In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof. Presteert de werknemer nog wel deeltijds, dan dien je die gewerkte uren uiteraard wel te betalen.
In principe mogen al je werknemers een periode van onbetaald verlof aanvragen. Of je dit wel of niet mag weigeren, hangt af van de vraag waarom een werknemer een tijdje onbetaald vrij wil nemen.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Er bestaat geen wettelijk recht over onbetaald verlof. Wel is het mogelijk dat er hierover in de cao afspraken zijn gemaakt. De werkgever mag het verlof weigeren, het is een gunst en géén recht van de werknemer. Bedenk wel dat het weigeren van het onbetaald verlof tot gevolg kan hebben dat de werknemer ontslag neemt.
Onbetaalde vakantie nemen kan een invloed hebben op het aantal betaalde verlofdagen dat je volgend jaar hebt. Je jaarlijkse vakantie wordt immers berekend op basis van het aantal effectief gewerkte dagen het jaar ervoor. Neem je verlof zonder wedde, dan zijn dat er minder dan normaal.
Als uw werknemer met onbetaald verlof gaat, blijft deze hetzelfde pensioen opbouwen. U moet dit onbetaalde verlof wel doorgeven.
Je krijgt gedurende die periode geen loon uitbetaald. Er zijn wettelijk alleen afspraken gemaakt over twee vormen van onbetaald verlof, namelijk ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof. Over andere vormen van onbetaald verlof is wettelijk niks vastgesteld.
Het kan voorkomen dat een werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof tot de conclusie komt dat hij helemaal niet meer terug wil komen. In dat geval kan de werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof ontslag nemen. Dan gelden de normale ontslagregels en de normale opzegtermijnen.
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Verlof zonder wedde of onbetaald verlof is geen recht. U kunt alleen maar onbetaald verlof nemen als uw werkgever ermee akkoord gaat.
Start met de overdracht nog voor je werknemer op sabbatical is vertrokken. Duur van het verlof - Maak duidelijke afspraken over hoelang je werknemer precies weg zal zijn. In de praktijk wordt een periode van 18 maanden als maximum aangeraden.
In principe is de werknemer verplicht alle zijn vakantiedagen vóór 31 december 2022. Alleen als de werknemer daadwerkelijk in de onmogelijkheid verkeert om de vakantiedagen op te nemen (bijvoorbeeld wegens ziekte), in dat geval wordt zijn vakantiegeld aan hem uitbetaald voor de dagen die hij niet kon opnemen.
De vakantiedagen worden tegen de waarde van het loon inclusief vakantietoeslag en vakantiedagen gekocht. Voor de berekening hiervan dient het salaris over de te kopen vakantiedagen te worden vermenigvuldigt met 1,17.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Er zijn geen regels over hoe lang jij een sabbatical mag nemen.
Wanneer je zelf ontslag neemt (of krijgt), worden je resterende vakantiedagen voor het jaar uitbetaald. Daarnaast bouw je vakantierechten voor het volgende jaar op wanneer je werkt.
Een sabbatical is een vorm van buitengewoon onbetaald verlof. Dit betekent dat je in de meeste gevallen geen recht op salaris hebt en geen vakantiedagen opbouwt. In je cao of arbeidsovereenkomst kan iets anders staan vastgelegd, check deze daarom goed.
Heb je dit jaar geen recht op vakantie omdat je het jaar ervoor niet gewerkt hebt? Bijvoorbeeld omdat je pas van school komt of werkloos was? Geen nood: dankzij aanvullende vakantie krijg je toch 4 weken betaalde vakantie.
Vakantie is iets anders dan verlof en toch worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Bij een vakantie is de werknemer betaald vrij en levert hij daarvoor opgebouwde vakantiedagen in. Verlof is betaald of onbetaald en vraagt een werknemer met een specifiek doel of wegens bepaalde omstandigheden aan.
Als uw werkgever aan u onbetaald verlof heeft toegekend, krijgt u geen salaris en eventuele toe(s)lagen. De pensioenopbouw gaat volledig door. Uw werkgever betaalt ook de gebruikelijke premies aan het ABP. Deze premies worden u over de verlofperiode in rekening gebracht.
Het antwoord daarop is heel kort: er bestaat geen wettelijk recht op een sabbatical. Je werkgever hoeft een verzoek tot het opnemen van langdurig verlof dus niet toe te staan. Het is feitelijk een buitengewone onbetaalde verlofvariant. Dat is dus anders dan bij ouderschapsverlof.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing.
In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken.Dit is financieel minder aantrekkelijk dan het te laten uit betalen maar het levert je wel extra vrije tijd op. Het is financieel aantrekkelijker om door te werken maar je betaalt meer belasting over het uitbetaalde vakantie uren.
Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022. Bij cao of schriftelijke overeenkomst kan een ruimere vervaltermijn zijn overeengekomen.