De gemeentenaam zal geregistreerd worden in de geboorteakte en kan hierna nooit meer gewijzigd worden. Ook als de gemeente wordt opgeheven, overgaat in een andere gemeente of van naam verandert, wordt de geboorteplaats niet gewijzigd.
De gemeente waar een persoon geboren is.
In totaal moet u minimaal 2 werkdagen de tijd hebben om aangifte te doen. Bent u te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie. U kunt een boete krijgen.
Als je geboorteaangifte doet, stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. De geboorteakte is het juridisch bewijs van de geboorte. Zonder dit bewijs heeft je kind geen identificatie. Je kunt je kind dan bijvoorbeeld niet verzekeren, en ook niet inschrijven bij scholen.
Aangifte doen
Binnen drie dagen na de geboorte doe je aangifte in de gemeente waar je kindje geboren is. Als je daar langer mee wacht, kun je een boete krijgen. Zijn de ouders niet getrouwd of hebben ze geen geregistreerd partnerschap, dan wordt de vader pas juridisch vader wanneer hij het kind heeft erkend.
Het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS)houdt bij hoeveel ouders gemiddeld aan hun kind uitgeven: Eén kind kost gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%.
Zeker als jullie niet zijn getrouwd en geen partnerschap of samenlevingscontract hebben. Zijn jullie wel getrouwd of geregistreerd partner? Dan hebben jullie na de geboorte samen het gezag over het kind. Samen hebben jullie de verplichting het kind te onderhouden tot deze 18 jaar is.
Bij veel officiële formulieren moet dan ook de geboorteplaats en geboortedatum ingevoerd worden; deze worden ook allebei vermeld op het paspoort en rijbewijs. De geboorteplaats van een kind is in Nederland vaak ook de woonplaats van de ouders, omdat veel moeders thuis kunnen bevallen.
Kosten. Een akte kost € 14,30 (tarief 2022).
U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen.
Elk kindje dat geboren wordt heeft recht op de Kinderbijslag of het Groeipakket. Dat bestaat uit 2 vaste bedragen, namelijk het eenmalige Kraamgeld of Startbedrag en het maandelijkse basisbedrag. Afhankelijk van jouw situatie kan nog recht hebben op bijkomende premies en toeslagen.
Voor de geboorte kunt u de ongeboren vrucht erkennen. U heeft hiervoor toestemming nodig van de moeder. Bij de geboorteaangifte: U moet binnen 3 dagen na de geboorte aangifte doen bij de gemeente. Na de geboorteaangifte: Voor een kind tot 12 jaar heeft u toestemming nodig van de moeder.
Kind erkennen tijdens de zwangerschap
Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. U kunt in elke gemeente van Nederland het kind erkennen. Als de (aanstaande) moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming voor erkenning geven.
Een uittreksel uit het bevolkingsregister (de Basisregistratie personen) heeft geen houdbaarheidsdatum. Er staat wel een datum op. Meestal mag een uittreksel maar 3 of 6 maanden oud zijn voor de organisatie die erom vraagt.
De burgerlijke stand maakt akten op van belangrijke gebeurtenissen in uw leven. Zoals geboorte, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap, beëindiging geregistreerd partnerschap en overlijden. U kunt een afschrift of uittreksel van deze akten aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt.
U kunt ook bij uw gemeente navragen hoe u geregistreerd staat. Inzage in uw gegevens is gratis. Wilt u een kopie van uw persoonsgegevens uit de BRP? Dan kan de gemeente hiervoor wel kosten rekenen.
Binnenkort zal de geboorteplaats niet meer met het blote oog zichtbaar zijn op de identiteitskaart. Dat staat in een wetsontwerp dat vrijdag groen licht heeft gekregen van de ministerraad. Ook de handtekening van de gemeenteambtenaar die de kaart uitreikt, wordt geschrapt.
p/v: partner van. w/v: weduwe/weduwnaar van.
Wat kan je doen tijdens de beginperiode van je zwangerschap
Foliumzuur nemen of extra vitaminen wordt meestal aangeraden. Je huisarts helpt je graag verder. Maak een afspraak met je gynaecoloog. Jouw gynaecoloog kan je een antwoord geven op al je medische vragen.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Wat kost een kind per maand? Het CBS heeft berekend dat een gezin met twee ouders gemiddeld 15% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind. Heb je meer kinderen? Dan worden de kosten per kind meestal lager.
Gemiddeld kost één luier tussen de 0,20 en 0,25 euro. Wanneer we dit vertalen naar een jaarkost spreken we over 500 tot 640 euro. Luiers zijn uiteraard niet de enige extra kostenpost voor je baby. De eerste vier maanden van je baby betaal je voor babymelk gemiddeld 65 tot 100 euro per maand.