We hebben dus drie soorten vuil onderverdeeld: droog vuil, aangekleefd vuil en onzichtbaar vuil. Gaan we dit schoonmaken dan moeten we onszelf twee soorten vragen stellen: met welk soort vuil hebben we te maken en wat moet er worden schoongemaakt? Droog vuil is eenvoudig.
Er bestaan verschillende soorten vuil die in drie hoofdtypen worden onderverdeeld. Namelijk droog of losliggend vuil, aangehecht vuil en onzichtbaar vuil.
Wat zijn de vier gouden regels bij het schoonmaken?
Hoe moet ik schoonmaken?
Werk van hoog naar laag: eerst bovenop kasten, dan tafels en vensterbanken en als laatste de vloer. Zo valt stof en vuil niet op een plek die al schoon is.
Werk van schoon naar vies. Begin op de minst vuile plaatsen. Zo worden de spullen waarmee je schoonmaakt minder snel vies.
Methode van interieur- en sanitairreiniging, waarbij een klamvochtige werkdoek wordt gebruikt om het interieur of sanitair te reinigen. Ook de vloer kan klamvochtig worden gereinigd.
In je eigen keuken (of misschien moet je er héél even voor naar de winkel) vind je de meeste ingrediënten voor natuurlijke schoonmaakmiddelen. Dat zijn namelijk baking soda (zuiveringszout of natriumwaterstofcarbonaat, soda, citroen, groene zeep, natuurzeep, natuur- of schoonmaakazijn, en etherische oliën.
Wat is een andere naam voor het schoonmaken van onzichtbaar vuil?
Meestal verloopt een bio-reinigingsproces in drie stappen. Schoonmaakmiddelen verwijderen vastgehechte en losse deeltjes, vuil en micro-organismen. Het gebied wordt nat gedweild of geborsteld en een schoonmaakmiddel maakt vuil los. Een ontsmettingsmiddel met biocide-ingrediënten vernietigt de micro-organismen.
Wanneer de handen zichtbaar vuil zijn, moeten deze altijd gereinigd worden met water en vloeibare zeep en vervolgens gedroogd worden met een wegwerpdoekje. ...
Let op: pas handreiniging en handdesinfectie niet direct na elkaar toe.
Er is een verschil tussen loopsporen en pootafdrukken. Met een afdruk bedoelen we de afdruk van een enkele voet of hand. Een loopspoor bestaat een aantal afdrukken achter elkaar van hetzelfde dier. Een afdruk ontstaat als bijvoorbeeld een reptiel op vochtig sediment zoals zand of slik loopt.
Zoals eerder benoemd kun je de doek zowel vochtig als droog gebruiken tijdens de schoonmaak. Wanneer je een vochtig microvezeldoekje gebruikt, is het niet nodig om na te drogen. Je wast de microvezeldoek altijd op 60° om al het vuil en vet optimaal te verwijderen. Na het wassen is de doek weer klaar voor gebruik.
Deze stof trekt vet, olie en kalk aan, zelfs zonder gebruik van schoonmaakmiddelen. Hierdoor zijn de microvezeldoekjes perfect voor het schoonmaken van de keuken, badkamer en de rest van je huis. Daarnaast hebben deze doekjes scherpe hoekjes, waardoor ze nog meer vuil en vet meenemen.
Hygiëne is het verwijderen van ziekteverwekkers door schoon te maken. Dit is belangrijk, omdat je er zo voor zorgt dat de ziekteverwekker niet verspreid kan worden.
Maak eerst droog en daarna nat schoon en het is handig dit van hoog naar laag te doen. Dat betekent gewoon dat je eerst gaat stoffen, daarna stofzuigen en dan pas alles wat nat schoongemaakt moet worden en als laatste dweilen. Bij heel veel mensen gaat dit vaak al als routine.
Het is belangrijk om een bepaalde routine op te bouwen in het huishouden. Doordat je gewend raakt aan de schoonmaakroutine kun je de boenklus sneller klaren. Daarnaast levert het niet alleen tijd op maar vaak bespaar je ook wat geld omdat je efficiënter te werk gaat.