot 2018 werden meerdere moslims onderzocht tijdens de ramadan. "Wat we hebben ontdekt is dat tijdens het vasten de samenstelling van de darmbacteriën in de darmen verandert." En ook op andere delen van het lichaam heeft de vastenmaand een positief effect.