Kan iedereen assertiever worden? Psycholoog Marloes Abrahamse: 'Ja, het is gedrag, dus het kan meestal aangeleerd worden. Wel kan het voor iemand die is opgevoed met het idee dat je mond opentrekken brutaal is, moeilijker zijn dan voor iemand die meekreeg dat assertief zijn oké is.
Wat is ASSERTIVITEIT? | Plus 3 tips om assertief te worden | MINDTUNING YOUTH
43 gerelateerde vragen gevonden
Hoe herken je assertief gedrag?
Wanneer je assertief gedrag vertoon houd je zowel rekening met je eigen belangen als met de belangen van een ander. Je komt voor jezelf op maar niet zonder de gevoelens of grenzen van een ander uit het oog te verliezen. Je bereikt dit door open in je communicatie te zijn met de ander.
Assertieve mensen komen op voor hun eigen belangen en houden daarbij rekening met de belangen van anderen. Ze staan sterk in hun schoenen, kunnen goed communiceren, beschikken over veel overtuigingskracht en ervaren minder stress (omdat ze minder gevoelens opkroppen).
Als je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen, grenzen te stellen en bijna nooit nee zegt, dan ben je weinig assertief. Sommige mensen hebben weinig assertiviteit en laten over zich heen lopen. Anderen zijn zelfs té assertief, oftewel agressief, en lopen misschien over anderen heen.
Assertiviteit is een begrip uit de sociale psychologie dat gaat over de manier waarop je omgaat met andere mensen in sociale situaties. Een assertieve houding betekent opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten zónder je gesprekspartner agressief te benaderen.
Misschien wel de belangrijkste voorwaarde om je assertiviteit te vergroten: praat vanuit jezelf. Zeker wanneer je jouw grenzen aangeeft. Zo geef je aan wat het voor een impact op jou heeft. In plaats van te zeggen 'je communiceert niet duidelijk', zeg dan 'ik vind het lastig om met je te communiceren'.
Vind jouw ritme. Een regelmatig ritme, waarbij momenten van drukte afgewisseld worden met genoeg momenten van ontspanning, helpen je brein kalmeren. ...
Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn.
Je kunt zeggen dat assertiviteit betekent dat je een balans vindt tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Als je te veel rekening houdt met het belang van een ander en je eigen belang verwaarloost, noemen we dat subassertief (of: passief, onderdanig, nederig).
Subassertief. Volgzaam jezelf wegcijferen om aardig gevonden te worden is het tegenovergestelde van assertief gedrag. Met jezelf verstoppen en terugtrekken vermijd je de aandacht voor jou. Je gedraagt je dan subassertief.
Een zelfverzekerd persoon heeft een open en ontspannen houding, staat rechtop met de schouders naar achteren en heeft een vriendelijke blik. Deze houding nodigt uit tot een prettige samenwerking en communicatie met anderen. Een zelfverzekerd persoon communiceert op een assertieve manier en gaat doelgericht te werk.