Jaarlijks groeit er één miljard m3 hout bij en de oogst bedraagt slechts 600 miljoen m3/jaar. Er is dus geen tekort aan hout, het Europese bos groeit zelfs.” Meer houtbouw maakt volgens Nabuurs en Schelhaas weinig uit voor de houtvoorraad.
“Er is meer hout in de Europese bossen dan sinds de late middeleeuwen. Mede door Oost-Europese landen als Oekraïne en Wit-Rusland, bedraagt de Europese houtvoorraad bijna 35 miljard m3hout. Ter vergelijking: het hele Nederlandse bos bevat ongeveer 80 miljoen m3.
Misschien heb je er al wat over gehoord of gelezen; er dreigt wereldwijd een (groot) tekort te ontstaan aan hout. De oorzaak ligt enerzijds in een combinatie van een verlaagde productie door de coronacrisis en anderzijds de “kluswoede” van de afgelopen periode.
De belangrijkste oorzaak voor de sterk stijgende houtprijzen is de gestegen vraag naar houtproducten. De vraag naar biobased bouwmaterialen is de afgelopen tijd wereldwijd sterk toegenomen en dit zien wij dan ook terug in de vraag naar houtproducten.
Voor het derde kwartaal van 2021 wordt er een stijging in de prijs van hout verwacht. We verwachten echter een gemiddelde stijging van 15% op Douglas producten en 20% op Vuren producten.
We zien nu, halverwege 2022, een daling in de houtprijsindex. Veel bedrijven hebben momenteel nog dure voorraden staan, waardoor de houtprijs niet direct zal zakken en de houtschaarste is ook niet per direct opgelost.
In 2020 en 2021 zijn de prijzen van hout flink gestegen, inmiddels dalen ze weer. De prijsstijging was niet alleen het gevolg van de coronacrisis, maar juist een mix van verschillende oorzaken.
Hout begon in 2020 al schaars te worden. In 2021 zet deze trend door. Het gevolg is prijsstijgingen voor diverse houtsoorten, maar niet voor alle houtjes.
Hout kan op verschillende manieren gebruikt worden en is daarom vaak geschikt voor elke soort woning! Prijs: Hout is goedkoper dan staal en het kan gemakkelijk op maat worden gemaakt.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
De hoofdoorzaak van de stijgende prijzen is nog steeds de COVID-19 pandemie. Deze heeft er voor gezorgd dat de productiecapaciteit bij de zagerijen is teruggeschroefd, omdat er minder medewerkers tegelijkertijd konden werken. Daarnaast heeft de Verenigde Staten hoge importheffingen ingevoerd voor Canadees hout.
Hout is niet alleen goud omdat heel Nederland aan het verbouwen is. Wegens kapverboden in Canada is Amerika ook overgegaan de aanschaf van Europees hout. Dit gaat met grote getalen de oceaan over waardoor er hier een schaarste is ontstaan.
De houtprijzen zullen in 2022 wederom dynamisch zijn. In 2021 steeg de houtprijs harder dan ooit. Na een kortstondige stagnatie van de houtprijs eind 2021 zal de houtprijs in 2022 doorstijgen. De import van hout uit Rusland was sinds 1 januari 2022 al bemoeilijkt door sancties van de Russische overheid.
Als je op gas gaat verwarmen, met 100% rendement, dan levert één kubieke meter gas je 39 MJ aan warmte op. Dat betekent dat je ongeveer 146 kubieke meter gas nodig hebt om het equivalent van één kubieke meter hout te evenaren. Duidelijk genoeg. Hout is stukken interessanter en goedkoper qua rendement en prijs.
Als houthandelaar haalt Jansen veel hout uit Rusland. "70 procent van ons hout komt uit Rusland.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Het afgelopen jaar zijn bouwkosten flink gestegen; Naast grondstoffen en energie is ook arbeid duurder geworden; Opbrengsten (huizenprijzen) blijven vermoedelijk niet meestijgen; In lopende projecten kunnen kostenstijgingen tot problemen leiden; Bij nieuwe projecten is de onzekerheid rondom de verdere ontwikkeling van ...
Voor zowel de gematigde – en tropische hardhoutsoorten zijn er daardoor prijsstijgingen van 10 tot 25 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoewel er vele onzekerheden zijn worden er voor de komende periode prijsstijgingen van ca. 5 á 10 procent verwacht.
Er zijn meerdere redenen om uw kozijnen te laten vervangen. De meest voorkomende redenen zijn ouderdom, slechte isolatie, veiligheid of de uitstraling van uw woning. Voor alle gevallen geldt dat reparatie ook mogelijk is, maar vervangen vaak voordeliger is.
Hout met een open celstructuur zoals vuren zal veel sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar en Lariks. Teak trekt het minste krom.
Overal hoor je dat de kosten voor materialen en arbeid dé reden zijn voor de stijgende bouwkosten. Onderzoek wijst echter uit dat de kosten van materialen en arbeid de afgelopen jaren eigenlijk niet sterker zijn gestegen dan daarvoor. Jarenlang liepen de kosten voor materiaal en arbeid niet in verhouding.
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.